Monday, 31 May 2010

Useless stationeries

"Nanti balik Malaysia, korang nak bawa apa?"

"Pen!"
"Pencil lead"
"Nak beli pen 0.5 mm banyak-banyak."

"Ish bestnya pen ni. Beli mana?"
"Malaysia ler kak."

Serius. Tak tipu. Sini stationeries cam hampeh. Seksa jiwa raga mencari pen yang sesuai dengan jiwaku.

Sebelum datang sini, sempat telefon Mak Su.
"Bawa stationeries banyak-banyak, sana mahal," tu Mak Su pesan.

Classmate lagi best, dia telefon cousin kat London tanya patut bawa apa dari Malaysia, "Stationeries!"
"Betul ni? Tak tipu?" yelah, terkejut macam alat tulis tak wujud je kat UK.
"Betul!"

Aku pun.. oooo. Sibuklah packing segala pensel, pensel warna, gam, gunting dan seangkatan dengannya. Sibuk pack stationeries budak-budak ni, tapi lupa survey beli pen elok-elok khas untuk diri yang bakal bergelar pelajar.

Maklumlah, time kat office dulu, yang udah berkurun gitu rasanya, lagi banyak masa ketuk keyboard daripada menulis. Jadi tak kisah ler pen cap ayam ke, cap itik ke, cap kodok ke, balun jer pakai sebab kegunaan pen hanya untuk menulis masa dapat assignment dari bos atau masuk meeting.

Aduh, punyalah seksa nak cari ball pen pena 0.5 mm! Orang sini rupanya suka pakai pena 0.7 mm / 1 mm. Dahlah tu, yang kami ni pulak menulis pakai pen 0.5 mm. Crame-crame tangan dok tulis nota.. (betul, tak tipu) hahaha (yer, lamanya tak jadi student!).

Dapat pulak examination docket dari ACCA - wajib pakai pen hitam!
Aduh mana nih nak cari pen 0.5 mm yang murah? Jumpa la kat Ryman's harga 52 pence (darab 5 = RM 2.60). Tu pun korang bayangkan ball point pen yang stail dulu-dulu (yang pen body warna kuning tu). Pakai kejap je, dakwat dah tak pekat (padahal jenama Bic). Stress dengan misi mencari pen.

Pen yang elok harga GBP 2 sebatang, manalah tangan tak ketar nak beli. Point 0.7 mm tak minat pulak!

Ditakdirkan satu hari dalam kelas yang agak susah, habis pula ubat pensel tekan. Nak beli dok congak satu case pencil lead GBP 2. Ada ke tak betul nak beli pencil lead harga RM 10? Tak kuasa!

Sebab dah nak dekat exam, teringat kawan Ummi nak datang Manchester. Terus telefon Ummi cakap nak ball point pen 0.5 mm warna hitam. Dah tahap desperado dah ni Ummi! Aida nak exam!

E-mel pula adik terchenta:
assalamualaikum fiqah,

kak aida nak pen yang ball point warna hitam dalam 5 batang (width 0.5 mm -fine atau 0.3 mm - extra fine), kat sini tak jual 0.5 mm, kalau jual mmg stationery dia tak best.. sobsob -tulisan tak terang dan sakit tgn menulis).. nak yang body dia rubber grip (soft grip)

kalau tak jumpa bic / papermate, tak kisah lah brand kilometrico ke.. uni ker... janji 0.5 / 0.3 mm, dan warna hitam, and rubber grip.. hehe. sini satu pen elok harga GBP 2... tak kuasa nak beli. cari brand elok-elok ek, kalau murah sangat, takut jadi cam kak aida.. beli murah-murah, 45 pence pun, kejap je ink dah tak clear... uwaaa. kak aida dah pesan kat ummi fiqah pandai cari pen

lagi satu, tolong belikan 0.7 mm pencil lead 2B (ubat pensel tekan). kat sini harganya GBP 2 dan kualiti tak elok (kak aida tak beli ok, ada budak kelas kak aida bagi cuba..)

ok stationery lain takde dah, pensel banyak lagi.. budak2 ni tak payah bawa pensel pergi sekolah pun.. kalau ada puncher lebih, tolong pass sekali ek. kak aida nak beli sini, mahal sangat!

p/s: nanti kak aini datang, suruh jela dia bawa satu kontena stationery... mahalnya la kat sini (joking joking - ko tgk le pen papermate tu.. sebatang GBP 1++)


Macam tak caya kan negara UK ni stationeries dia serius tak best?

