Monday, 17 April 2017

Day 5 in Perth


Sebelum memulakan perjalanan, kami singgah di Corica Pastries untuk membeli apple strudels yang sangat terkenal. Lebih kurang 2-3 blok dari rumah kami, maka kami hanya berjalan kaki dan membungkus appel strudels untuk anak-anak. Harganya AUD 22, dan boleh dimakan lebih kurang 8-10 orang. Saiznya sangat besar.


Hari Jumaat, maka kami ke Fremantle Market. Pasar ini hanya dibuka pada hujung minggu sahaja. Jumaat - Ahad. Terkenal dengan local produce seperti buah-buahan, madu dan sabun. Banyak juga kraftangan dijual di sini.
Singgah membeli sabun homemade untuk dibawa pulang, harganya variasi. Saya dapat 5 ketul sabun dengan harga AUD 12. Ada juga yang hi range, sudah tentu harganya lebih tinggi. Banyak juga sabun dibeli untuk dihadiahkan kepada ibu dan adik-beradik.
Kemudian, kami berjalan kaki untuk ke Cicerello's Fish and Chips. Antara tempat makan yang wajib singgah.

Bayaran parkir kereta di sini lebih murah daripada di tengah bandar berdekatan dengan Fremantle Market.
Mussels

Dan semestinya yang paling sedap, fish and chips. Memang sangat berbaloi walaupun harganya agak mahal. Maklumlah, kami bertujuh. Siap menambah-nambah.
Kemudian kami berjalan-jalan dan menghabiskan masa di kawasan bandar Fremantle. Fremantle terletak lebih kurang 22 kilometer dari bandar Perth. Menghabiskan hari terakhir di Perth sebelum esoknya berangkat pulang ke Malaysia.

Indeed,a refreshing trip and was really enjoyed by my family.

Monday, 10 April 2017

Hantaran merisik

Disebabkan si gadis sukakan merah jambu, makanya warna pilihan untuk hantaran: 
  1. Merah jambu
  2. Kuning
  3. Peach 
Walaupun sekadar merisik, disediakan juga 3 dulang untuk si gadis terdiri daripada cincin dan minyak wangi, jubah dan coklat.

Gabungan tiga warna

Hantaran ini siap di rumah mentua

Persiapan seminggu sebelum majlis

Hantaran si gadis dan si teruna.

Monday, 3 April 2017

Happy birthday Fahri cayamm

Boleh diharap. Hihihi...

Ok, selamat menjadi 10 tahun. Have an awesome 10 years of life!

Monday, 27 March 2017

Day 4 in Perth

Hari keempat di Perth, kami memasuki kawasan bandar (Perth CBD).

Antara tempat-tempat yang dilawat adalah seperti:
  1. King's Park
  2. The Bell Tower - Swan Bell
  3. Elizabeth Quay
  4. Watertown Shopping Centre

Melawat King's Park.
Ya, anak dara saya sudah tinggi. Lebih tinggi dari ibunya.

Tempat letak kereta di King's Park tidak dikenakan apa-apa bayaran. Dan seeloknya datanglah pada waktu pagi untuk mendapatkan cuaca yang nyaman dan tidak terik.

Kemudian, kami singgah di Bell Tower dan Elizabeth Quay. Ya, itu adalah sungai, birunya sungai dan langit pada hari itu. Alhamdulillah.

Berlatar belakangkan bandar.
Singgah di Watertown untuk membeli-belah. Kami ke outlet Gelare Waffle. Wafflenya sangat rangup dan enak,
Agaknya kami bukanlah kaki shopping sangat, cuma Watertown menempatkan banyak brand outlets. Caj untuk tempat letak kereta di sini adalah lebih kurang AUD6 untuk 2-3 jam.

Kami ada juga mencuba ISPA Kebab, rasanya biasa-biasa sahaja. Ada surau juga disediakan, cuma kami solat jamak di rumah sahaja disebabkan Watertown tidaklah jauh dari tempat penginapan kami. Kedai di Perth tutup lebih kurang jam 5 petang, maka sempat kami solat jamak qasar di rumah sahaja.


Saja-saja buat pose ini, hehehe.

Thursday, 23 March 2017

Day 3 in Perth

Hari ketiga di Perth, kami ke Lancelin Sand Dunes yang terletak lebih kurang 130 km daripada bandar Perth. Perjalanan menaiki kereta adalah selama 1 1/2 jam. Kawasan tarikan pelancong ini tidak mengenakan apa-apa bayaran.

