Friday, 29 April 2005

Cuties

Siapa budak comel, rambut tegak-tegak?
Siapa budak tembam, suka hisap puting? :D




Amni sedang memeriksa keadaan sekeliling sebelum proses membuli dilakukan
Target ->Fawwaz




Kak Amni main lompat-lompat atas Fawwaz pulak!




Iyah, nampaknya saya lagi kuat pada kak Amni :D




Tengok ibu, Fawwaz maintain macho ehh.. hiks :)

Thursday, 28 April 2005

Finding positive out of every negative

I am thankful?

For the husband who snores all night, because he is at home asleep with me and not with someone else.

For my teenage daughter who is complaining about doing dishes, because that means she is at home & not on the streets.

For the taxes that I pay, because it means that I am employed.

For the mess to clean after a party, because it means that I have been surrounded by friends.

For the clothes that fit a little too snug, because it means I have enough to eat.

For my shadow that watches me work, because it means I am out in the sunshine.

For a lawn that needs mowing, windows that need cleaning, and gutters that need fixing, because it means I have a home.

For all the complaining I hear about the government, because it means that we have freedom of speech.

For the parking spot I find at the far end of the parking lot, because it means I am capable of walking and that I have been blessed with transportation.

For the pile of laundry and ironing, because it means I have clothes to wear.

For weariness and aching muscles at the end of the day, because it means I have been capable of working hard.

For the alarm that goes off in the early morning hours, because it means that I am alive.

AND FINALLY.......for too much e-mail, because it means I have friends who are thinking of me.

Wednesday, 27 April 2005

Currently reading

Digital Fortress by Dan Brown. No, no, this thriller is not about Holy Grail, Christianity or Pope in Vatican City like Angels & Demons or The DaVinci Code.

Still waiting for Deception Point book from Ina as my belated birthday gift ;)

I still recommends The DaVinci Code if you want to know about the root of Chrsitianity and Angels & Demons is about Vatican City and pope and cardinals. The dismissal of Pope John Paul II and the appointment of new pope is truly reflected in Angels & Demons. I was nodding my head when I read about the processes of selecting new pope in the newspaper. Dan Brown provide rich details on Christianity histories and Vatican City.

P/S: Abu Amiir, nak cuba baca tak buku DaVinci? Bagus untuk menambah pengetahuan

Monday, 25 April 2005

KL International Book Fair

Went to the book fair on Saturday with Amni and Fawwaz tagging along. Both my sisters joined in to look at books.

Well, there's not much to say. Compared to PC Fair, the number of visitors are lesser. Not many booths sell English fiction books. But our aim was to search for rare publications and the book fair is the perfect opportunity to hunt for these type of books.

We found Saba Islamic Media's booth and another publisher, Al-Hidayah. Both booths were good but I prefer the later since this booth provides many rare published Islamic books that are hard to find. My husband found Kitab Bahrul Mahzi, the book used by Ustaz Shamsuri Hj Ahmad in his lectures and I found a book entitled Tafsir Wanita which comprise all aspects of women's life -eg: Q & A about mahar, period etc. La Tahzan [Do Not Be Sad] was also there, but due to the budget constraint, I just buy Tafsir Wanita and another book handpicked by dh, Isteri-isteri Para Nabi, which is really good since the book is not about Rasulullah s.a.w.'s wives only, but all the Rasuls.

Most Islamic books were situated at the ground floor, there was one booth from Jabatan Mufti Brunei, but since I have bought 2 books, then I think it's about time I should save my budget.

There is also a booth from JAKIM selling Pengembaraan Ibnu Batuttah. Dh told me the book costs about RM250 and I looked at my Tafsir Wanita which costs me RM 80. Heh, next time I will be aiming for that book :D

All in all, it was a good book fair for people searching rare publications.

Friday, 22 April 2005

Cerita Selasa lepas

Kadang-kadang bila fikir, memang ditakdirkan duduk dalam division yang sentiasa membuatkan diri menjadi outspoken dan sangat berani menidakkan tindakan-tindakan orang yang lagi besar dan gah jawatannya daripada diri yang kecil ini.

Mungkin ini ujian Allah... mungkin juga ini rasa cinta Allah...

Kenapa ya berkata begitu?
Ditakdirkan duduk di tempat lama, sudah biasa bertikam lidah dengan mereka yang bertaraf AGM dan GM. Pernah juga tersasar kata dengan GM sendiri, tapi mungkin kerana menegakkan kebenaran, sampai GM sendiri pun terkelu.

