Tuesday, 21 November 2017

Spot Faiq!

Saturday's concert. He sang 'Mari Bersolat'.

Final year in Taska Sri Ayu, sad news for a long serving nursery/kindergarten for my kids.

The principal was our nursery teacher when we were small.

Next year will be under new management, Tadika PASTI.




Tuesday, 14 November 2017

14 years old today!


Tahun depan dah PT3, tahniah Amni for your final exam result!

Saturday, 11 November 2017

Kita ni jangan berlebih daripada tok guru yang arif perihal agama

Alahai, bukannya saya bijak pun.

Umpama menentang hukum Allah, macam Aini cakap jangan la pula ada saham. Saham akhirat ni

Yg pergi vote tu, dah ambil port sokong. So saham akhiratmu di mana?

Engkau hendak mengiyakan sesuatu yang bertentangan ajaran agama?

Cerdik pandai tapi bab agama maaf cakap la, saya pun kurang bab agama. Tapi kita ada akal Allah nak bagi.

Jangan ingat kau buat tu betul, kalau kau validate dia, will it be a joke? Kawan siap cakap it will be a big laugh to all.

Kau nak menangis atau nak ketawa kat akhirat?

Nanti depa bagi alasan, we cannot judge. Hukuman dia antara Allah.

Selemah-lemah iman kita ni di tahap mana.

Aku dah tegur, sudah. Jangan kata aku tak tegur.

Thursday, 9 November 2017

Selamat hari jadi Fawwaz dan Fateh

Not everyone turns 13 today
And.. not everyone turns 8 today
5 years apart. Same birth date.
Happy birthday both of you

Monday, 6 November 2017

Harry Potter & The Philosopher's Stone in Concert

We purchased the tickets months ago. Because the concert should be in July, hence it was postponed.
Four months later, we were here at KLCC Plenary Hall last Saturday.
 
Found quite a number of people wearing robes, holding wands and hats.

The music was performed by National Symphony Orchestra. The show lasted more than 3 hours, since the film was shown on the big screen. And the orchestra played all the music inside the film.

The music was seamless, astounding and they really deserve the ovation from the audience.

Everyone is a Harry Potter fan, including the head conductor. Even the emcee is one, and we know from the way she talked about Harry Potter - it seems that everyone in the hall knows about Harry Potter (in depth).

Alas, we didn't win the tickets to Japan (for a trip to Unversal Studio).
We enjoyed ourselves very much. The performance was magical. It was worth the wait.

Wednesday, 25 October 2017

Adik ni..

Pandai je tambah-tambah cuti umum sendiri.

Saturday, 21 October 2017

Dear self

Please do remember to be yourself. You used to laugh freely, and read book non stop. You used to be homely and be content with it.

Do not be too harsh on yourself. It hurts to think that you are not at par with someone else. Do remember your struggle for many years, and how you overcome it.

Do remember that you have good life and beautiful memories, and surrounded by many wonderful people.

Even though you are a mom, please do not feel let down by your own lackness as a mom. It's ok not to clean your house on daily basis. It's ok that sometimes you feel that you cannot balance work and family. It's ok to eat out, even though people might judge you. Your family is your blessing.

You are not a supermom. You cannot juggle everything at once. Even for work, you cannot prove to yourself that you need to finish the task faster.

Dear self, please be kind to yourself. Please be yourself. Please be yourself.

Pick up a book to read - you used to be an avid reader. Do meet up with your friends often. Spend times with yourself. Please laze around. Share secrets with your sisters. Buy flowers, just because.

Friday, 20 October 2017

For the past months, or few weeks, I have been contemplating whether I need a change in my work environment. I am feeling that I am being complacent nowadays, and can complete tasks in hand with minimal amount of time. I was able to predict my boss's expectation and outline, hence, there were quite a few offers coming in.

The first offer came last 2 months, which I seriously considers.

And then, there has been some shift of tasks - not current, but future tasks. I was selected to be in this new team, and this week has been considered training with consultants hired by my company. I get to select who I will be working with (my teammates) and this is the most crucial part for my decision to take up the challenge.