Kami berhenti di kedai Lucky 7 / Have A Chat di Lancelin untuk menyewa papa luncur pasir (sand board) dengan harga AUD 10 untuk 2 jam (deposit AUD 50 untuk sekeping papan). Sekiranya anda tidak berjumpa kedai itu, tidak mengapa. Di tapak Lancelin Sand Dunes, disediakan perkhidmatan tersebut. Tidak ada caj letak kereta di kawasan ini.

Setibanya di sana, kami meluncur di atas pasir. Menyeronokkan dan suatu pengalaman yang berbeza untuk semua.

Cuaca walaupun panas, tetapi berangin dalam 23 darjah Celcius.

Fateh di atas kawasan tinggi, melihat abang-abangnya bermain. Dia tidak berani untuk meluncur.



Mendaki bukit pasir untuk meluncur.
Balik semula ke Perth, kami singgah di Blue Boat House. Tempat letak kereta di sini berbayar (AUD1 untuk 1 jam). Hanya untuk sebuah rumah comel biru, kami turun mengambil gambar.

Berlatar belakangkan Blue Boat House. Cantikkan ada kapal belayar di belakang, seperti gambar di dalam poskad. Bukan semua musim ada kapal belayar tu.

Berdua dengan suami.


Dalam perjalanan pulang dari Lancelin, kami singgah di Charcoal Chicken Express, Dianella. Menu cadangan yang wajib rasa adalah lamb ribs. Cuma sosnya agak manis bagi saya. Untuk 2 pinggan lamb ribs dan 1 pinggan charcoal chicken, bil berjumlah AUD 42. Porsi makanan sangat besar da cukup untuk kami sekeluarga. Kami bawa air kosong sendiri untuk jimatkan duit dari membeli air.

Untuk hari ketiga, kami hanya ke dua tempat tarikan kerana perjalan pergi balik ke Lancelin telah mengambil masa lebih kurang 3 jam ke atas.

Tuesday, 21 March 2017

Day 2 in Perth

Alhamdulillah, selepas berapa lama merancang perjalanan ke luar negara, akhirnya menjadi kenyataan.

Mulakan dengan  hari kedua, sebab hari pertama kami sebenarnya habis di dalam kapal terbang, dan kami terus mendaftar masuk ke penginapan.

Jadi pada hari kedua, kami telah ke Caversham Wildlife Park. Tempat ini dibuka setiap hari kecuali pada hari Krismas. Harga tiket untuk dewasa AUD 28 dan kanak-kanak (3-14 tahun) AUD 12.50.

Berikut adalah senarai aktiviti dan persembahan di taman ini:

- Meet wombats & friends (11.00am, 2.00pm, 3.45pm)
- Meet the koalas (11.30am-12.00pm, 2.30pm-3.00pm, 4.00pm - 4.30pm)
- Feed the kangaroos (9.00am - 5.30pm)
- Farm show (10.00am, 1.00pm, 3.00pm)

Membawa anak-anak melihat binatang secara hadapan dan dapat disentuh, seperti kangaroo dan koala.

Di taman bersama kangaroo. Kami diberi peluang untuk memberikan makanan kepada kangaroo tersebut. Tiada caj dikenakan untuk harga makanan.
Fawwaz semasa sesi Meet the Wombat and Friends
Ya, kali pertama untuk kami memegang ular.
Di hadapan sangkar musang, huhuh..
Kami akhirnya berehat santai dan makan di kafe berhadapan dengan Caversham. Harga makanan agak mahal (lebih kurang AUD60), dengan pembelian 2 pinggan makanan serta 3 jenis air.
Seterusnya, selepas berehat seketika, kami ke Margaret River Chocolate Factory, berhampiran juga dengan Caversham
Singgah di sini untuk membeli speciality chocolate. Kami bukan pemakan coklat tegar, jadi membeli tidaklah banyak mana. Tidak lama di sini, dalam 30 minit. Ada juga tempat yang disediakan untuk chocolate tasting.

Seterusnya, kami singgah di kilang Megabes, tempat membeli cenderahati dengan harga yang murah. Sebenarnya, Megabes mempunyai kedai di Fremantle E-shed Market dan ianya dibuka dari Jumaat-Ahad. Walau bagaimanapun, kami telah singgah ke kilangnya di Malaga. Sepatutnya, untuk datang ke sini, kami perlu membuat temujanji dahulu.

Tuan empunya kilang ini merupakan orang Singapura dan sangat-sangat peramah. Kami berborak dengan anak lelaki beliau, dan beliau telah mencadangkan beberapa tempat untuk kami pergi - seperti Hillary's Boat Harbour, Blue Boat House dan Cottlesloe Beach.

Singgah di Masjid Mirrabooka untuk solat jamak.

