Tuesday, 29 May 2012

Wednesday, 23 May 2012

Ada orang tanya masihkah saya menyusukan Fateh?

Saya jawab ya.

Saya percaya dengan konsep susu ibu. Selagi terdaya, berikanlah susu ibu kepada anak-anak. Sekiranya tidak mampu untuk 100% penyusuan susu ibu, cubalah sedaya yang mampu. Saya sendiri, ada anak yang menyusu susu formula, dan ada anak yang menyusu dengan susu ibu. Kes Fateh agak istimewa, kerana dia menyusu susu ibu, kemudian dicampur dengan susu formula ketika saya menyambung pelajaran di luar negara. Kemudian, dia menyusu dengan susu ibu secara eksklusif semula.

Saya percaya, ramai akan kata, mudah sebenarnya tidak bekerja untuk menyusu anak dengan susu ibu. Tetapi pengalaman saya menjadi full time student dan bekerja, lebih mudah menyusukan anak ketika kita bekerja. Di pejabat, kita boleh menyusun waktu untuk mengepam susu. Di kolej, saya tidak ada masa untuk mengepam susu.

Kalau orang cerita pasal cabaran penyusuan, dalam empat orang anak saya, cabaran menyusukan Fateh yang paling hebat. Walaupun seseorang ibu sudah beranak ramai, setiap kali bersalin, pentingnya ada sokongan dari suami. Saya berkenalan dengan rakan-rakan dari forum dan menelefon rakan-rakan ketika pantang untuk mendapatkan tips. Pentingnya pembacaan mengenai penyusuan agar kita sedar, bukan mudah untuk menyusukan anak dengan susu ibu. Selalu di dalam artikel, sungguh mudah untuk menyusukan anak, tetapi hakikatnya tidak sekali. Kerana itu, amat penting sokongan dari rakan-rakan sekeliling atau saudara mara untuk membantu ibu menyusukan anak.

Saya pernah lalui kebanyakan masalah penyusuan. Anak-anak saya mengalami breastmilk jaundice sehingga saya habis pantang. Kemudian dengan keadaan merekah, berdarah, serta anak diberikan susu formula di hospital. Bangun 2 jam sekali ketika anak di wad untuk memerah susu. Nasib baik suami saya jadi tukang hantar susu pagi dan petang. Fateh pernah tersalah latching sehingga sebulan lebih umurnya. Ketika giginya naik, berdarah dan merekah itu sudah biasa bagi saya. Anak tidak putus-putus menyusu pun ya juga, seperti kes Fawwaz dan Fahri.

Tapi dalam keadaan yang susah-susah itu, dapat juga saya berikan susu ibu kepada anak-anak. Kalau ikut badan, memang tidak larat. Siapa sanggup komited untuk menyusukan anak sehingga umur 2 tahun? Saya tidak letakkan target yang tinggi ketika menyusu anak-anak. Saya lalui hari ke hari seperti biasa. Saya kira kejayaan susu ibu saya dengan hari, bukan dengan tahun. Saya tidak kisah sekiranya anak saya perlu diberi susu formula, kerana saya sibuk dengan kerja / kelas, lalu anak saya tidak perlu kelaparan menunggu ibunya.

Ada orang yang saya kenal, seperti mengatakan tidak boleh sekiranya tidak menyusu dengan susu ibu 100%. Bagi saya, itu pilihan masing-masing. Buat sekadar yang mampu. Pemikiran yang positif memang sangat membantu dalam penyusuan ibu. Sekiranya tidak mampu 100% penyusuan ibu, janganlah menyeksa diri. Selagi anak mahu menyusu dengan kita, itu sudah dikira suatu kejayaan besar.

Saya menulis ini untuk memberikan semangat kepada kakak sepupu saya di Dammam yang melahirkan anak kelima beliau.

Umur Fateh kini sudah 2 tahun 6 bulan.
Bila suami tanya bila Fateh hendak berhenti, saya pun tidak pasti :)

Monday, 21 May 2012

Fawwaz & Amni pada minggu lepas


Kena interview dengan Ahmad Fedtri Yahya masa Hari Guru minggu lepas. Dari mula duduk tengok dia dah tercongok sebelah pengacara tu. Fawwaz ni orangnya memang peramah dan selalu terkedepan. Pernah sekali dia terlambat daftar untuk kursus solat di sekolah, merayu-rayu dengan cikgu untuk masukkan nama. Rasanya cikgu pun terkagum dengan keberanian dan kesungguhan dia.


Amni bersedia untuk bermalam di sekolah agama di Rawang. Dia wakil sekolah untuk hafazan dan terjemahan. Punya excited macam nak masuk sekolah asrama. Semalam ambil dia di sana, tertidur dalam kereta. Penat sangat. Tapi abah dia suruh cerita apa yang seronok, dia ni mulut berat sikit. Susah sangat nak cerita..

Thursday, 17 May 2012

Arrived!

Thanks a bunch to super duper fast shipment of PosLaju Malaysia. They update every step, wuhuu...


