Monday, 31 January 2011

Weekend getaway


Air rifling. Tembak itik kertas. Tembak sudu. Tembak target. Beratnya senapang.

Gambar family sebelum balik.

Haha comel tak? Tumpang motorbike pakcik sini.

Tuesday, 25 January 2011

Diam diam sebab sakit!

"Kenapa adik minum sebelah kanan? Kenapa tak minum lagi satu?" tanya Amni, dulu-dulu.
"Sebab adik nak minum yang kanan jer," jawabku.

Menyusukan Fateh, cabarannya maha, maha hebat berbanding Fahri.

Fateh, dari mula lahir, walaupun saya sudah betulkan latching and positioning, sebelah kiri akan berdarah. Setiap kali menyusukan, akan luka dan berdarah. Setiap kali. Ada juga sekali dua dia menyusu tidak luka, cuma saya kena selalu rehatkan sebelah kiri kerana terlalu sensitif. Saya perah, makin menjadi-jadi luka.

Semasa datang UK, sebelah kiri harus direhatkan hampir seminggu. Saya cuba bagi lagi, berdarah lagi. Kemudian saya berhenti memberi yang kiri.

Dan semenjak dia berumur 4 bulan, dia hanya menyusu sebelah sahaja. Sehingga kini. Kadang-kadang ada juga rasa kurang sempurna, tidak dapat menyusukan kedua-dua belah. Saya pernah suakan yang kiri, tapi kemudian luka semula.

Menyusukan bayi berdasarkan konsep supply and demand. Walaupun hanya sebelah, Fateh dapat menyusu dengan kenyang. Alhamdulillah.

Dan tidak disangka, kawanku seorang di sini juga menyusukan anaknya dengan sebelah sahaja. "Allah jadikan macam ni pun, masih cukup untuk anak, kan?"

Hai, lepas ni bolehlah kot buka kelab menyusu sebelah :P

Minggu lepas mula sudah sakitnya, sudah luka pula! Anak terunakan sudah tumbuh gigi. Bukan mengigit tapi orang putih kata scraping. Takpalah, cabaran cabaran.

Ini tengah menahan sakitlah, aduh mak macam kena hiris pisau pun ada masa dia menyusu. Latch and positioning semua betul. Masa Fateh lahir sampai hari ke 52, jika tak silap, dia tersalah latch. Ini baru berapa hari, sabarkan ajalah hatiku. Psycho sikit-sikit, ibu sanggup buat apa saja demi anak. Anakku pula tidak mahu susu diperah dalam botol, fresh milk atau seangkatan dengannya. Dia hanya mahu air susu ibu.

Sapu minyak gamat, sapu air susu ibu sambil berselawat. Ada lagi tips lain rakan-rakan bergelar ibu? Saya kalau dah luka-luka ni, lambat sembuh, tak tahu nak buat apa lagi...

Thursday, 20 January 2011

Kuih lopes

Credit to: MyResipi

Resipi Lopes Perantau

Bahan-bahan (4-6 orang)
  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan
  • pewarna hijau
  • kelapa parut /kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
  • garam
  • 1 biji gula Melaka / 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
  • 1 1/2 cawan air
  • Daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula
Cara-cara:
  1. Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna
  2. Toskan pulut tadi
  3. Masukkan santan dan secubit garam
  4. Kemudian masukkan dlm microwave sekurang-kurangnya 15 minit (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 minit untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
  5. Sediakan cling film/plastik dan oleskan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atasnya
  6. Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi
  7. Sejukkan pulut sbelum dipotong
  8. Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
  9. Untuk air gulanya; masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes

Versiku yang sudah diubah-ubah sesuka hati, untuk 2/3 orang makan, cukuplah 1 cawan sahaja beras pulut. Tanak beras pulut dalam periuk nasi dengan sukatan 1 cawan beras pulut yang sudah direndam dengan pewarna hijau seketika. For a much healthier option, I substitute coconut milk (santan) with milk.

Masak pulut, sukatannya santannya sama paras dengan pulut.

Untuk kelapa, sebab di sini tiada kelapa parut, gantikan dengan dessicated coconut (kelapa kering). Seperti Puan Azie ajar, sila letak air sedikit ke dalam mangkuk dan microwavekan seketika untuk mengembangkan dessicated coconut itu, konon jadi macam kelapa parutlah walaupun tidak serupa.

Pulutku digulung menggunakan aluminum foil. Lebih mudah daripada menggunakan cling film. Tak sempat eh nak lipat buat bentuk segi tiga, lapar sangat tadi. Jadi bentuk segi empat tidak sekata pun bolehlah nak makan :P

Selamat menjamu selera!

