Friday, 28 October 2005

Uhuk.. tersedak sat

CEO syarikat GLC gagal capai standard dikritik

....CEO TNB dan TM terdiri daripada mereka yang hebat, malangnya tiada perkara hebat yang dicapai.

"Ceo TNB dan TM dah setahun lebih mengetuai syarikat, tetapi tidak ada menunjukkan kehebatan mereka, kepakaran yang mereka tunjukkan masa ini ialah buang pekerja."

"Kurangkan kos syarikat agar syarikat untung besar dengan membuang pekerja tetapi pada masa yang sama tidak ada perniagaan baru diwujudkan."

via Utusan Malaysia paperback

Last day before holiday

Saya seorang pekerja TM yang berdedikasi
Saya seorang pekerja TM yang rajin
Saya seorang pekerja TM yang komited


ergh....

Saya nak balik raya! YAHOOOO!
Angin 'hari terakhir bekerja sebelum raya' dah datang..

Thursday, 27 October 2005

My heart cried two days ago

And is still crying till today.

Imagine one of your friend is a Muslim but a Muslim only at name. I know him at university. The last time we talked to each other was during our interviews when he greeted me, "Aida, assalamualaikum. Sihat?" And I said, "Sihat" and just smiled at him.

He is really a nice guy. I do not know what happened to him- with all those booze and girls. Reading his blog, I have realised how he has changed his life. He was proud (and gloated) about all those bad things he has done. Yup, I know he is in those group who loves to hang out, but I do not expect he would go really far. He seriously need to think back about his action. And my heart cried again.

He was my friend.

And now everytime I am thinking about him, I will give him a du'a to make him realised that Allah still loves him, and he will has a turning point. To embrace Allah's forgiveness. And to be a new Muslim with a Muslim heart.

Insya' Allah.

Wednesday, 26 October 2005

Happy Eid Mubarak

Happy Eid Mubarak to all..
Mohon ampun zahir dan batin from Amni & Fawwaz

Amni & Fawwaz

The cute Amni and Fawwaz.. both of my kids are really full of baby fats.. hee *grins*

Tuesday, 25 October 2005

Hari Raya Petronas commercial 1998

Do you still remember this commercial? The Rozie Rashid and Wan Maimunah's Raya advertisement? 1998; the first time Petronas did this kind of emotional commercial and I still loved it (and cried everytime watching it) till today.


Mohon ampun zahir dan batin


And to those who hasn't seen the Kasut Gombak Merdeka advertisement (like me, who is busy having final exam at that time).. here goes.. I remembered chatting with some guys and when they asked me where I am from, I was confused when they said.. ooo, iklan kasut Gombak. So this is the first time I've seen it (Vanida Imran and Ashraf Sinclair acted in the ad).


Seronoknya jadi orang Gombak

Monday, 24 October 2005

Lagi-lagi Celcom X-pax

+ Kak Aida tahun ni tak bagi duit raya tau kat korang
- Habis tu bagi apa?
+ Kak Aida bagi Celcom X-pax!!
- Taknak ler kak Aida! Nak duit raya gak!
+ Kalau korang ambil Celcom X-Pax ni dengan hati terbuka, koranglah adik-adik yang paling best kat dunia
[interframe Aini] Ooo, Kak Aida bagi prepaid ke kat korang? Kak Aini bagi 2 prepaid seorang!

Susah gak nak habiskan X-pax untuk capai KPI program keluarga TM ni.. hoho

Thursday, 20 October 2005

Diet progress report card 3

Alhamdulillah, diet progress untuk minggu ini.. berdasarkan statistik timbang 2 hari lepas (terlupa nak timbang hari ni), kadar penurunan mungkin dalam 0.5 - 1 kg. Note: Timbang macam dah nak rosak.

Dan plan seterusnya, nak mula skipping. Baru je beli tali skipping hari Isnin lepas. Harapnya dapat mulakan skipping by end of this week. Badan pun dah rasa mantap semenjak kurangkan makan nasi putih.

Pernah ada pengalaman naik berat badan pada tahun 2000 (naik 10 kg.. hehehe). Ini cerita saya, proven effective for weight loss. Saya ambil masa lebih 3 bulan untuk program diet sendiri.

Kenapa naik berat badan?
1. Pressure banyak kerja (masa tu jadi SRC, JKP, UPG dan lain-lain).
2. Pressure kena reject dengan lelaki idaman.
3. Makan makanan berat sebanyak 6 kali sehari (sarapan, minum pagi, makan tengahhari, makan petang, makan malam + late night snack).

Bagaimana menurunkan berat badan?
1. Paling penting, saya kurangkan nasi putih (dari 1 pinggan ke 1/4 pinggan).
2. Saya tukar habit pemakanan, ambil makanan berat hanya pada waktu tengahhari dan malam.
3. Berpuasa - sepanjang bulan Ramadhan (memang mujarab, tidak perlu kos tinggi dan dapat menghilangkan rasa ingin makan).

Keputusannya:
1. Saya dapat semula berat badan lama.
2. Baju raya saya longgar-longgar.

