Friday, 28 April 2006

Funny!

He had a priceless expression on his face just now. Aku sebenarnya tengah tahan gelak sebab air muka dia bertukar menjadi tersangatlah pelik.

He still couldn't believe I got * for the performance review.

Nak buat camno boss, dah rezeki..

Wednesday, 26 April 2006

Bila saya sepatutnya mula membaca buku kepada anak-anak?

Kami menganggap penting bagi anda untuk mula membacakan buku kepada anak-anak anda seawal yang mungkin. Lagi bagus jika lagi muda! Bagi anak-anak yang berumur 1 hari hingga 4 tahun, penting bagi anda untuk membaca berulang kali buku-buku yang mempunyai jalan cerita yang mudah diduga dan berulangan. Permulaan yang awal, menyemai minat anak-anak bagi ayat-ayat bertulis dan perkataan-perkataan yang disebut oleh ibu kerana anak-anak sudah dilatih sejak awal lagi untuk mendengar (listen) dan memerhati.

Berapa kerap saya patut membaca untuk anak-anak?

Kami percaya bahawa anda harus membaca untuk anak-anak anda sekurang-kurangnya sekali dalam sehari. Tetapkan satu waktu pembacaan yang terbaik ketika waktu siang atau petang yang anda boleh luangkan untuk berseronok dengan sebuah buku tanpa gangguan. Bagi kebanyakan keluarga, membaca nyaring (read aloud) adalah tradisi sebelum tidur.

Bagaimana jika anak saya tidak berminat apabila saya membaca nyaring?

Memang kadangkala anak-anak menunjukkan reaksi tidak berminat terhadap pembacaan anda dan ini boleh menjadikan anda lemah semangat. Jangan putus asa! Belajar untuk mendengar dan memahami memang memerlukan pengalaman. Sebenarnya, lebih banyak anda membaca, lebih banyak anak-anak anda belajar untuk meminati dan mendengar cerita anda. Anak-anak mempunyai perkembangan tindak-balas yang semulajadi terhadap pembacaan anda. Apabila usia anak-anak anda mencecah 6-7 bulan, dia akan seronok dan teruja dengan buku yang anda pegang dan akan cuba untuk menggunakannya, walaupun sebagai permainan untuk digigit. Ini adalah reaksi semulajadi. Setelah mencapai usia setahun, anak anda telah belajar untuk mendengar dan bercakap tentang buku yang anda pegang serta seringkali mereka akan menyebutkan perkara-perkara yang mereka kenali. Galakan patut diberikan kepada mereka. Cabaran lebih hebat tiba apabila anak-anak mula aktif. Apabila mereka mula berjalan, anak-anak lebih suka berjalan dan mengeksplorasi. Anda perlu menyusun semula jadual membaca ketika mereka hendak rehat iaitu waktu hendak tidur. Adalah menjadi keutamaan dan tanggungjawab anda untuk mengajar anak-anak tentang kehebatan dan nilai sebuah buku, walaupun usaha ini bukanlah mudah dan hasil kejayaannya bukanlah datang dengan sekelip mata tetapi pada masa hadapan anda akan berasa gembira dengan hasil usaha yang telah anda lakukan.

Adakah perlu untuk membaca kepada anak-anak yang lebih besar?

Sudah tentu! Anda perlu menjadi contoh teladan (role model) membaca kepada anak-anak yang masih kecil atau sudah besar. Untuk menjadi orang dewasa yang suka membaca, perlulah mempunyai minat yang mendalam terhadap buku dan juga bahasa itu sendiri. Tambahan pula, saya sebagai guru, kami tahu bahawa dengan membaca, dapat memperbaiki ejaan, tatabahasa, bacaan dan gaya bahasa seseorang pelajar.

Bagaimana baca nyaring mengeratkan hubungan komunikasi antara anda dan anak anda?