The team need senior managers and expert in their field to oversee project managers and solution consultants.

Hence, the selection of the team was through HR and suggested by the top management. I am honoured to be chosen.

And this path is what I needed right now for my career diversity and progression.

Tuesday, 3 October 2017

Gosh, the kids

Bergaduh, lepas tu pergi tempek chewing gum kat rambut adik dia.
Dah satu kerja pula nak bersihkan.

Mujur Youtube ajar pakai peanut butter letak atas rambut yang kena.

Saturday, 30 September 2017

#FaiqAysar

Tuesday, 26 September 2017

Terima kasih kawan

Terima kasih

Sebutir beras tidak dibazirkan
Sekasar pasir di tepian pantai
Selembut seurat benang sutera

Terima kasih

Seluas padang hijau disulam padi
Serelung langit tinggi berombak
Sejauh lautan bahtera belayar

Terima kasih kawan

Untuk baja budi yang kau sangka kecil
Dari hatimu yang besar

Aida
Selasa, 25 September 2017
8.59 malam

Friday, 15 September 2017

Let us make du'a for them.

Was affected by the fire that razed the tahfiz school yesterday. Husband came back home and he said he cannot see the image of the students, it reminds him of his sister's case. The resemblence was quite eerie.

And then Aini shared this;

Kita serahkan urusan yg kita tak tahu kpd yg Maha Mengetahui. Yg kita tahu (undang-undang, peraturan keselamatan dsb.), kita perlu ikut. Namun begitu, ignorantia juris non excusat.

Ajal maut sudah ditentukan. Tanda-tanda akhir zaman juga ada dinyatakan. Setiap perkara perlu kita perhati dan fikir berpandukan ilmu dan mereka yg ahli dlm ilmu masing-masing.

Kak Za, UMP
Let us make du'a for them.

I wonder how our life will end?

Friday, 8 September 2017

Antara salah satu sebab saya suka program #neckslimfit ni, sebab diasingkan group antara lelaki dan perempuan. Jadi aurat anda lebih terjaga, dan kami menghormati privasi peserta.

Ada peserta yang berpurdah, dan tidak mahu menunjukkan mukanya. Ya, kami faham dan menghormati permintaannya.

Ada peserta yang suami tidak bagi sekiranya kumpulan #neckslimfit ini bercampur antara lelaki dan perempuan, disebabkan masalah aurat dan keterbukaan untuk bertanya tanpa segan silu.

Yang bestnya, jurulatih kami orang perempuan. Krew pun sama jantina. Kan senang gitu

Jujurnya, saya boleh kata, saya boleh bilang dengan jari berapa kali saya bersenam di luar rumah, antara sebab kerana susah juga nak jaga aurat sebab kadang-kadang bila berjogging, mungkin ada masa tudung terangkat.

Semua senaman yang jurulatih bagi saya lakukan di rumah. Sudah lebih setahun bersenam di rumah tanpa alasan perlu ke luar rumah.

Senang, kan? Yang penting privasi saya terjaga.

Aida

#neckslimfit
#noweveryonecankurus

Tuesday, 5 September 2017

Saturday, 2 September 2017

✨Resepi Daging hitam✨

Daging 2 kilo
Minyak masak 2 cawan
Rebus daging sampai lembut ( kalu ada presure cooker lg cpt)
Goreng sampai 1/2 garing
Letak tepi

Bahan blend
Cili kering 30 tangkai
Bwg besar 10 biji
Bwg putih 15 ulas
Halia 4 inci
Lengkuas 4 inci
Serai ambil yg putih je 13 batang
Kiub pati daging 2 kiub

Bahan tambahan
Kicap manis jalen 1 cawan
Kicap masin jalen 1/2cawan
Air asam jawa sedikit tuk bg masam atau asam keping 1-2 keping
Garam dan gula secukup rasa
Bwg besar 2 biji hiris bulat