Dan mungkin kerana ditakdirkan kerja menjaga akaun bank dalam lingkungan USD 5,000 hingga USD 1 mil, maka terasa sangat amanah. Rasanya dah ramai kawan blogging sedar macammana Aida melawan orang-orang besar. Sampai sekarang mereka tak mahu bertegur sapa dengan Aida sebab Aida menyekat belanja sesuka hati mereka masa di unit lama. Tapi kuasa Aida setakat mana, disekat pun, kuasa mereka lebih mutlak. Jadi, bila lihat orang-orang besar berbelanja sesuka hati untuk perkara yang bukan haknya, terasa seperti syubahah dengan mereka jika tidak melawan dan menegakkan kebenaran.

Masuk pula division baru, walaupun tak pegang duit, tapi rasa tanggungjawab lagi berat. Jaga budget bukan mudah, setiap minggu ada saja orang datang mengetuk bertanya status budget masuk dan keluar. Kalau meminta peruntukan tambahan, jangan ceritalah.. Kadang-kadang rasa amarah mahu timbul bila tengok ada satu unit sewenang-wenangnya berbelanja sana sini. Mungkin sebab nama unit itu pun, adalah unit yang membuat jualan [sales] korporat.

Masih ingat kisah bertekak dengan seorang pengurus yang melenggang melepaskan tanggungjawab?

Dia ada minta buatkan memo -dia kata itu kerja Aida. Oo mudah mudah.. Aida terus tulis e-mail sebegini;

En *toot*

Tuan HANYA perlu buat short memo spt di bawah:

bla.. bla.. bla...

Saya mohon segerakan tulis memo (by today) dan hantar semula kepada kami semua dokumen yang berkaitan.
Jangan anggap kerja kami mudah, tuan kena ingat kerja adalah AMANAH daripada ALLAH


Terus saya senyap. Laju saja tangan mendail nombornya..

+ Eh, tu kan kerja Finance.
- Aik, takkan kerja tuan kami kena sapu semua?
+ Tapi kan you yang buat pengiraan.
- Kenapa masa meeting tadi tak cakap dengan saya? Kenapa nak hentam staff saya?
+ Ok, ok, macam ni.. nanti saya tanya GM siapa kena buat memo tu. Saya ke awak!
- Hah, tanyalah!

Terus dia letak gagang telefon. Kadang-kadang nak tergelak. Apalah susah sangat kerja tulis memo tu, siap kena tanya GM. Kadang-kadang rasanya dia mengadu kepada GM kami benda yang terlalu mudah, terasa sikapnya seperti keanak-anakkan. Semua mahu diadu. Tapi Aida yakin, GM akan jawab itu kerja dia, dan bukan kerja Aida.

Dapat e-mel daripadanya:

Surat dah buat tunggu Hj sign saja
Hopely by tomorrow akan tiba di pejabat puan
TQ


Maaf, bukan nak tersengih busuk. Tapi Aida harap dia sedar, kerja dia kita tidak boleh pukul rata orang lain buatkan semua. Kalau macam tu, maknanya dia makan gaji haram. Kenapa? Sebab kerjanya diminta orang lain buatkan dan dia hanya melenggang.

Aida doakan dia insaf.. rezeki ni bukan senang mahu dapat. Tambah lagi, mahu cari yang betul-betul berkat dari Allah s.w.t.

Tuesday, 19 April 2005

Attenzion!

[1]
Dah jadi walking model untuk Sri Mawar le pulak!!!
Agagaggaga... Orang division sebelah siap order banyak-banyak Sri Mawar kat staff sebab diaorang notice kulit Aida dari putih pucat jadi glowing pink..
Dan dalam sesi meriakkan diri ni, dah masuk 6 orang puji muka Aida dah glowing [termasuk Aini].

Kena minta komisyen dengan Sri Mawar lah camni >:)

Harga: RM75 untuk trial set :D

Next stok mungkin ambil dalam 2 minggu lagi. Siapa nak order, silakan silakan silakan.

[2]
Untuk mereka yang nak tengok kimono styled batik with pario, tunggu!!! Nanti kawan tolong poskan ke mari.. semua free size, tapi kalau nak specific instruction untuk alter jadi saiz lain, boleh lah diatur. Untuk live viewing, bolehlah singgah pejabat bila dah sampai stok.

Nanti Aida inform bila, k?