Apa yang bagus tentang bahan bacaan yang baik ialah ia boleh diteruskan dengan perbincangan pendapat. Perbincangan antara anda dan anak ini boleh menjadi sangat ringkas seperti; apa kesudahan yang berlaku dalam cerita atau apa akan berlaku dalam klimaks cerita anda (ini membantu anda mengetahui apa anak anda fikirkan). Yang lebih baiknya, kemesraan mula dipupuk apabila anda dan anak-anak berkongsi idea bersama-sama. Perhubungan dan komunikasi begini mungkin tidak dapat dicapai jika bukan kerana sebuah buku. Ini kerana memang tidak mudah untuk mendapatkan anak berkongsi pendapat apatah lagi apabila anda tiba-tiba bertanya soalan seperti, ”Apa sayang fikir tentang orang yang tiada tempat tinggal?”. Tapi sudah tentu anak-anak memberikan reaksi lebih positif dan spontan ketika anda berdiskusi tentang isu dalam buku yang anda bacakan.

Sebagai guru, kami selalu memilih buku yang mengandungi isu-isu yang seronok untuk dibincangkan kepada anak murid. Sebagai ibu bapa pula, saya turut melakukan perkara yang sama dalam memilih buku untuk dibacakan kepada anak-anak saya. Setelah beberapa tahun, memang sangat banyak topik yang telah kami bincangkan! Apabila anda meluangkan masa untuk berbincang tentang buku yang baru dibacakan, anda dapat tahu banyak perkara yang penting tentang perasaan dan pemikiran anak-anak anda. Anak-anak pun akan turut memahami anda melalui pendapat anda tentang sesuatu perkara, apa yang anda suka dan tidak suka serta sebagainya. Ini penting bagi mewujudkan sebuah ikatan interaksi dan komunikasi yang mesra dan apabila timbul isu-isu personal dan sensitif di rumah, keadaan akan menjadi lebih mudah!

(Terjemahan dari Hedgie's Website oleh MariBaca - Read Aloud Team)

Tuesday, 25 April 2006

It's fever time!

Amni & Fawwaz are down with fever.
Well, a 'great' start for the week.

They are still on fever when we send them to the nursery today.

I was on EL yesterday since Amni was the first one on fever and send Fawwaz to his sekolah. However, upon picking him up from the nursery, he was also with fever. Ok, 2 sick kids in the house.

+ They dreaded the moment they had to swallow their medicines with one black syrup, one pinkish red and another orange liquid.
+ Amni was OK when it comes to swallowing the medicine. For Fawwaz, I had to do some bathing (since he loved water SO much!) in our kitchen sink and he swallowed the meds happily while taking his bath.
+ Amni's voice turned husky due to coughing too much. Macam Ella wa cakap lu!
+ I am happy to note that when it comes to food, Fawwaz's appetite has not been affected at all.. hahaha :P. He still swallowed food like there is no tomorrow.
+ Amni, on the other hand, just eats lots of cereals and drinks lots of Dugro milk.
+ Grandma looked at Fawwaz's stomach and said 'perut buncit'.
+ The parents comforted each other, saying that since both kids had perut buncit syndrome, this is due to the fact that they were well loved and well fed by their nice parents *wink wink*.

Oh oh, and yesterday, we did bring them to the pasar malam to cheer them up.

+ They think it's weird that so many people want to buy smelly fishes (including their mom).
+ They got fascinated with toys, but we bought none for them. Sorry dears, the parents is on tight budget :P.
+ Amni had to walk since none of her parents wanted to carry her. She weighs 15kg.
+ The grandma noted that Amni has not add on any more weight starting last year, but we do not want to compromise on having to carry her around. Sakit bahu ooii!
+ Since Fawwaz loves to walk aimlessly, dh decided to carry him before he decided to scare the vendors.

Thursday, 20 April 2006

An orange splotch

[1]
Fawwaz oh Fawwaz...
Kenapalah first word anda bukan ibu atau abah tetapi CICAK? :P

Now, everytime he found a gecko, he would point at it excitedly and said "Ciiii-cakk".

I said to dh, if we had to bela that gecko (in a proper cage), I know that Fawwaz would squeeze it.