Tumis bahan blend sampai naik bau
Masukkan semua bahan tambahan kecuali gula dan garam .. bwg besar hiris
Masak sampai agak2 kering masukkn daging yg dah di goreng td
Kalu rasa tak hitam sgt masukkn kicap masin dan manis sama byk
Rasa gula dan garam . Kalu kurg manis tambah gula .. kurg masin tambah garam
Salu ibu tak letak garam .. ibu just tambah kicap je sampai dpt rasa yg sdap

Cc: @⁨Aida Ahmad 👩🏻‍💻⁩

Wednesday, 30 August 2017

Wednesday, 23 August 2017

I miss my Tok Ayah

Al fatihah

My boss. My mentor.

She is one of the earliest boss that I reported duty when I entered the company way back in 2003. We met back in 2012, and I was scouted into her team in 2014.

One of the best mentors that I ever had. Challenged me to broaden my perspective. I am now able to upskill myself - and acts as management analyst for technical and commercial team.

Thanks Puan Hamidah for your guidance.

Tuesday, 8 August 2017

Starting Micardis 40g last Thursday to normalise my BP.

Monday, 31 July 2017

Nota untuk IGCSE Fawwaz

*Update #1 hasil dari Program Forum Dwi Sijil & Silaturrahim yg diadakan pada 29/7/2017:*

*Nota dari Sesi Dialog di antara MRSMKu dan Ibu Bapa*

*Pertanyaan berkaitan Dwi Sijil:*

1. Ibubapa perlu jelas yg program Dwi Sijil bermaksud bahawa pelajar adalah disasarkan utk mendapat dua kelulusan sebaik keluar dari MRSM. Hampir semua MRSM mempunyai sistem nilai tambah ini seperti MRSM Ulul-Albab, MRSM Teknikal dan MRSM Kepimpinan.  Objektif Dwi SIjil adalah agar anak2 lulusan MRSM mempunyai kelayakan tambahan selain SPM yg membawa kelebihan kepada mereka untuk sebarang pemilihan atau kelayakan untuk mendapatkan biasiswa, kerja, dsbnya.

2. MRSMKu menjalankan Dwi Sijil IGCSE- satu kelulusan dari Universiti Cambridge dan SPM. Dalam erti kata lain, anak2 kelulusan MRSMKu akan ada dua sijil kelayakan yg menunjukkan pencapaian mereka dalam kurikulum Cambridge dan Malaysia.

3. Secara asas anak2 akan mengalami pembelajaran dua dalam satu, dan pengukuran akan dibuat seperti berikut:
a. Ting. 1  saringan
b. Ting. 2  Cambridge Checkpoint untuk menilai tahap pencapaian.
c. Ting. 3  peperiksaan PT3
d. Ting. 4 peperiksaan “IGCSE O-level”
e. Ting. 5 peperiksaan SPM

4. Cambridge Checkpoint mempunyai 3 subjek iaitu English as a Second Language, Math & Combined Science.
Cambridge IGCSE mempunyai 6 subjek- English as a second language, Maths, Physics, Chemistry, Biology & Add Maths.
5. Setakat ini, pelajar yg cemerlang dalam IGCSE (seperti mencapai 6A/5A) berpeluang untuk “melompat” ke sistem pengajian tinggi dengan memasuki program2 seperti International Baccalaureate (IB) dan A-levels dengan tajaan MARA di bawah Skim Pelajar Cemerlang dan jika cemerlang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah (lebih awal setahun dari rakan sebaya). Di bawah skim ini, MARA telah menawarkan 150 tempat kepada top scorers IGCSE 2016 dari 13 buah MRSM Dwi Sijil - IGCSE & SPM. Walaubagaimanapun,  MARA tiada ketetapan  menghantar 150 top scorers IGCSE pd tahun2 berikutnya utk sambung belajar kerana ini bergantung kepada kedudukan kewangan MARA.