Tadi makcik tu bagi pen yang adik beli (yey Afiqah pandai pilih pen!). Harga RM 4 lebih untuk 3 batang.. Kualiti very da bomb you! Dapat pencil lead 4 case harga RM 3.00 (yabedabedoo!).

Terus pakai buat revision.

Lusa nak berlagak dengan budak-budak kelas ada pen best dari Malaysia! Haha, korang kena tunggu bulan 7 baru dapat beli pen best dari Malaysia tau :P

P/S: Kalau buka business stationeries kat sini mau laku agaknya, kan?

Wednesday, 26 May 2010

Rewriting my bucket list

I was searching through this tag things when I saw my bucket list way back in year 2005.

seven things you plan to do before you die: (my original bucket list -and revised back)


1 - Perform Hajj by the age of 27 (insya' Allah)
Alhamdulillah, I managed to perform the Hajj a year earlier.

2 - Perform Umrah again and again
I would do umrah and hajj again

3 - Have at least 6 children
Have to rethink the number of kids, teheee

4 - Built a nice house Thinkin' of doin' modern interior decorating

5 - Double degree on architecture (or something else out of accounting)
Doing something in the line of accounting, suddenly I realise this is where my heart lies

6 - Holiday at Manchester (for dh)
Hahaha, need I say where I am staying now?

7 - List 100 things that I want to do.. and do it one by one (before I die)
And the list is in my mind, including enroll in water painting class, cake decorating, sewing, enroll in architecture course (aheh) etc... 

And I watched this Bucket List movie with enthusiasm, because basically, it is a list of things to do before we die. And realise how precious our life is, and you just have to savour the moment passing through, day by day. And what a wonderful bucket list they did have. And the actings are amazing! WHO can say anything could go wrong with Jack Nicholson AND Morgan Freeman being paired?

So what is your bucket list, may I ask? (Baiti, I noticed you have a bucket list!)

Tuesday, 25 May 2010

Platt Field Park

Panas. Panas.

Tidak wujud kipas atau pendingin udara di dalam rumah orang-orang sini. Keluar bersantai di taman lebih menyelesakan.



Dan sebagai seorang ahli fotografi sangat amatur, inilah upah saya. Best job in the world kissing my babies :)

I wish dad was here to help me learn the photography technique.

Abang: Aida buat apa kat kamera?
Aida: Natural lighting (+ Picasa, hehehe :P)

P/S; Gambar-gambar di atas diambil sekitar jam 6-7 petang, yang secerah 3 petang di Malaysia.

Saturday, 22 May 2010

I love this (and the man!)

mufis said...

tambah satu lagi,
I'm amazed with this girl, 4 kids and still work hard to achieve her dream... to pass acca, to be a wonderful wife and a loving mom. I dunno where she got her stregth and managed it amazingly but I will always pray for her success, in this life and after.

11:14 PM, May 20, 2010

I cried reading this.

Thursday, 20 May 2010

Kisah keazaman yang tinggi

Tiba di Manchester beberapa bulan lalu, terlintas juga di fikiran, apakah betul keputusan yang aku buat ini? Dan bila menjejakkan kaki di sini, I was truly humbled by some of the stories that I have encountered.