Anyhow, I had been having this crazy idea of getting him a pet and on the list (currently) is a cockroach, or gecko. Well, a tortoise would be better I suppose? But I couldn't stand the image of Fawwaz stepped on that poor animal.

So, ok no pet for the moment.

[2]
Amni slept with an orange magic pen two nights ago. She had been busy colouring her 'diary' that I forgot she brought along that pen during her night sleep. And she had been playing with her brother on the mattress when both parents went to sleep (not realising what both of them were doing in the dark of the night).

And yes, I stared and blinked in horror the next morning, the creative work of both child was staring back at me. Their green bed sheet had 3 BIG orange splotches.

Anyone had any idea on how to wash the bed sheet?

HELP!!! SOS!!!!

Wednesday, 19 April 2006

3 books as desert island keeper

Someone asked in the forum, what are the 3 books that would be all time favourite for own self.

I would consider these 3 books:

A Walk To Remember by Nicholas Spark

It is a tender teenage love story, but the book is about faith in God, and how we should never lose hope even after we are burdened by His tasks. It's about courage and living life to the fullest, and giving back the best.

The Five People You Meet In Heaven by Mitch Albom

Definitely a keeper, to show that how we, who still think do not contribute anything to the world, and have common jobs, and common life actually have something. The 5 people that we will meet on our way to heaven will show how we are connected to them, and how their decision and life were affected by us. Simply put: It shows that we are contributing to the world in everyday's life, even though we have never noticed about it.

The Hallmark telemovie is really good.

And lastly,
Al-Quran with tafsir

And to the bookworms out there, especially Nusayba, Kak Elin and Aini, appreciate if you could list your 3 all-time favourites.

Monday, 17 April 2006

Overdose of keropoks

Weekend was spent with overeating of keropoks.

The boxes from Terengganu arrived on Friday and contained keropoks worth RM 100. Three boxes (wohoo, three!) were dedicated to us (Aini, me and one of my BMC friends). Aini had to do some counting for my portion since I didn't turn up during the distribution process. I came later to Aini's house and took my portion.

We ate 2 packs of keropok segera on Saturday.
We ate another 1 and 1/2 packs of keropok segera and for our dinner, I fried some keropok lekor for the family.

Today, we should be munching the keropok sira pack for our late night snack.

Well, isn't it nice to be overdosed on keropok after not eating it for more than 2 months?

Friday, 14 April 2006

Redha..

Adakah aku demotivated? Jawapannya ya..

Tapi aku rasa hari ini aku redha, sebab bila balik, aku fikir, gaji yang dapat dari syarikat tu hanyalah satu cabang rezeki. Kenapa kita tak pernah fikir banyaknya rezeki lain yang Allah bagi seperti rezeki kesihatan, anak-anak, adanya rumah sendiri, dan gol tahun ini yang akan tercapai, insya Allah!

Dan aku terfikir, dalam banyak-banyak States, memang aku dengan seorang kakak (yang aku kira mentor aku) sangat menyerlah di HQ. Sangat sangat cemerlang, tapi bila mentor aku dapat 4 atau 5, aku tak kisah.. Sebab kalau dia dapat 4/5, maka aku sebagai protege (chewah!) sepatutnya dapat lagi rendah dari dia. Sebabnya, measurement stick aku dengan dia terlalu jauh.

Dan aku redha, sebab GM aku kat HQ memang evaluate aku dengan komen dan markah yang sangat bagus, tapi bila ada force ranking dan nama aku termasuk dalam kotak State, maka GM State aku pun meletakkan aku pada level bawah. Tapi aku redha, sebab mungkin dia hendak menjaga kualiti.

Aku redha Ya Allah, aku sangat redha.
Azam aku tahun ini, aku perlu mempertingkatkan pencapaian aku. Kalau tahun lepas aku dapat 8*, tahun ini aku kena pastikan markah aku 9*.

"Allah answers prayers in three ways: He says yes and gives you what you want, He says no and gives you something better or He says wait and gives you the best in His own time."

Thursday, 13 April 2006

MAPS 2005 is out!