Tuesday, 15 May 2012

Cool tak nenek aku?

My near 80 years old grandma, who I endearingly calls 'Mok', called my father and made a statement:

'Lamo tok napok mung dale Facebook' (Lama tak nampak dalam Facebook)

My husband's comment: Do you think that Mark Zuckerberg, when creating Facebook, pictured it in his mind that someone who stays in Gual Sitok (Mok's laid back village, which is very very far away, only 1 kilometer from Thailand's border) will ask that question to her children?

Note to self: Never ever underestimate the technology knowledge of a grandmother.

Thursday, 10 May 2012

The Hunger Games

There, have a look.

I didn't watch Titanic in 3D by the way. See that on the right? Did you see? Did you see it?

I went there for The Hunger Games. Unfortunately, since Malaysians do not seem to care about the film, there were quite a few cinemas still showing it.

My mouth expression went from this oooooooo, to this ooo000OOO. It was AWESOME!

My husband said the end of the story fell flat somehow. And then I told him, you should wait for the Quarter Quell (in Catching Fire) or the uprising of District 13 (in Mockingjay), to know the brutality of the movie. The Hunger Games is so not brutal compared to the other 2 sequels.

After the much disappointing Divergent that I reviewed earlier, this trilogy does not mince on words. It was epic, powerful, do killings for the sake of a game. It makes Divergent looks lame, somehow (OK, that's my opinion BTW, no pun intended).

Summary on The Hunger Games (I am well aware not many Malaysians read this series, but imagine how I feel when I want to rip off the posters when I entered MPH and they devoted one section with all those big posters promoting the movie and the book.. gahhh, I want to take the posters!):
Every year in the ruins of what was once North America, the evil Capitol of the nation of Panem forces each of its twelve districts to send a teenage boy and girl to compete in the Hunger Games.  A twisted punishment for a past uprising and an ongoing government intimidation tactic, The Hunger Games are a nationally televised event in which "Tributes" must fight with one another until one survivor remains.
Pitted against highly-trained Tributes who have prepared for these Games their entire lives, Katniss is forced to rely upon her sharp instincts as well as the mentorship of drunken former victor Haymitch Abernathy.  If she’s ever to return home to District 12, Katniss must make impossible choices in the arena that weigh survival against humanity and life against love.
Ok, so I am done basically with the books. I speed read the 3 books in 4 - 5 days, just for the sake that I want to know what is the end of the trilogy.

Ok, Katniss can shoot the arrow and hit bulls eyes in seconds. Useful skill if you are going to hunt for food and kill the other opponents (rubbing hands gleefully while watching the scene of the Hunger Games countdown).

How many heroine that is so COOL like that?

I like The Hunger Games because Katniss Everdeen (she who potrayed Katniss colored her blonde hair to get the dull brown) is not a weakling (I am comparing this to some other characters) and made choices that transformed her life.

Now I can't wait for the next movie.

Friday, 4 May 2012

A quote from Rosemarie Urquico

“You should date a girl who reads.
Date a girl who reads. Date a girl who spends her money on books instead of clothes, who has problems with closet space because she has too many books. Date a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve.

Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag. She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she has found the book she wants. You see that weird chick sniffing the pages of an old book in a secondhand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow and worn.

She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as most girls who read do not like to be interrupted. Ask her if she likes the book.

Buy her another cup of coffee.

Let her know what you really think of Murakami. See if she got through the first chapter of Fellowship. Understand that if she says she understood James Joyce’s Ulysses she’s just saying that to sound intelligent. Ask her if she loves Alice or she would like to be Alice.

It’s easy to date a girl who reads. Give her books for her birthday, for Christmas, for anniversaries. Give her the gift of words, in poetry and in song. Give her Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Let her know that you understand that words are love. Understand that she knows the difference between books and reality but by god, she’s going to try to make her life a little like her favorite book. It will never be your fault if she does.

She has to give it a shot somehow.

Lie to her. If she understands syntax, she will understand your need to lie. Behind words are other things: motivation, value, nuance, dialogue. It will not be the end of the world.

Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who read understand that all things must come to end, but that you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.

Why be frightened of everything that you are not? Girls who read understand that people, like characters, develop. Except in the Twilight series.

If you find a girl who reads, keep her close. When you find her up at 2 AM clutching a book to her chest and weeping, make her a cup of tea and hold her. You may lose her for a couple of hours but she will always come back to you. She’ll talk as if the characters in the book are real, because for a while, they always are.

You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype.

You will smile so hard you will wonder why your heart hasn’t burst and bled out all over your chest yet. You will write the story of your lives, have kids with strange names and even stranger tastes. She will introduce your children to the Cat in the Hat and Aslan, maybe in the same day. You will walk the winters of your old age together and she will recite Keats under her breath while you shake the snow off your boots.

Date a girl who reads because you deserve it. You deserve a girl who can give you the most colorful life imaginable. If you can only give her monotony, and stale hours and half-baked proposals, then you’re better off alone. If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads.

Or better yet, date a girl who writes.”