Datang mendaftarkan diri di Kaplan, dan tertampal senarai pelajar di notice board, I was truly amazed of the number of students who were sponsored by their companies to come and study in Kaplan. Maklumlah, nama Kaplan pun tak dikenali di Malaysia. Dan bila aku melihat senarai pelajar itu, tergamam melihat bank-bank terkemuka, atau firma audit terkemuka seperti dari India, Pakistan dan Afrika, sanggup menghantar pekerja mereka untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang profesional perakaunan di sini. Lalu, kubersyukur, I was among a few who was selected and given this opportunity, to study and compete with these bright talents. Dan mereka sungguh bukan calang-calang, ada yang memulakan pengajian dari kertas pertama AAT (8 kertas?), kemudian menyambung ACCA (14 kertas) hanya untuk bergelar seorang profesional. Itu mungkin mengambil masa lebih 5 tahun!

Dalam kelas aku, ada seorang gadis berumur 25 tahun. Lalu dia mengadu kepada tutor kami, Derek, betapa payahnya dia ingin mencari internship program kerana dia bukan rakyat dari European Union. Dan dia merasakan dia sudah tua, kerana sudah dikira agak berumur (itu yang difikirnya!)

Kautahu apa yang Derek jawab, "I have met quite a number of students, at age 40, just obtained ACCA qualifications who made a career change and becomes an accountant. Even a postman."

Ya kawan, kau tak silap baca. Seorang posmen (di umur 40) bertukar kareer menjadi seorang akauntan. Kerana itulah cita-citanya.

Dan aku ada melihat sebuah program pertandingan amatur masakan di Britain, Masterchef. Antara 3 orang finalists, salah seorang merupakan doktor pakar kanak-kanak (paedetrician), dan beliau telah meletakkan jawatannya kerana ingin menjadi tukang masak!

Ketika aku ditaja oleh kerajaan, ada 2 orang adik-adik dari Malaysia, yang datang dengan biaya sendiri. Lalu aku melihat keazaman mereka untuk lulus, harus aku juga giatkan usaha, kerana melihat keazaman mereka yang tinggi. Iya, mereka datang dengan biaya sendiri, but I was humbled by the fact, kesungguhan mereka untuk belajar kerana tidak mahu membazirkan duit ibubapa yang membiayai mereka yang berpenat lelah untuk melihat mereka berjaya di sini.

Lalu apabila aku merasa lelah dengan pembelajaran dan subjek-subjek yang mencabar minda (iya, salah satunya subjek Corporate Reporting, dan aku akan mula complaint mengenai Graham Holt yang suka mencipta soalan pelik-pelik untuk exam P2 ACCA kami), aku akan teringat kisah-kisah mereka yang berazam ini dan sanggup melalui cabaran itu, hanya untuk mencapai cita-cita dan keinginan mereka. Aku masih suka dengan kisah Derek mengenai posmen itu =).

And that makes me wonder, dengan kisah-kisah sebegini di sekeliling aku, apa lagi yang aku perlukan untuk memotivasikan diri?

Masya' Allah, masya' Allah. I am truly amazed.

Monday, 17 May 2010

Legoland and car boot

A weekend (that I need after everyday studying). Legoland at The Trafford Centre with online tickets books, so we have prioritised line (boleh potong Q).


Menunggu kilang Lego dibuka...


Amni memutar roda membuat Lego dengan bersungguh-sungguh :P di Lego Factory


Look! The ferris wheels moved! (at Miniland)


Wargh, ada big pool of Legos...


Wearing the 3D glasses to watch Bob the Builder in 4D (we have water, wind effect and even snow!!)


Fateh menunggu bila nak balik?


Amni with her palace creation


Making a tiger at the Master Model Builder Room


Fawwaz membina kereta, siap ada race track nak tengok jalan ke tak kereta tu. And his car did race!


Frame pun dari Lego, hihihi

And today, Chelford car boot sales! Bawa my classmate also, Ifa and Farah! Sian anak dara tu, tak pernah pergi lagi car boot.. hihihi


Amni with her 50 pence teddy bear :)


Fawwaz with his 50 pence motorbike :)


Fahri with his 50 pence motorbike also :)

Other than that, we bought a baby cot (GBP 5), jigsaw puzzles and some toys for Fateh.