Ok, so I did not make it. No free lunch for you guys :P

Due to the force ranking, I was forced to settle for an average level.
Oh, never mind.

But I remembered someone who told me, "Kalau orang macam awak pun dapat *, kitaorang ni lagi, macammana la?"

And it turns out, the person who makes the remarks actually got a higher level than me.. Hehehehh..

I am so going for the 2 days MC :P

Wednesday, 12 April 2006

Fawwaz yang nakal?

Semasa program Muntada' Haraki yang berlangsung pada pagi Ahad lepas, kami berjumpa dengan seorang budak lelaki berumur 1 tahun 10 bulan (namanya terpaksa dirahsiakan disebabkan nature cerita di bawah).

Kami rasa Fawwaz terlalu nakal, tetapi bila dibandingkan kanak-kanak tersebut dengan Fawwaz, terasa jauh bezanya perangai mereka berdua.

Kanak-kanak tersebut telah mengigit telinga Syamil (kawan Fawwaz berumur 1 tahun 3 bulan), menyepak Afiq yang berumur 6 bulan dan telah menarik rambut Fawwaz kerana berebutkan basikal kepunyaan Farzanah (kakak kepada Syamil, sebaya dengan Amni).

Bila melihat kanak-kanak tersebut, rasa bersyukurlah sangat sangat.
Sebabnya, Fawwaz yang nakal itu pun, tidaklah sampai mencederakan kanak-kanak lain. Cuma kami kena sabar sebab sekarang fasa aktif untuk Fawwaz. Mungkin sebelum ini, kami tak sedar dan selalu kata Fawwaz sangat nakal, tetapi bila kami lihat perangai kanak-kanak seperti cerita di atas, kami pun tersenyum dan mengharapkan kesabaran yang kami ada untuk melayan Fawwaz tidaklah sehebat kesabaran ibu kanak-kanak itu.

Saturday, 8 April 2006

The class started..

Yes, the love letter arrived last Thursday. He was overjoyed, of course. It was like passing your examination result with flying colours.

We started our class today at Masjid Al-Hidayah, Sentul. The classes will be conducted in 16 series and each lecture is 2 hours long. When I sat at the registration counter, the person said, "Muda-muda dah datang ye." I replied, "Alang-alang cukup duit, baik buat cepat." She smiled upon hearing my answer.

Father came to the house today. He asked for our registration number and is helping us to get the place. Called Kak Tini and informed the good news.

It is a good start.

Thursday, 6 April 2006

Amni dan bola

Semalam Fawwaz nak ambil bola dia tapi Amni dah duduk atas bola hijau dia.
Dia melolong nak bola..

Ibu pun cakap, "Amni, bagi ball kat adik. Kan Amni ada ball biru tu" sambil tangan ibu tunjuk-tunjuk kat bola Amni.

Tapi, Amni boleh buat tak tahu. Buat tak dengar, berkali-kali ibu cakap. Lama-lama, ibu dah fed up sebab adik pun makin kuat melolong, ibu baling bola Amni kat tepi. Terus Amni menangis.

Ibu rasa betullah abah cakap, Amni ni betul-betul ikut perangai ibu, keras kepala, tak sabar dan menangis bila kena marah.

Haa, kan dah kena muka sendiri bila abah sound dulu tak dengar, bila dah menurun kat Amni barulah ibu rasa susahnya abah nak sound ibu.. heheheh :P

Alamak, ibu rasa teruklah sebab ibu marah Amni :(. Sorry ye Amni, nanti ibu masak fish lebih malam ni..

Tuesday, 4 April 2006

On financial planning and investment

Refer to the previous post.

My father came lecturing on me because one of my friend is selling Public Mutual Islamic Trust Fund in the first place. My friend came to my house and explained about it. I was on the verge to invest the fund when my father came back that night.

He properly explained everything to me. He said I should ask anything about investment from him, since he had been involved in many types of investments and he knows the risk. Yes, I trusted my father. He has been involved in this financial aspect of investment from the start of his career life.