Harga:
-baju atas dari kain Fuji: RM40
-sepasang baju dari kain Fuji (with pario): RM70
-sepasang baju dari kain sutera (with pario): RM170

[3]
Untuk Kak OneEE dan peminat setia Lost, boleh juga kalau nak tempah CD. Tayangan di USA sudah sampai 20 episod. Semalam pergi check kualiti, alhamdulillah, macam kualiti CD yang sangat elok.

Harga: Satu CD - RM 2.00

P/s: Betullah agaknya suami usik semalam, masuk blog ni, rasa macam website jual kain pula. Memang betul pun... muehehehe :D

How to save 70 cents

Actually, come to think about our division, it's quite weird. Our division are situated in 2 different buildings. Our GM is also stationed in the other building - The Weld.

It's quite funny that you have to catch a bus or taxi when there is a meeting or discussion with other units at The Weld. Lynn was also quite surprised when I mentioned her SIL is in the same division with me. Well, who would know we are in the same division since we are from different buildings.

I would usually take a bus to attend meetings but when on my way back, I prefer walking. The distance between The Weld and Bukit Mahkamah is actually quite far, but with high motivation and a need for free exercise, I would walked fast paced within 20 minutes to go back to our office under the glaring sun.

My manager and another AGM enjoyed walking rather than taking public transports to attend meetings at The Weld. Oh yes, they have meeting 2 or 3 times in a week. But seeing those two people walking with ties, smart shoes and laptops is like bizarre. I guess they want to constraint their own budget of 70 cents per bus ride :)

Monday, 18 April 2005

Kejutan untuk hari ini

Pada tarikh 29/05/2005, Insya Allah majlis walimah di antara sahabat kami

Wan Amiruddin Wan Omar dan Hairun Aza Abd Rashid

Bertempat di Kg Baru Kuala Lumpur manakala kenduri di Kota Bharu Insya Allah akan berlangsung pada 11 Jun 2005.

Ieka, thanks for the call. Aku rasa lepas ni teruk kak Aza dikerjakan kita. Nanti masa kenduri, kita pergi kacau lah kak Aza puas-puas. Sampai hati dia tak cakap dengan kita, selalu buat surprise tahap terbabas punya >:)

Thursday, 14 April 2005

Thanks for the reminder

Happy belated birthday Allahyarhamah..

Maaf, asyik menangis saja jadinya.

[+] Ode to Nor'ashiqin Mohd Ali
[+] Husnul khatimah
[+] Melarik kenangan

CSI and Lost

After being overdosed by CSI series, I think I have to take a break to absorb the shocking conclusion on yesterday's CSI Vegas. I shouldn't blame AXN for getting me overdosed by CSI episodes. Monday; we have CSI Miami, Tuesday; CSI NY and Wednesday; it's CSI Las Vegas.

And have you guys watched Lost? This is a show worthy of your time. The endings are always unexpected. SERIOUSLY unexpected! What makes me hooks to the series are the secrets these survivors are harbouring. Each episode reveals the other side of the cool facade they are potraying. And last week's episode did strengthen my faith to Allah :)

"Here is a series worth getting lost with."

Monday, 11 April 2005

Amni sayang Fawwaz

Jumaat, 8 April

Fawwaz duduk atas riba tok ayah.
Amni datang menerpa.
Amni gigit Fawwaz. Sampai biru bekas gigitan.
Fawwaz menangis. Ibu angkat Fawwaz.
Fawwaz berhenti menangis. [Anak teruna ibu kuat, sejuk hati.]
"Amni!"
Amni mencebik muka. [Wah, anak ibu dah pandai cemik. Buat muka minta simpati.]
Ibu dan abah sengih-sengih tengok muka budak mencebik.
"Dia geram tu." Kata tok ayah.
Kenapa Amni gigit adik?
Sebab Amni sayang Fawwaz.

Catatan tertunda Khamis: LHDN, cukai dan zakat

Assalamualaikum

Semalam attend briefing pasal Sistem Taksiran Sendiri (STS) yang dianjurkan oleh LHDN. Sebenarnya nak pergi sebab nak ambil borang sebab LHDN tak poskan borang untuk isteri En Firdaus ni.. :D. Hany pun ada sama dalam sesi. Tapi seronok gak pergi, banyak benda yang kita tak tahu rupanya. Best dapat satu buku besar pasal penerangan STS.. hiks :)

Borang BE yang kita dapat khas untuk mereka yang makan gaji. Kalau dapat borang B macam Pn. Hany, borang tu khas untuk mereka yang berniaga atau bekerja sendiri [P/s: Hany, bila pula berniaga ni... ngee].