Tuesday, 18 January 2011

La Rambla (Barcelona's most famous street)

10 January at night, we went to La Rambla.

A short history from La Rambla taken from Barcelona Guidepal:

Las Ramblas or La Rambla is Barcelona's most famous street. It stretches from the port to Plaza Catalunya, for a total of about 1300 yards.

The name La Rambla means 'bed river' and is based on that the street was constructed on top of the river Cagalell. The name of the river means 'Poop River', because the city's sewage was emptied here.
The crowd is enormous, but beware of pick pocketers. Alhamdulillah, nothing happened to us, we are careful though (Police were seen strolling along the street). There are many stalls at La Rambla, even art performers, florists and art stalls selling portraits.

And there are many many shops selling souvenirs, that we managed to get a bargain. It was nice!

A street performer doing this sitting pose. I thought it was a manequinn. Everyone was gathering around him to watch how long will he be able to maintain this pose. Amazingly, we went to the other end of the street and when we came back (like after we had our tapas dinner) he is still intact with this pose!

Saja ambil gambar di sini. There are like 5 metro stations within the La Rambla area. That's how famous this place is.

Eating seafood tapas (Spain's dish) at a restaurant. Seafood kat sini sedap-sedap!

Pergi melantak waffle pula! Sedap wooo.. rangupnya waffle kat stall ni.

The end of La Rambla. Behind me, is the street itself.

Berlatarkan Plaza Catalunya.


And that is the end of our journey in Barcelona. Do arm yourself with comfortable walking shoes and a guide. I find Barcelona's people are really friendly and helpful when asking for directions.

Let me list the cost of this trip here, as a reference in the future;

8-11 January 2011, a trip to get out from the cold Manchester in the winter.

Flight ticket: Easyjet (Liverpool - Barcelona - Liverpool) GBP 200 - 2 adults, 1 child & 1 infant
Accommodation: GBP 220 (3 nights) at Hotel Europark (highly recommended! and 5 minutes walking distance to the metro, and they give free map. Clear instructions from the staff + free wifi!)
Other expenses: Less than GBP 250 - Foods, taxi to and from the airport, metro tickets

Metro tickets - buy the T10 journey costing less than EUR 9 (10 trips and multiple use for 2 or more persons)
Do take note for other expenses, we do not spend any on entrance fees, for example to Sagrada Familia or Casa Batlio, just for the Camp Nou Experience.

Total expenses for 4 days, 3 nights at Barcelona: GBP 670
Experiencing Barcelona with family: Priceless!

Saturday, 15 January 2011

Doa untuk saudara semuslim.

Assalamualaikum,

Mohon didoakan seorang rakan kami yang ditimpa kemalangan pada hari Rabu lepas, Fariha Haji Morshidi, 19 tahun. Beliau mengalami kecederaaan yang agak parah di kepala, dan tulang pelvic beliau turut retak selepas dilanggar kereta ketika dalam perjalanan untuk ke kolej beliau untuk mengambil peperiksaan.

Adik Fariha sudah menjalani pembedahan di otak, dan masih lagi ditempatkan di ICU kerana keadaan yang kritikal.

Saya mengenali Fariha melalui ayahnya, Tuan Haji Morshidi dan beliau bersedia untuk menjadi guru di Sekolah Komuniti Malaysia Manchester, mengajar Tahap 2 (guru Fawwaz di sekolah tersebut). Beliau antara contoh pelajar Islam yang berjaya di dalam pelajaran, dan juga merupakan penghafaz Quran.

Ayah beliau baru sahaja memulakan PhD, manakala ibunya sudah bergelar Dr. dalam bidang PhD Crimonology.

Moga doa kita dimakbulkan untuk saudara seIslam, di bumi yang jauh ini.

Setakat ini, tidak putus-putus komuniti Malaysia Muslim melawat beliau, dan imam di masjid juga mendoakan kesihatan beliau.

Wednesday, 12 January 2011

Melawat Messi di Barcelona FC

Penat berjalan ke Camp Nou (pronounced as 'Kamp Nau') sebab pintu masuk ke Stadium Barcelona FC adalah di sebelah yang bertentangan. Jauh ooo jauhhhh.. Huhuh, takpe, sikit jer ni, nak kasi otot kaki kuat. Silalah pakai kasut Clarks yang selesa untuk datang berjalan di Barcelona OK.