And here is a special pose, on what Fahri thinks heaven looks like :P (agaknya inilah yang dibayangkan budak-budak kalau cerita pasal heaven and hell). Aduyai! Budak-budak ni, ajak balik dengan perkataan "Jom beli Lego!", barulah nak balik.. Penat ibu ayahnya menunggu 3 jam dok main Lego :P 

Wednesday, 12 May 2010

Ayah, ayah..


Taulah dok Malaysia.

Rajin pulak tu hantar gambar dengan Tok Guru. Mesti teringat time anak dia rajin beli Harakah kalau balik dari universiti (sobs, nih kes dengki dengan ayah ke kes rindu dengan ayah).

Tuesday, 11 May 2010

Not many people know that I love Jodi Picoult's novels.

And surprisingly, eventhough kak Elin borrowed her novel; My Sister's Keeper, I have never read the much acclaimed novel that was made into a film (and unfortunately the movie was never shown in Malaysia's cinema).

I started reading her novels way back in 2007, after I finished reading the James Patterson's Women Murder Club series. Aini lent me her copy of Nineteen Minutes, which I found quite astounding, and keep questioning about the high school shootings. It was a page turner, and I wondered what would I do, if I know that my son was mass murdering people. Behind the story, we know the background bit by bit, that Peter, the teenager who shoots his schoolmate was actually bullied way back when he was in kindergarten. And it balled up and he reached his breaking point when he was bullied in high school.

Another book that I enjoyed was Plain Truth, about an Amish girl who was found pregnant and murdered(?) her baby after she delivers her child. Now this is interesting, since the Amish cultures would never ever allow sex before marriage (forgive me for the sensitive subject that I mentioned here), and they would never marry someone outside the Amish community, since the family will disown them. Amish is interesting, since they believe in the old ways of doing things, for example, not using electricity because of the modernisation aspect.

Now, about Picoult, all her books are very interesting. She tackles the most sensitive subjects, that we would shush and rather keep quiet, rather than talk about it. And the headings for each books are intriguing, I found one saying, "Your daughter told she was raped. But her rapist was her boyfriend. What would you do?" (that's the extract from 'The Tenth Circle', BTW).

Ok, I know her books was kinda of bizarre for most of us to read, but I tend to read all genres (the only genre that I cannot read, is future fantasy, which I have a hard time to imagine while reading). In fact, I read this kind of reality(?) books when I was in my primary school, how bizarre was that? Aini, you do remember we used to read 'Flowers in the Attic' series by V.C. Andrews? And that book was actually borrowed by mom, and she intends to read it, but we read it first? Ok, for those who doesn't know about this book, I googled it for you guys, just click on this link, and decide how erm, it seemed unlikely as a choice of 12-year old twins to pick and read this book (which consists of 4 books in the series. Agaknya sebab tu depress or mood swing semacam masa kecik kot? Hahaha).

Back to Picoult's books, I managed to buy this new hardcover for only GBP 8.50 (original price GBP 16.99) at Waterstone's

And the synopsis reads on like this:

HOUSE RULES is about Jacob Hunt, a teenage boy with Asperger’s Syndrome. He’s hopeless at reading social cues or expressing himself well to others, and like many kids with AS, Jacob has a special focus on one subject – in his case, forensic analysis. He’s always showing up at crime scenes, thanks to the police scanner he keeps in his room, and telling the cops what they need to do…and he’s usually right. But then one day his tutor is found dead, and the police come to question him. All of the hallmark behaviors of Asperger’s – not looking someone in the eye, stimulatory tics and twitches, inappropriate affect – can look a heck of a lot like guilt to law enforcement personnel -- and suddenly, Jacob finds himself accused of murder. HOUSE RULES looks at what it means to be different in our society, how autism affects a family, and how our legal system works well for people who communicate a certain way – but lousy for those who don’t.

I haven't started reading this (I managed to read a few pages, but the Bridget Jones's Diary tempts me more which costed a mere 20 or 25 pence during a carboot sales), Aini! But will lend it to you for the Gang of 4 to enjoy it because I know you girls read 'The Curious Incident of the Dog in the Night Time'.