6. Selain itu, anak2 juga boleh juga melanjutkan pengajian ke peringkat pengajian tinggi jika ibubapa sanggup menaja sendiri anak2. Jika ibubapa ingin menaja sendiri, memandangkan ada institusi yg mengiktiraf IGCSE sebagai kelayakan masuk, maka mereka boleh dibawa keluar tanpa menduduki SPM. Tapi TP menekankan bahawa penting utk anak2 mengambil peperiksaan SPM sebagai “backup” seandainya mereka menghadapi masalah dlm pengajian peringkat tinggi.

7. Implikasi dari perkara 5&6 adalah anak2 tidak mengambil SPM. Maka TP mengingatkan bahawa SPM adalah penting jika anak2 ingin berkhidmat dengan kerajaan kelak. Beliau juga memaklumkan bhw anak2 yg “melompat” di bwh tajaan MARA akan mengambil sekurang2nya 6 subjek peperiksaan SPM dan wajib lulus BM dan Sejarah. Pelajar2 ini akan menduduki SPM sebagai calon persendirian.

8. Setakat ini, semua pelajar di MRSM Dwi Sijil - IGCSE & SPM adalah wajib untuk menduduki dan membayar yuran Cambridge Checkpoint (F2)  dan IGCSE (F4).

9.Dalam konteks ibubapa yg ingin menaja sendiri anak2 ke peringkat tinggi, masalah yg dikesan adalah yuran pembelajaran yang dikenakan adalah mengikut yuran pelajar antarabangsa kerana anak2 masuk dengan menggunakan kelayakan IGCSE. MARA kini sedang berunding dengan beberapa institusi agar anak2 MRSM yg ingin melanjutkan pengajian di IPTA akan dikenakan caj yuran sbg warganegara Malaysia.

10.Yuran IGCSE adalah atas tanggungan ibubapa mengikut kadar tukaran RM kpd Pound sterling pada bulan Februari. Utk tahun 2017, yuran Checkpoint adalah lbh kurang RM352.50 & yuran IGCSE O-levels adalah lebih kurang RM1900  (tahun 2016 lebih kurang RM2200). Ibu bapa disarankan siap sedia menabung utk yuran2 tsbt.

11.Guru2 yang terlibat dengan subjek2 IGCSE dilatih oleh pakar dari Cambridge sendiri.

*#5 and #8 as amended by Tn Azmin*

*Pertanyaan-pertanyaan lain selain daripada topik Dwi Sijil:*

1. Aktiviti2 lain selain daripada penekanan akademik yang didedahkan kepada anak2 MRSMKu (cth : soft-skills, etc) --> Melalui proses KAT, anak2 didedahkan dengan pelbagai aspek kendiri dan soft-skills seperti bekerja berkumpulan(teamwork), pemikiran kritis dan analitik melalui projek2 dan teknik pembentangan (presentation skills)

2. Penerangan tentang School Enrichment Model yang diterapkan di sebahagian besar MRSM elit, termasuk MRSMKu --> satu teknik pembelajaran dari USA, diperkenalkan oleh Renzulli (boleh Google "Renzulli's School Enrichment Model @ SEM") dari Universiti Connecticut di mana beliau telah membangunkan 3 peringkat berlainan bagi pihak pendidik membentuk pelajar2 terpilih di sekolah masing2. Type 1 sehingga Type 3 mempunyai pendekatan berlainan bagi mengenalpasti potensi pelajar terpilih ini dan seterusnya menyediakan satu platform utk mereka mencabar diri mereka ke tahap yang lebih tinggi (pushing them beyond their normal boundaries). Penekanan ini akan bermula ketika mereka di F2.

3. Sebarang aktiviti intervensi utk students' poor performance akan bermula ketika pelajar di F2, iaitu apabila kemampuan akademik anak2 dapat dinilai secara lebih menyeluruh selepas setahun melalui F1 dan proses KAT berkaitan melaui Topic-based & Student-based intervention.

* Tqvm to the contributors from Form 1 Parents (Pn Tun Nazihah & Dr Azura) & Form 2 (Tn Syamsul Fozi, Pn Mazni, Pn Erica & Pn Juraini) who attended the program for the notes above *

Thursday, 27 July 2017

3 sisters


Hahah, taktau la kenapa. Memang baik dengan adik-adik ni. Yang kelakarnya, dari yang sulung sampai nombor lapan kenal. Mak dengan ayahnya pun sampai kenal kami.