Jalan punya jalan, mujur jumpa juga stadium ni selepas bertanya di gerai pakcik menjual suratkhabar dan mereka yang berborak sambil minum kopi. Dengan muka blur sambil bertanya, "Kamp Nauuuu? Stadium???". Lepas diaorang bagi direction, kami pun jawab "Gracias!". Heheh, bahasa Spain sedaplah, takdela terkehel lidah nak bercakap macam Welsh atau France. Macam cakap dalam telenovela Spain lak :P

Sampei juga akhirnya!!!

Muka orang bahagia dapat jumpa Camp Nou. EUR 13 per person for tour ticket. Rupanya bukan stadium bola ajer di sini, stadium bola keranjang, futsal semua ada.. habis semua Barcelona sapu piala.

Buruk noo stadium dia dari luar. Tapi yang pastinya, sudah ada peminat baru Barcelona FC. Sayalah tu, hahahah :P

Depan segala piala mak nenek. Kalah collection Old Trafford OK. Rupa-rupanya Barcelona FC ditubuhkan sebagai sebuah kelab bola sepak orang miskin. Huhu, tu sejarahnya. Siap simpan lagi kasut zaman miskin-miskin tu.

Muka orang bahagia dalam stadium Barcelona FC. Artificial sunlight untuk memastikan padang itu sentiasa hijau dengan rumput yang segar bugar, sesuai untuk menternak lembu seperti di New Zealand.

Dok atas kerusi stadium.

Dalam tempat interview manager Barcelona FC. Cubalah pergi Google manager dia siapa. Handsome, macam pelakon telenovela Spain, hahaha. Okla, manager yang muda. Nih balik-balik, haku dok tengok Alex Ferguson je :P

Ewah ewah, tu pegang macam ala-ala handphone pulak. Kat sini self service tour je, dia bagi audio recording, pandai-pandailah nak berjalan ke sana ke mari untuk tour. Tu tengah dengar apala agaknya kan.

Kat bahagian bawah pula.

Depan media room. Nak jadi media people boleh dok? Live telecast view best kalau tengok dari media room ni.

Bergambar depan mega store Barcelona FC. Nak balik tu, rupanya ramai benar datang Camp Nou. Ingatkan kiteorang je yang datang. Huhuh, marketing department Barcelona FC harus kerja keras sikit. Promo la lelebih Camp Nou tour ni. Suruh Barcelona FC manager jadi model promote tour, confirm ramai datang :P

Night @ Barcelona

Kisahnya, keluar malam semata-mata nak pergi tengok The Magic Fountain (Las fuentes Magicas), tapi silap budget pula. Confident konon hari Ahad pun adalah pertunjukan air pancut tu.

Tapi tak kisahlah, sudah sampai, better make use of the night time in Barcelona. The fountain is situated in front of this stunning museum (Museu Nacional de Arte de Cataluna: National Museum of Art).

Hah kau, siap berlampu lip lap bagai dari belakang muzium. Cantik sangat muzium ni. Barcelona is a city with many beautiful buildings. Tapi dah malam kan, manalah buka muzium tu.

The magic fountain yang tidak ada show pada hari Ahad yang gelap gulita. Dapat tengok kolamnya pun ok la kan :P

Di hadapan muzium. Kami jalan atas lagi, jumpa pula Stadium Olimpik. Ambil gambar, semua kelam. Masa ni, dok teringat kat kamera ayahku, hekhek (lense dia pun sepanjang lenganku :P).

Nih on the way back selepas melihat muzium dan stadium Olimpik yang sudah tutup :P

Sekitar Plaza Catalunya dengan seorang bayi seberat guni beras. Sakit pinggang nak dukung. Cepatlah jalan adik oi.

Nih abah dia suruh ambil gambar time budak baju hijau tengah happy dan baik. Tengah tunggu metro, sampai je metro mulut dah berbunyi-bunyi suruh dukung naik metro.

Kami berjalan di Barcelona, memang pakai metro 100 %. Metro in Barcelona is very reliable and on time.

Beli tiket untuk 10 journey, with multiple person entrance. Jadi kalau si isteri pakai tiket dulu, suami boleh pakai tiket sama untuk masuk tram. Jimat gitu sebab 1 single journey ticket kosnya EUR 1.75, tapi multiple person 10 journey ticket ni costs us less than EUR 9 (tiket tu namanya T10).

The next day, we went to Barcelona Football Stadium and La Rambla (the most famous road in Barcelona).

Monday, 10 January 2011

Hola from Barcelona!

Blogging from sunny Barcelona!