Dan sekarang, alhamdulillah, saya dapat kurangkan berat badan secara perlahan-lahan selepas bersalin 2 kali. Nasihat dari O&G untuk menjaga berat badan semasa mengandung telah saya amalkan. Saya sekarang berdiet untuk meningkatkan keyakinan diri dan menjadi lebih sihat.

Musings on the two kids

I was preparing my kids stuff to the nursery when a boy came and looked at my ironing spray on the ironing board.

He was standing there grabbing the ironing board and got my ironing spray and said (in his babbling), "Athiyaaa?". He was staring at it with curiousity. Roughly translated by myself.. "Hmm, what's this?"

And today, I was saying our names to Amni.. and she said back what I said during the car ride to the nursery.

Me: ABAH
Amni: ABAH

Me: IBU
Amni: IBU

Me: AMNI
Amni: KAKAK

Me: FAWWAZ
Amni: ADIK

She associates her name as kakak and her brother's name as adik. Oh nice eh?

Wednesday, 19 October 2005

6 batang gigi Fawwaz

Alhamdulillah... sebab Fawwaz dah ada 6 batang gigi, semalam, entah macammana, tergerak hati nak suap nasi biasa dengan lauk gulai ikan tenggiri..

Dia berjaya makan sambil mengunyah dengan bersungguh-sungguhnya.

Dalam erti kata lain, tak perlulah aku masak nasi bubur lagi untuk Fawwaz.. senang kerja.. MUAHAHAH!!!

P/S: Sesiapa nak order Phytofiber sebelum raya, boleh order cepat-cepat sebab stokis cakap laku sangat.

Tuesday, 18 October 2005

Program Keluarga TM

A quick calculation on Program Keluarga TM - employee get customer program for Celcom.

Based on some readings I have done in The Star last Sunday and some information on target figures provided by the management.

Each employee has to get (based on grade):
Non executive = 15 new customers
Executive = 20 new customers
Top management = 25 new customers

Average: 20 new customers per employee

TM employees = 29,000
Targeted new customers (if achieve target) = 20 * 29,000 = 580,000 new customers
Market for Malaysia mobile phone users will mature at the end of this year with 1.7 million subscribers with 6 persons out of 10 will use handphone.

If the targets will be achieved, based on the assumption, Celcom will get 34.11% market share for new customers.

I haven't started my employee get customer program yet and our GM said all the RM10 prepaid has sold out. The postpaid package is not attractive based on feedbacks from family's friends.

And they said our bonus will be cut if the target is not achieved. But assuming some realistic approach, I don't think the company will achieve the target if this is the way they work (and seems like forcing the employee). And hey, I have been warned about no 3-month salary.. so?

Go figure! You guys have brains, aight?

P/S: I have shared the analysis with my staff, and they said it's realistic.

Friday, 14 October 2005

Diet progress report card 2

Huhu... baru balik training yang menyesakkan dada dan minda. Siap dapat stern warning dari CEO's office pasal audit issue.. Any State Accountant yang tak dapat jawab audit issue akan digantung 3 bulan gaji.. Nangis den mendengarnya. Udah ler dieorang mengerahkan 200 orang auditor datang berkampung kat syarikat ni.

Ok, next on agenda.. tinggalkan bad news tu dulu. Den pun dah pening dengar, malas nak komen.. dah lah bergaduh dengan kedai tak sudah-sudah.. erkkk

Jadi, kita masuk diet progress report card 2

Alhamdulillah, setakat ditimbang Rabu lepas, sudah turun 2 kilogram semenjak berpuasa.. erk, sama dengan Zilla. Itu pun tengah bercuti dari berpuasa dan masih lagi dapat turunkan berat badan, bangga rasanya! Rahsia kejayaan? Sebab TTC tak buka kantin, jadi alas perut dengan roti jer sebagai makanan tengahari.. huehehehehe..

Walau camnapun, rasanya range Zilla dengan aku lebih kurang jer ni.. Takpe takpe, kita lihat cabaran minggu depan bagaimana.

P/S: Timbang berat kat rumah baru pulak rosak.. err

Monday, 10 October 2005

Chicken rice again :)

"Hmm.. the rice is delicious!" one of my BIL commented.
"Eh hello? I make this rice for you 3 times already? Can't you remember?" that's me.
"Ha-ah, Izan at the house kan for all those time Aida cooked the chicken rice?" that's my MIL.
"Is it?"
"Ye-lah, I even prepared this when mom asked me. I cooked for your friend also!"

So there you go, my BIL couldn't remember I have been preparing this special dish for the whole family during buka puasa.. heheheh..

The healthy chicken rice recipe is still yummy-licious. And the plus part for the dieting type (like moi) is - all the chicken weren't cooked but boiled.

So lookee here for my chicken rice recipe post last year.. and happy eating + dieting!