Bila jumpa je terus klik, Maryam (no 3) bukan satu universiti pun, tapi dah kakak-kakak dia dok bercerita (Ira & Saidah), macam dah lama sagat kenal.

Tiap-tiap kali kenduri kahwin, mesti ajak kami.

Saidah cakap 'Tu tu pengantin,' (sambil tunjuk kat Sarah - no 5) di luar dewan. Tapi sebab teruja sangat dah lama tak jumpa Yam (siap dah dapat Fahim), terus lupa pengantin.

Terkejut tengok Aisyah (yang bongsu) dah besar!

Keluarga ni orang tabligh tau, tapi tabligh rocks ya aw!!!

Siapa kata orang tabligh tak mesra alam?

Tuesday, 25 July 2017

As advised by doctor, for a person with tendency of high BP

The patient should not focus on HIIT and upper body weight workout (with weights).

She / he should not have heart rate of more than 140 during exercise.

Focus on aerobic, low impact exercise and yoga.

Well, since my change to a healthier lifestyle with Shaklee, I have been exercising 5 times a week. And I also have add on weight training. HIIT is always done on weekly basis.

Guess I have to slow down and target for every alternate days. Since I am not focusing on weight loss anymore, I can exercise 150 minutes/ week.

For person aiming for weight loss, a total of 300 minutes per week on exercise is needed.

Saturday, 22 July 2017

19.7.2017

Dimasukkan ke hospital pada 19 Julai disebabkan tekanan darah yang tinggi. Semalaman di hospital.

Ramai orang menyangkal bahawa walaupun saya sudah eat clean, bersenam dan makan vitamin / supplements masih lagi sakit.

I was given a clean bill of health by attending physician. ECG clear, air kencing clear, buah pinggang OK, jantung OK (yes I did an X-ray and ultrasound to eliminate all possibilities). Dan kolesterol saya cantik.

Doktor cakap saya fit dan rule out internal factors. No one is smoking at home, dan saya makan secara sihat.

Hence, this is due to external factors. Saya mengaku bahawa kerja pejabat agak luar biasa banyaknya. Ibu dan kakak saya mempunyai tekanan darah tinggi.

Doktor menyatakan, dengan keadaan sebegini, walaupun saya sudah melakukan yang terbaik, tetapi disebabkan faktor luaran serta faktor keturunan, maka saya perlu membuat pengawasan darah tinggi saya.

Penerangan lanjut daripada doktor, mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan dan tidak menjaga makan lebih mudah untuk tekanan darah tinggi di luar kawalan.

Seterusnya, suami ada bertanya sekiranya Shaklee yang saya makan menyebabkab saya darah tinggi. The doctor refuted the claims, saying there is no evidence of it contributing to my high BP.

Jadi, janganlah pula kecewa bila ada orang sudah jaga makan, sudah bersenam, ambil supplements lagi boleh sakit juga.

Dulu kolesterol saya terlebih-lebih dari borderline, zaman belum cakna tentang ilmu kesihatan. Ujian kencing pun doktor cakap kena minum air kosong banyak sebab keruh.

Saya sudah cuba yang terbaik untuk diri sendiri. Sakit ni Allah bagi. Kita usaha. Kalau saya tidak usaha, gamaknya lagilah banyak penyakit saya kena.

Allah knows the best, as always.

Friday, 7 July 2017

This warms my heart

Anakku ranking ke-23 Di dalam kelas
Di kelasnya ada 25 orang murid,setiap kali ujian peperiksaan ,anak perempuanku selalu mendapat ranking ke-23. Akhirnya dia mendapat gelaran nombor itu sebagai panggilan. Sebagai orangtua,kami merasa panggilan ini kurang sesuai didengar,namun peliknya anak kami tidak pernah merasa janggal dengan panggilan ini.