Arrived yesterday after a 2-hour flight from Liverpool, and we were flat yesterday that we started our journey today.

Barcelona is really clean, the pedestrians walkways are huge, the metro stations are really efficient and clean. And we enjoy the city very much! (What not to praise?). Barcelona is a city of art, with many unique buildings.

And oh my, the layout of the city is very structured, with building blocks along the way, that it was so easy to use the map and ask the locals where we are going.

The direction given by friendly locals, since the city's layout are rows and rows of blocks, for example, "Straight, then turn right after 2 blocks." Senang hidup kami.

And we stayed at Hotel Europark, which is situated right in the city center. And make our life much, much easier. The metro station is 5 minutes walk from the hotel.

We started our morning with a trip to Sagrada Familia.

Along the way to Sagrada Familia. The houses here are flats on top of shops or offices. The pedestrian pavement are SO SO WIDE!

Sagrada Familia (The Temple of the Holy Family) consist of twelve high towers. My husband made a joke, since he saw the construction builts, "Eh church ni tak siap la!" (memang betul church tu masih tak siap rupanya :P).

In front of Sagrada Familia, a truly unique design!

Palau Robert.

Merenggangkan kaki di pedestrian walkway. Luas kan?

In front of another amazing architecture, Casa Mila (La Pedreda). Undoubtedly most emblematic and imaginative work of Antoni Gaudi. Famous for its irregular interiors and curious chimneys.

Healthy food, love it! Bread with cheese and olives, and tomatoes.
Since Barcelona is situated next to the Mediterranean Sea, the food variety is usually seafood. Asyik jumpa roti tuna je di sini.. best best!

Another work of Gaudi, certified Unesco World Heritage, Casa Batlio. Gaudi aims to achieve 'visions of paradise' using ceramic mosaics, wrought iron and glass.

Us in front of Casa Batlio. The entrance to the place is EUR 18.45 per person. Mahal seh, ambil gambar jelah kat depan :P

In front of shop display. Comel!

Along the walkway.

We walked to Universitat de Barcelona. The doors are amazing!
Spanish course for beginners? Si, one for me, please!

In front of El Palau de la Musica Catalana (concert hall). Notable for incredible facade and spectacular crystal chandelier. Designed by Lluis Domenech i Montaner.

Admission is EUR 12 per person. As usual, we do not enter the hall, since the kids will definitely get bored after a while :P

The wall outside the concert hall.

We continue our journey at night, insya Allah will be uploading the pictures tomorrow.
We are going for a stadium tour tomorrow. Ada sesiapa nak kirim salam kat Messi?

In the metro station, waiting for the metro...

Sunday, 9 January 2011

Boleh tak kalau tak nak balik Manchester sebab cuaca Barcelona panas dengan suhu yang tidak terik, mendamaikan untuk kami berjalan?

16 darjah Celcius, huhuh.. Bestnya. Bestnya. Bestnya.

Wednesday, 5 January 2011

North Wales (Llandudno & Bangor) : Day 2

I was inspired by Lynn updating her long overdue trip, that I should write back some entries for memories keepsake - since I do not own or write a diary :P.

This entry is the sequel of the North Wales Day 1 post back in June... heheheh.

For our second day in North Wales, we went to Llandudno Bay.

The kids in front of the bay. Bersyukurlah dengan keindahan pantai di Malaysia walaupun dalam keadaan panas terik. Malaysia's beaches are unbeatable, even the PD beach compared to UK's beaches!

Hah, kan dah cakap tidak le lawa mana pantai kat UK ni.

Layan budak-budak ni nak ambil gambar kat bot.

Rows of shops at Llandudno Pier.

Family photo with Llandudno as background.

The next stop, we went to Bodelwyddan Castle, on our way back from Llandudno.
Ampun, memang nak terkehel lidah sebut nama-nama tempat kat Wales ni. Kalau dengar bahasa Welsh, ternganga kami nak menjawab :P.

Kids making funny poses at the Bodelwyddan Castle garden.

The flowers! Oh, I miss spring & summer, bohooo...

Capturing picture with the castle as our background. We didn't enter the castle, since hubby thought the kids would not enjoy themselves seeing the artifacts. So our moneys are spent for the garden entrance, which is well kept.

Playing checkers before going back home to Manchester.

Haha, nampak sangat ni entry lama tertunggak kan (sebab Fateh masih botak :P).

Next long overdue entry is Republic of Ireland, tehehehe.. Yes, I went to the scene where they shoot the P.S. I Love You film :P