Friday, 7 October 2005

Ramadhan al-Mubarak

Nabi s.a.w bersabda:
"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, penghulu segala bulan. Selamat datanglah kepadanya. Bulan puasa datang dengan berbagai barkah. Alangkah mulianya tamu yang datang itu" (Riwayat at-Tabrani)

Ramadhan yang dinanti-nantikan kini hadir kembali. Datangnya disambut oleh seluruh kaum muslimin di mana sahaja mereka berada. Umat Islam bergembira, berseronok, dan berkasih sayang di dalam bulan ini. Ia terserlah di raut wajah-wajah mereka yang beriman. Balasan orang yang bergembira dengan kemunculan Ramadhan dijelaskan oleh sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:

"Sesiapa yang bergembira dengan datangnya bulan Ramadhan, maka Allah mengharamkan jasadnya masuk ke dalam semua pintu neraka" (Riwayat Baihaqy)

Di bulan Ramadhan orang-orang beriman terbebas dari tipu daya syaitan yang sentiasa menggoda dan menipu daya manusia, kerana syaitan akan dibelenggu, pintu neraka ditutup rapat manakala pintu syurga pula dibuka.

Nabi bersabda:
"Bila tiba malam pertama dari bulan Ramadhan semua syaitan dan jin yang jahat dibelenggu, sedang pintu-pintu neraka ditutup rapat sehingga tidak satupun yang terbuka. Sebaliknya pintu syurga dibuka lebar dan tidak satupun yang tertutup, Kemudian terdapat seruan pada setiap malam: "Hai orang yang baik, majulah dan orang yang jahat berhentilah. Dan Allah membebaskan beberapa penghuni neraka dan hal ini berlaku setiap malam bulan Ramadhan" (Riwayat Ibnu Habban dan al-Hakim)

Thursday, 6 October 2005

Diet progress report card

Baru 2 hari puasa hari ni.. Caaiyok caiyok! Nampaknya kena menggandakan usaha kerana Puan Zilla telah memotong usaha aku untuk kurus. Melampau betul adikku ini, pakai slimming suit 20 jam, makan roti je, minum Phytofiber buat sahur tanpa makan.. isk isk!!

Hai, camna lah nak tahan berdiet camni, kalau buka puasa pun kena makan nasi, sahur pun masak untuk suami (takpe takpe.. pahala.. ngengehngeh). Walau bagaimanapun, Phytofiber telah kutelan 2 kali sehari. Sekali masa sahur dan sekali sebelum tidur. Dan pagi ini, sudah kukhatam bilik air sebanyak 3 kali. Masuk kotak ke-2 Phytofiber, baru keluar khazanah yang bersarang dalam perut.. Aduh, undescribeable.. memang tak sangka banyak betul toksin dalam badan.

Langkah-langkah seterusnya untuk kurus:
(1) Makan Spirulina sebelum makan nasi
(2) Makan nasi dalam pinggan kecil
(3) Ratah lauk lebih dari nasi
(4) Minum Phytofiber sahaja untuk sahur

GAMBATTE!! Semua telah mula dilakukan semenjak berpuasa..
Come on Aida, you can do it!

P/S: Tapi timbang berat pagi tadi, tak turun lagi, hohoho.. takpe, baru 2 hari berpuasa :D

Wednesday, 5 October 2005

Afif Syafi's pic


courtesy from: Aini's blog

Yes, the one who holds the baby is Aini, with nice tudung and kerongsang (melaram ibu Afif walaupun baru lepas bersalin.. hihiks)

P/S: Any wish, please leave at her blog for her to view :)

A good samaritan

The motorcycle skidded really fast on a high speed highway. I was shaken after the incident but dh maintained his balance and slowly stopped the motorcycle on the emergency lane.

We were staring at a really bad and flat tyre.

A man stopped by.

"Teruk ye nampak motor abang berpusing tadi."
"Hmm.."
"Jauh lagi ke?"
"Rumah saya depan ni jer."
"Abang pakai motor saya dulu hantar kakak ni balik. Saya tunggu sini."

The guy is really nice.
We used his motorcycle to transport me back home.

"Abang, nanti bagi duit sikit ye kat abang tadi tu."

Dh came home later after fixing the flat tyre.

"Duit bagi tak?"
"Dia taknak."

Alhamdulillah... sungguh pertolongan dariMu datang dengan tidak disangka-sangka.

Tuesday, 4 October 2005

A scanned image from the newspaper

Refer to my earlier posting on 9 September.
Sorry the picture is crumpled. Amni graciously did that yesterday.

Monday, 3 October 2005

For the love of the family

I have just rejected an offer to fly to Sarawak this afternoon for Finance meeting. Oh oww!!

For the love of the family, and Ramadhan celebration, I am thinking to stay at home and berbuka puasa with dh and the two kids.

Except, if the offer is to fly to Australia, or Paris, or England.. MUAHAHAH *EVIL LAUGH*

Sorry lah, nak pergi Sarawak tak berseleralah time nak Ramadhan :)
Oh anyway, welcome Ramadhan Al-Mubarak!

P/S: TV2 already aired a cooking show entitled 'Kuih Raya 2005' last Sunday.. gasp!!