Pada suatu hari kami berkumpul bersama keluarga besar kami di sebuah restoran. Saudara mara pula sedang berbual tentang perkembangan anak masing-masing. Anak-anak pula ditanya apa cita-cita mereka kalau sudah besar? Ada yang menjawab jadi doktor,pilot,arkitek ada juga menteri. Semua orang pun bertepuk tangan. Tapi anak perempuan kami terlihat sangat sibuk membantu budak-budak kecil lain yang sedang makan. Hanya anak kami sahaja yang belum ditanya.

Akhirnya anak kami juga dipaksa untuk menyatakan cita-citanya.
“Saat aku sudah dewasa,cita-citaku yang pertama adalah menjadi seorang guru tadika,memandu anak-anak menyanyi,menari lalu bermain-main”.

Saudara mara agak terkejut dengan jawapan nya tapi semua orang tetap memberikan pujian,kemudian menanyakan apa cita-citanya yang kedua.
Dia pun menjawab ,,,
“Saya ingin menjadi seorang ibu,mengenakan kain harian yang bergambar Doraemon dan memasak di dapur,kemudian membacakan cerita untuk anak-anakku dan membawa mereka ke luar rumah untuk melihat bintang di waktu malam.”

Semua saudara mara saling pandang tanpa tahu harus berkata apa. Nampak raut muka isteriku juga agak terkejut sekali.

Apabila kami pulang ke rumah,isteriku mengeluh ke padaku,apakah aku akan membiarkan anak perempuan aku kelak hanya
menjadi seorang guru Tadika? Perbualan inintelah didengar oleh anak ku.

Lalu anakku terus menurut dengan nasihat ku,dia tidak lagi membaca komik,tidak lagi membuat origami,tidak lagi banyak
bermain. Bagai seekor burung kecil yang kelelahan,dia terus belajar ,buku pelajaran dan buku latihan dibuat terus tanpa henti. Sampai akhirnya tubuh kecilnya tidak lagi bertahan sehingga demam teruk. Akan tetapi hasil ujian semesternya membuat kami ketawa.. tetap juga mendapat nombor 23.

Kami memang sayang sangat pada anak kami ini,namun kami sungguh tidak memahami akan sikapnya di sekolah.

Pada suatu minggu, raka-rakan kelas mengajak pergi ke taman reakrasi. Semuanya ditemani keluarga. Sepanjang perjalanan mereka sangat gembura ,ada rakan yang bernyanyi,ada juga yang memperagakan kebolehannya.

Tetapi anak kami tidak menunjukkan bakatnya dan hanya terus bertepuk tangan dengan sangat gembira. Dia seringkali lari ke belakang untuk mengawasi makanan, meletakkan kembali kotak makanan yang senget ,mengetatkan tutup botol yang longgar atau mengelap sayuran. Dia sangat sibuk bagaikan seorang pengurus tadika.

Ketika makan,ada satu kejadian tak diduga. Dua orang kanak-kanak lelaki yang satunya pandai math , lagi satu pandai berbahasa Inggris berebut sedang berebut sesuatu. Tetapi tiada seorang pun yang mengalah. Orang tuanya cuba memujuk tetapi tidak berhasil. Tetapi dengan selamba anak kami
berhasil melerainya dengan merayu mereka untuk berdamai.

Ketika pulang, jalan yang kami lalui agak jem. Kanak-kanak mula bising kerana terlalu lama dalam perjalanan. Tetapi anak aku dengan selamaba menggembirakan rakan-rakannya tanpa henti. Tangannya juga tidak pernah berhenti menggunting berbagai bentuk binatang kecil dari kotak bekas tempat makanan. Sampai ketika turun dari bus,setiap orang
ada kertas berbentuk haiwan masing-masing,dan mereka terlihat begitu gembira.