Resit tidak perlu kepilkan bersama macam tahun lepas. LHDN beri kepercayan 150% pada kita untuk isi borang tu dengan telus, cuma jangan bila audit sampai rumah, kita tak boleh buktikan dengan resit-resit kita yang hilang entah ke mana. Nanti lagi teruk kena penalti. Resit kena simpan sampai 7 tahun. Borang J pun sudah tidak akan dikeluarkan mulai tahun taksiran 2004.

Mengenai maklumat bank dalam borang, memang kita kena isi. LHDN bukan nak tengok jumlah duit dalam akaun berapa [memang ada agreement LHDN dengan bank pasal maklumat sensitif], tapi kalau ada pulangan cukai, LHDN akan debitkan ke dalam akaun kita.

Claim pasal komputer pun, untuk pembelian komputer baru dan limit maksima RM400 setiap 5 tahun sekali.. grrr... kiranya resit beli thumbdrive dan sewaktu dengannya bolehlah dibuang sebab LHDN tak bagi pakai.

Kalau tak mahu bayar cukai, bayarlah zakat banyak-banyak. Zakat pendapatan tu kan nak bersihkan harta.. Zakat fitrah pun boleh claim sebenarnya walaupun berapa ringgit je sekepala.. hiks :). Pembelian komputer pun masuk bawah pelepasan rebat selepas pengiraan cukai. Tapi jangan cakap pula Aida yang ajar korang tak nak bayar cukai sebab suruh bayar zakat banyak-banyak.

Cuma fikir-fikirlah, kalau zakat tu memang Allah dah wajibkan dan cukai sebenarnya dicipta oleh manusia, maka rasanya zakat ni lagi penting. Sebab tu rasanya tak ralit sangat bayar zakat banyak-banyak, sebab berkatnya tu susah nak cerita.

Ini buat Aida teringat ceramah Ustaz Hj Shamsuri [favourite my hubby ni], dia cerita pasal berkat. Kalau ikut equation matematik, kalau duit keluar ni, mestilah kurang duit kita kan. Tapi kan ada hadis nabi, kalau bagi sedekah umpamanya, Allah janjikan rezeki kita itu akan bertambah-tambah. Jadi kalau ikut logik akal, ada ke patut kalau duit keluar, kita boleh dapat lagi banyak untung? Tak logik kan? Tapi kena ingat, benda-benda ni janji Allah. Jadi kalau zakat kita buat berlebih, maka Allah akan tambahkan berkat pada harta yang kita dapat.

Jadi, selamatlah mengisi borang LHDN masing-masing. Bagi sesiapa yang rasa tak perlu bayar zakat pendapatan tu, fikir-fikirlah balik, jangan lokek bayar zakat, pulangannya berganda-ganda dari Allah.

Oh ya, sedikit info, siapa yang belum dapat borang tu, bolehlah ambil kat mana-mana kaunter LHDN, just bagi nama dengan no IC je. Bagi yang belum buka akaun tu, cepat-cepatlah buka, sebab dia akan suruh kita isi borang dari tahun kita mula-mula bekerja. Maknanya, kalau kita kerja mula tahun 2002, maka kita kena isi borang LHDN dari tahun 2002 sampai 2004. Ini memang kes betul, my colleague pernah kena masa kat unit lama..

Ma'assalamah :)

Wednesday, 6 April 2005

Breastfeeding story

I found this link a long time ago.
Here is Christina's story that truly reflected my journey on breastfeeding Fawwaz.

I'm a first time 24 year old mom. When I first got pregnant the last thing in the world I wanted to do was breastfeed my child, but with a little push from my husband, my mother and my midwife I decided I would go to the classes and at least try it. Who would have guessed once my son was born it would be the only way I could imagine feeding him. I had support from everyone in my family.

There is just one thing, with all the information I had no one ever prepared me for what would happen. The first week of nursing I was sore just as everyone had said. The second week I was even more sore. The third week I was screaming in agony every time my son latched on. At that point I figured there was something really wrong with me. So I went to see a Lactation Consultant. She immediately saw the damage and told me I would not be breastfeeding my son for at least a week. Apparently, he managed to rub off 1/3 of each my nipples and on top of all that since I was in so much pain my milk supply had decreased significantly and I had Mastitis. My injuries were so deep that it went down to my nerve endings. But I was determined to breastfeeding and nothing was going to stop me.