I always know in my heart that the Gang of 4 are some kind of weirdos. Ada ke korang jumpa sesiapa yang baca buku 'Kejadian Aneh Yang Menimpa Anjing di Waktu Malam?'. Cuba cakap kat aku sapa yang baca selain kita berempat? Hahah :P (owh kak Tini, Jacob dalam buku ni pun tak suka warna orange!!!).

Wednesday, 5 May 2010

York, here we come! (Part 2)

Second day scouting around York.. Check out from the hotel around 11 a.m. to enjoy our visit.


Sambil berjalan ke next attraction, ambil gambar dulu.. Nih kalau kampung Harry Potter dah moden.. kekeke


Cantik tak?


Next attraction, ramai dek non beratur - Jorvik Viking Centre. GBP 26 for family ticket (consist of 2 adults and 2 children) 


Yeah, the exhibition is underground. Confuse juga masa tengok building ni, terfikir muat ke nak pamerkan peninggalan Viking ni. What a surprise, exhibition dalam level bawah tanah ok. Fawwaz tengah berjalan atas lantai kaca with Viking remains inside it.


Naik cable car ke ni? Hehe.. best 


Aaah, exhibition on how the Vikings live (while in the cable car). Patung tu bercakap-cakap


Cara mengetuk duit syiling satu tika dahulu di zaman Viking 


On the way to the next attaction, snap pics of buildings around York


Ah, step into Fairfax House. The best collection of Gregorian furnitures (unfortunately, cameras are not allowed). Barulah dapat bayangkan rumah orang dulu. This house consist of 2 drawing rooms, 1 dining room, 2 bedrooms. Beautiful tapestry and wallpaper (made from cloth)


Behind Fairfax House


Ronda-ronda dalam bandar, saja ambil gambar kat tiang berbunga-bunga nie..


Just opposite these buildings, situated a wondeful flea market. I noticed there are lots of Turkey(ians?) living in York. Oh, I am the only one wearing tudung. York, I think is nearly 100% populated by white British


Time to go home. Bye York! It has been a wonderful holiday.

But the freezing weather, astagfirullah. Can't imagine what's the weather in winter. Macam duduk dalam freezer. Tangan crame.. brrrr

Tuesday, 4 May 2010

York, here we come! (Part 1)

"You should go to York," Farah, my classmate said.

So back at home I googled about York and found this website: Visit York

And we booked a one-day accommodation (with the bank holiday today), and feel pleased arriving at York yesterday. It really is a beautiful town. Kalau Hary Potter duduk kat Hogwarts, I will imagine this is Hogsmeade Village.

York is very beautiful and very old. But the weather is very cold and it keeps raining... brrr

First attraction: Clifford's Tower. Tickets for family is GBP 8.80.


Penat tau panjat bukit dengan keluarga nak sampai sini..


Hah, this is the replicas where the soldiers fought


View from the above tower, cantik kan York? Makcik tengah gayat, nih suami ambil gambar


Centre of the tower


Look how steep the stairs. Can't imagine when it's raining, and York is very cold.


View from below


Ok, next stop to the Yorkshire boat, tapi sambil lalu kat taman ada itik liar.. muahaha, banyak pulak tu


Nih budak pandai mengengsot dah tembam bam


The bishop's residence in York


The Yorkshire boat. Family ticket is GBP 17.50 and booked online. Kalau beli on spot mahal sikit, and the journey is one hour


Taraaa.. third attraction, the York Castle Museum (Ok muzium ni kena bayar, tapi sangat berbaloi). Uish best best.. nih macam village zaman dulu-dulu


We can even walk in this very old town


The view, manalah tak rasa macam duduk dalam Hogsmeade. Siap ada bank, boarding school, stable, kedai ubat, kedai gula-gula, kedai buku.. old style OK


Look at those old shops


Old carriage


Classroom orang dulu-dulu 


The view outside museum, Clifford's Tower is on the right 


Nih budak-budak ni gi jalan, survey tempat nak berjalan esok 


The stunning York, cantik sangat pekan tua ni.. Manalah tak berangan zaman orang pakai skirt kembang

To be continued, 2nd day of the journey..