Selepas ujian semester,aku menerima telpon dari guru kelas anakku. Guru memberi tahu anakku masih tetap dapat nombor 23. Namun dia mengatakan ada satu hal yang sangat pelik. Hal yang pertama yang pelik selama lebih dari 30 tahun menjadi guru. Kertas bahasa ada soalan tambahan. Soalannya SIAPA TEMAN SEKELAS YANG PALING KAMU KAGUMI DAN APA ALASANNYA?
Dan jawaban dari semua teman sekelasnya sama,tak ada satu pun yang berbeza. Mereka serentak tulis nama anakku.

Mereka kata anakku sangat senang membantu orang,selalu memberi semangat,selalu
menghibur, mesra berteman,dan banyak lagi.

Si guru kelas memberi pujian ,,,
“Anak ini kalau bertingkah laku terhadap orang,benar-benar nomor satu”.

Aku terus berkata pada anakku
“Suatu hari kamu akan jadi pahlawan”.

Anakku tiba-tiba menjawab ,,,
“guru pernah mengatakan sebuah pepatah,ketika pahlawan lewat,harus ada orang yang bertepuk tangan di tepi jalan.”

Dia lalu melanjutkan ,,,
“Ayah… Aku tidak mau jadi pahlawan. Aku mau jadi orang yang bertepuk tangan di tepi jalan saja.”

Aku terkejut mendengarnya. Dalam hatiku pun terasa hangat seketika kerana kata-kata anak perempuanku. Di dunia ini banyak orang yang bercita-cita ingin menjadi seorang pahlawan,jadi orang-orang hebat,atau orang terkenal. Namun anakku memilih untuk menjadi orang yang tidak ‘terlihat’. Seperti akar sebuah tanaman,tidak terlihat,tapi dialah yang berada dibelaiang sebagai penyokong ,dialah yang memberi makan dan dialah yang memelihara kehidupan yang lain.

~ ~ ~

Sahabatku,,,
Hidup itu bukan semata-mata untuk menunjukan siapa yang paling penting,siapa yang paling berperanan ,atau siapa yang paling hebat,tapi sederhana saja,siapa yang paling bermanfaat bagi yang lain …

Sumber: Winardi Abu Faqeh via awakcute

Thursday, 6 July 2017

Tuesday, 20 June 2017

Ya Allah, sesungguhnya aku hambaMu yang lemah

Ya Allah, Kau jadikanlah kami di kalangan ahli syurga, sentiasa bersangka baik sesama umat manusia.

Ya Allah, Kau jadikanlah kami hamba yang sentiasa mengikut jalanMu ke arah kebaikan.

Ya Allah, Kau lindungilah kami daripada api nerakaMu.

Ya Allah, Kau tunaikanlah pengharapan kami dari hambaMu yang lemah.

Moga kita dapat tingkatkan ibadah dan meneruskannya secara konsisten.
Salam Ramadhan!

Friday, 16 June 2017

On a train ride

First time on a train ride to send Fawwaz back to Kuantan.

And he saw the SEA mascot! And he said, "Nak ambil gambar dengan kucing."
His father keep correcting him, "Harimau la tu."

Hence the picture. Kinda cute, eih? (the tiger and the kid's expression).


Thursday, 8 June 2017

Oh well well well

Last week has been quite an emotional roller coaster ride for me in term of office work.

Tips of the day by my uncle:
Ada kalanya kita laksanakan tugasan bukan kerana setuju dengan bos kita, tapi kerana patuh pada ketua dan demi menjaga hubungan dengan beliau.

Friday, 2 June 2017

Giving back to MRSM Jasin

As part of our upcoming reunion in December, the committee decided to give back to MRSM Jasin, hence 18 ex students volunteered on 26 May for the session. I volunteered for Accounting stream talk. Yes, sounds boring.

Arrived at the school around 8 am, and got to meet the teachers. They were so excited meeting us, and I would say I was overwhelmed with emotion seeing my teachers. And the best part was, this is the first time in many years for MRSM Jasin to get speakers all from the same batch (SPM '97).