He confided in us that he had lost a big sum of money (which I do not dare to disclose) to Islamic unit trusts and shares. He had diversified investments, in shares, unit trusts, saving accounts and properties. He invested in all Islamic unit trusts and he said the way unit trust works is like shares. Yes, they give you return, but the value of unit trust/shares drops upon time.

He confided in us one story about shares, once he bought many units. For 20 years, the company had been performing, and suddenly, come economic recession, the company had some restructuring and he got a new share certificate. After a few years, he came back to sell his shares. The company had been closed, the certificate has no value, and he lost his initial investment.

As I had written earlier, he had been in the advisory board for ASN/ASB policy. At first, we invested in there, but when my father grow older and knows more about hukum and he confirmed investing in ASN/ASB is haram, he asked us to take out our ASB moneys and deposit it inside Tabung Haji.

He explained that Tabung Haji is the best Islamic financial tool in the country. As for the risk, he said Tabung Haji is backed up by government and simpanan anda dijamin kerajaan. For every RM1 you deposited, you will get your RM 1 back.

As for properties, he had many. Yes, I noticed the concern from my blogger friends is about the risk. That's why, for us, to buy a property, we look at many aspects. First and foremost, our father teached us to look for the location of the property. And secondly, we look at the developer of the project - which is important since you want to know the company's background. But my father still stress on the location, since this is the most important aspect for other people to buy/rent the property out.

As for Takaful, he disagrees since the investment doesn't save much for yourself. He said saving in your own bank account (such as Bank Islam) give a much higher return than saving in Takaful. But he also added a point that you have to discipline yourself when you saved, because only you will know how to constraint yourself from spending the money.

So dears, invest wisely :)

Monday, 3 April 2006

That's Not My Job

This is a story told about four people named, Somebody, Everybody, Anybody and Nobody.

There was one important job to be done.

Everybody was sure that Somebody would do it, but Nobody did it. Somebody got angry about it because it was Everybody's job. Everybody thought Anybody could do it. Nobody realized that Everybody wouldn't do it.

It ended up that Everybody blamed Somebody when Nobody did what Anybody could have done.

Points to ponder:

"Ninety-nine percent of failures come from people who have the habit of making excuses."
George W. Carver

"Excuses are the nails used to build a house of failure."
Don Wilder

Sunday, 2 April 2006

7 Weird Habits

1. Thy should clean the bathroom every fortnight.

Yes, I am a freak at cleaning bathrooms. I had to ensure our home's bathrooms has to be clean every 2 weeks. Yes, I scrubbed till the tiles sparkled. And I could not stand a dirty bathroom. I would even do some cleaning when I am taking a shower.

2. Thy should play games the night before the exam.

I played games till 10 p.m. and start studying around 10.5 p.m. with lots of breaks in between.. with the games. Well, that says a lot about me. Yes, I studied with methods of targetting questions.. hehehe. That's how I survived university's exams. And it is weird somehow, that I am addicted to game during examination week.

3. Thy should wake up at 6.12 a.m. every workday.


I couldn't stand to round the figure at say, 6.10 a.m. or 6.15 a.m. I love to look at the alarm when it goes off at 6.12 a.m. And yes, I would never wake up at 6.10 a.m., I will still wake up at 6.12 a.m.

4. Thy should watch Ali Baba Bujang Lapok for 100th time and never get bored.


Catchy film, isn't it? I loved the scene where Sarimah wants to buy belacan (which is forbidden to be imported in the country but it is permissible to sell ganja.. hahaha). And the scene 'Aku mati dalam iman' is priceless!

5. Thy should search for the bookshop when thy is in a shopping complex.

Well, it's an unbreakable habit... the first place to go when I entered a shopping complex, is to look for its bookshop. Ahh, the smell of new books.. It's really soothing, you know?

6. Thy can laugh at football jokes.


I still consider he should be so-so when it comes to football. I didn't know he is a football fanatic before we got married, swear to God. And now, I can laugh when I watched or read a football jokes.

7. Thy is so in love with Shah Rukh Khan, Aamir Khan, Saif Ali Khan and Akshay Kumar.


So what???? :D