At this point I started on antibiotics, my husband and I were finger feeding my son, and I was pumping religiously every 2-3 hours. He was getting whatever breastmilk I could pump and being supplemented with formula. We ended up doing this for 2 weeks. Through all that time he never got a bottle, because I was determined to breastfeed. Finally, I went back to the consultant and I was ready to put him to the breast again. Come to find out at this point I have a yeast infection on my breast. More pain. But, I figure if I use the medication for the yeast I should be feeling better in a couple of days. That didn't happen. My injuries started all over again. We have proper latch on. My son had no problems with his mouth, but I was still in agony. I called the consultant again asking her if there was anything we could do. All that was left was just tuffing it out and hoping it would not get as bad as it did before. I was wrong again the skin on my nipples is being rubbed off. At this point I was dreading every feeding with my son. I can't hold him close to my chest and at no point during the six weeks of pain have I said I really enjoy being a mother. I have a beautiful baby boy and I love him dearly, but the pain that I was enduring was interfering with my relationship with my son. So at this point my husband and I have decided the best thing we can do for my relationship with my son is to start bottle feeding him. I feel as if I failed and I'm no longer giving the best to my child, but I now know that with my next one I would go through it all over again. Because there is nothing that makes a stronger bond than when you can breastfeed your baby.

I cry every time I have to give him a bottle of formula, because I really, really wanted to breastfeed.

This is for all the mothers that just can't seem to make it. Yes, sometimes it does get better, but if you feel you have done everything in your power to breastfeed and still can't. Its ok. Its love and affection that is the most important thing for raising happy healthy babies.

Tuesday, 5 April 2005

Our growing baby boy, Fawwaz




Ummu AmniFawwaz's comment:
He is a sweetie nowadays!
P/s: No comment on the mata sepet, nanti abahnya tak mengaku mata dia pun sepet :P

Sri Mawar skincare

Disebabkan ramai orang tanya pasal trial set Sri Mawar dan aku sudah penat berYM untuk bercerita, ini sedikit info:

Set Percubaan Sri Mawar
Susu Pembersih 15ml
Buih Pembersih 15ml
Penyegar 15ml
Krim kecantikan 2gm
Krim pelindung UV 2gm

Set percubaan ada 2 jenis;
[1] Kulit normal / kering
[2] Kulit berminyak / berjerawat

Harga: RM 75

Sesiapa mahu satu set, boleh mesej aku di sini..
Testimoni? Tak tahu nak mencoret. Tapi produk yang dicadangkan ini memang diri sendiri dah cuba dan memang berhasil.

Monday, 4 April 2005

Fawwaz's first outing to pasar malam

We brought Fawwaz along for the Saturday pasar malam and left Amni behind with her grandmother.

Since this is the first time Fawwaz had an alone outing with us, his parents, rather than Amni, I appreciate it very much.

The boy spoilt the moment by sleeping all the way through our pasar malam trip. He was nicely curled in his father's arms.

But I would stare lovingly at him eventhough I knew he's quite small to understand. Fancy me.

A lifetime ago, I still consider being pregnant for the second child is a burden since Amni was only 3 months. Alhamdulillah, since I accept the fact that Fawwaz is God's gift, I had a normal birth even though Amni was delivered through c-section less than a year apart.

The journey of being pregnant with Fawwaz is heartbreaking.

Friday, 1 April 2005

KRISTAL? What KRISTAL?

There is a KRISTAL meeting this morning. I, have to take a quick 10 minutes time off to settle my personal work and guess what when I walked back in the meeting room?

I, had been voted to be the honorary secretary of KRISTAL for KL region!!!

Blegh! I even said to the people in the meeting that I will cut their budget if they dare to vote for me to be inside the committee. I guess my complaints fall to deaf ears and they voted me to be the second highest person in the KRISTAL committee.

Rasa cam nak hantuk kepala kat dinding je!!! Kena skema lah macam ni, jadi ketua koir KRISTAL. Dahlah lagu tu bunyi macam lagu daripada penulis lirik RTM je...

Grrr grrrr *sambil mengigit kek Secret Recipe*

Moral of the story: Never take time off during a meeting.

P/S: Oh, in case you are wondering, KRISTAL is the core budi bahasa values in TM. Like the budi bahasa songs from Siti Nurhaliza? Damn lame. Memang skema ler aku lepas ni :P