Ke Conventry Village berdekatan untuk membeli barang makanan, serta minyak wangi dan vitamin.

Untuk penutup hari kedua, kami singgah di Hillary's Boat Harbour. Cuaca agak sejuk dan sangat berangin kerana bersebelahan laut.

Sunday, 12 March 2017

Ready, set, go!

Rabbi yassir wala tu 'asir

Friday, 3 March 2017

7 years ago..

Suami pesan doakan yang baik-baik untuk Fateh sempena hari Jumaat.

Ibu doakan Fateh jangan jadi pendiam sangat, senang nak makan, dan jangan blur sangat.

Fateh memang anak yang baik dari kecil sampai sekarang.

Wednesday, 1 March 2017

Hari ke 26 di hospital

Sangat istimewa kerana dapat ketemu dengan Afi, kawan usrah semasa di MMU dan Zarid, bff lunch.

Aini memang rasa seronok sangat kawan rapat bertemu dengan beliau.

Dan Aini menunjukkan perkembangan yang sangat memberangsangkan dari sehari ke sehari.

We are always praying for your health Aini. Go go!

Wednesday, 22 February 2017

Melawat Fawwaz di Kuantan

Kami mengetahui Fawwaz mendapat tawaran melalui SMS yang diberikan oleh pihak MARA. Tak tersangka sebab sebenarnya saya menunggu Aini memberitahu bahawa Auni mendapat tawaran pada 23 Januari lepas.

Saya sampai tidak boleh tidur malam, sebab masih terkejut. Kemudian, apabila melihat surat tawaran secara atas talian, ternyata Fawwaz ditawarkan ke MRSM Kuantan. Pilihan kami ketika itu sebenarnya adalah MRSM Bentong. Catatan ini bukanlah bermaksud saya ingin berbangga diri atau riak. Alhamdulillah, dah dilorongkan pula rezeki dari Allah, Fawwaz ditawarkan ke MRSM.

Kami memberitahu Fawwaz pada keesokan harinya, dan ketika itu beliau masih ingin berfikir untuk menerima atau menolak tawaran tersebut. Malahan, keputusan diberikan pada malam itu kepada kami. Suami pun positif dengan penerimaan Fawwaz.

Lalu bermulalah 2 minggu itu, kami sibuk menyediakan barang-barang ke asrama. Pendaftaran pada 6 Februari (2 hari selepas Aini disahkan stroke), jadi agak gundah gulana juga ketika menguruskan barang-barang keperluan. Mertua datang dari Melaka untuk satu hari, bagi menguruskan anak-anak yang bersekolah. Terima kasih Mak Ayah sebab membantu.

Bertolak ke Kuantan pada 5 Februari, dan pada malam itu, kami telah ke sekolah untuk melihat kawasan MRSM tersebut. Sekadar melihat jalan dan menganggarkan masa yang diperlukan esok semasa pendaftaran.

Alhamdulillah, hari Isnin semasa pendaftaran, kesemuanya selesai secara pantas. Juga mengambil kesempatan untuk bertemu Cikgu Naszeri, guru Pendidikan Jasmani di MRSM Jasin dahulu, yang telah dilantik menjadi Pengetua MRSM (mungkin saya akan bercerita kisah ini kemudian, hahaah).

Fawwaz ditempatkan di blok dorm J, dan para pelajar senior membantu Fawwaz untuk sesi pendaftaran serta membawa barang ke asrama.

Dalam dorm.

Menunggu sesi penerangan dari Pengetua.

Selesai urusan, kami ke Teluk Cempedak, meluangkan masa.

Fawwaz membawa Faiq melihat biawak
Selepas selesai segala urusan, kami bertolak balik ke KL. Kami telah berjanji melawat dia pada 18 Februari (balik bermalam) sambil membawa adik beradiknya makan angin di Kuantan.

Alhamdulillah, he is coping well. Minta juga dia doakan agar Aini cepat sembuh.

Yang kelakarnya, ketika kami mengambil beliau, sampai sahaja di homestay, dia terus tidur.

Dia siap komen kepada Amni, "Amni tidak tahu nikmatnya tidur sehingga masuk asrama."
Hahaha. Maklumlah dia perlu tidur jam 12 tengahmalam dan bangun jam 5 pagi. Selepas itu dia bertanya pada saya, dan saya menjawab, " Ya, ibu faham. Ibu juga budak asrama."



Tuesday, 7 February 2017

I love this hadith

Sungguh menakjubkan urusan seorang mukmin, semua urusannya adalah baik baginya. Hal ini tidak didapatkan kecuali pada diri seorang mukmin. Apabila mendapatkan kesenangan, dia bersyukur, maka yang demikian itu merupakan kebaikan baginya. Sebaliknya apabila tertimpa kesusahan, dia pun bersabar, maka yang demikian itu merupakan kebaikan baginya.” 

(Hadits shohih. Diriwayatkan oleh Muslim, no. 2999 dari Abu Yahya Shuhaib bin Sinan radhiyallahu ‘anhu).

You hang in there, Aini

Friday, 3 February 2017

Hydrotherapy

We switched hospital since the previous doctor's appointment was too jammed packed to fit our schedule.

Suddenly, Fawwaz's schedule was filled up with physiotherapy.

He went for hydrotherapy yesterday and will meet the doctor tomorrow.

Thursday, 26 January 2017

Saya budak MRSM

5 tahun bersekolah di 2 MRSM. Kalau dahulu, MRSM terdiri daripada MRSM menengah rendah dan menengah atas.

3 tahun di MRSM Pasir Tumboh, Kelantan. Saya banyak belajar mensyukuri nikmat di sana. Berapa ramai yang boleh mengaku rakan sekolah anak penoreh getah atau pesawah padi? Berapa ramai boleh cerita kawannya duduk jauh di kawasan pendalaman, dengan jalan tanah merah datang ke sekolah (duduk bersama) menggalas harapan keluarga?

Saya teringat semasa di tingkatan 2 atau 3, membantu menjaga kaunter pendaftaran untuk pelajar tingkatan 1. Kaunter disusun mengikut pembayaran seperti koperasi dan yuran. Ada seorang gadis datang bersama atuknya, bertongkat dan kemungkinan besar tidak nampak. Bila disebut berapa yang perlu dibayar pada tiap-tiap kaunter, si gadis akan memegang tangan atoknya dan berkata, "Atok, kena bayar banyak ni (sambil menyebut jumlahnya)". Lalu si atuk dengan gigih akan mengeluarkan duit dan membayar perbelanjaan cucunya itu.

Saya sangat terkesan dengan peristiwa itu. Sudah lebih 20 tahun saya pertama kali mendaftar sebagai pelajar MRSM, tetapi peristiwa yang ini saya masih ingat untuk saya mensyukuri nikmat yang sedia ada.

Alhamdulillah, dengan rezeki yang Allah kurniakan, beserta harapan dan doa ibubapa, saya dan Aini mendapat keputusan yang cemerlang semasa tingkatan 3. Maka, kami mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke MRSM yang menyediakan Program Khas Pendidikan atau lebih dikenali sebagai kategori MRSM Bitara.

Kami ke MRSM Jasin. Dan alhamdulillah, sekali lagi Allah bukakan mata, bahawa kami ini pun bukanlah pandai mana. Ada orang terlebih-lebih pandai. Cabarannya di sana adalah, you are not the best, but you want to be the best! Maka haruslah pula buktikan kita kena rajin untuk mendapat keputusan cemerlang.

MRSM Jasin ketika itu pengisiannya banyak menjurus ke arah agama. Sampai sekolah kami digelar MRSM Agama. Zaman dahulu bukan macam sekarang, mana orang tahu pasal agama sangat.

Kenangan di MRSM, banyak, tak terbilang. Entah hendak nak mula dari mana. Syukur Allah pilih saya jadi budak MRSM. Alhamdulillah, rakan-rakan jadi manusia.

Dan dengan ini, saya sangat terkejut apabila menerima SMS Isnin lepas bahawa Fawwaz mendapat tawaran masuk MRSM! Malahan, Fawwaz tidak dipanggil temuduga pun! Masya Allah, sampai terkesima saya beberapa hari menatap surat tawaran atas talian.

Saya bertanya bekas-bekas guru saya juga, malahan bekas guru Geografi saya, Cikgu Azah berkata, "Itulah rezeki yang tidak disangka."

Mungkinlah agaknya Fawwaz pula akan teruskan tradisi jadi budak MRSM. Wallahu'alam.

Friday, 20 January 2017

There was a talk last Wednesday, around 5.30 p.m. at IKIM fm.

I cannot remember the name of the speaker (silly me). The topic is about women empowerment.

"Why are you talking about women empowerment?"

"I want to see us move our perspective beyond that. Our imam should not talk about women need to be patient (sabar) when their husband abuse them, or when the husband asks his wife to shoulder the responsibility. We should talk about it. In Islam, we were teached about patience and justice."

Monday, 9 January 2017

Oh hello 2017!

Now, what should I start with?

My resolution is to be fitter, and do not get too drained because of my work and multitasking.

Is that such an impossible wish?

Hahahah...