We divided ourselves into 5 streams:
  1. Accounting &Architect - 2 speakers, Soul & me (Rod came as replacement later since Azni cannot make it)
  2. Business & IT - Sha, Dilla, Yayan
  3. Medical - Hirman, Hidayah, Letter, Yatt
  4. Engineering - Matt, Keen, Aidazu, Ayu
  5. Oil & Gas - Bujal, Farah Ayuza, Aima, Rahim
Divided into 5 venues, and we got Dewan Bendahara! Oh such a nostalgic place where we had our weekly assembly.

We advertised ourselves as the career team who didn't score Physic, Chemistry or Bio, fret not you have a bright future as a lawyer, accountant and town planner.

Siap mengaku tak score langsung subjek Sains, sampai ada budak tanya 'Kak, macammana nak drop Biologi untuk SPM sebab tak minat?'

Oh did we say something wrong here hahaha.

Ok bila ada budak tanya 'Takde jodoh ke bang?' dekat Arief Dato' Mahbud bila dia bagitahu kami satu sekolah dari tingkatan 1-5. Dan menyampaikan jawapan kecewa kepada tukang dengar 'Dukacitanya, jodoh kami hanya sampai tingkatan 5.'

But the best part is, ada budak bercita-cita nak jadi suami Rawd Xii Anna. Kahkah, tersembul mata kawan aku gamaknya.

Dapat free magic show lagi from the student 😎😎😎

I think this is the last session. We did outrun the time by 30 minutes. But it was fun, it was really fun. My two teammates can testify I was the most serious speaker. I told the students, "Accounting is boring."

But the fun part, I told them I took my exam at Old Trafford (hahaha).


Then after we finished our session and we got 5 stars treatment from the teachers (I do love them!) and Tupperwares as a gift (very practical), we decided to walk down the memory lane. We went to see our old classes (aah) and the compulsory main gate picture as above.


Crashing into the last class. We did take the pictures at (literally) every other class. But suddenly everyone was swarming into this class (5C) if I am not mistaken, and we decided to take pictures (posing as student, kah?) and did a mannequinn challenge.

I was quite surprised with the free style pose given by us in this picture (courtesy from Ayu).

It was really really a wonderful time spent with my friends and teachers. I did meet my homeroom teacher, Puan Molizah Alis. She is now the assistant principal.

And oh my, the teachers looked exactly the same 20 years ago!

Monday, 29 May 2017

After 3 years and 5 months, he suddenly stops breastfeeding.

I think the last date was around 14 May.

Jotting this down for my record. Achievement unlocked.

Friday, 19 May 2017

Oih, dah lama tak pi Cameron

Bunga- bunga. Kasihan Faiq, kena ambil gambar sebelah bunga
Kea Garden Guesthouse. Highly recommended. Sebelah pasar Cameron.
Tarikan di Kea Farm Guesthouse

Rare request from husband (just a picture of us).

Yang ditunggu-tunggu, BBQ Rusa!!!

Cantik kan Guest House ni?

Menikmati aiskrim Strawberi. RM5

Rupanya memang tengah musim strawberi. Ada musim rupanya.. Ingat setiap masa ada strawberi.

Dah kena suap, sebab sejuk sangat nak gigit aiskrim.

Tuesday, 16 May 2017

Maryam Amir wrote:

For the mothers at heart whose wombs have never experienced life, who weep for its emptiness, who pray for it to fill, who've accepted or who cannot accept that it may never

For the mothers whose wombs have seen their babies come to life and then pass there

For the mothers who screamed in agony of labor and then held their babies whose eyes would never open and whose hearts stopped beating

For the mothers whose children are not by blood but by love, and yet still others don't always understand

For the mothers who have birthed and raised their children, then washed, shrouded and buried them

For the mothers who raised their children only to feel completely disconnected from them

For those mothers who are struggling to raise their children while battling  depression

For single mothers

For teachers who are the mothers of students who find love in the classroom while at home experience abuse or neglect 

For activists who are so intensely defending everyone else's children they haven't been able to consider having their own

For the mothers at heart who have wanted nothing more than to be a mother for as long as they can remember, but who've never had the opportunity
--
For those whose mothers have passed and whose lives feel numb and empty

For those whose mothers have hurt more than helped them

For those whose mothers were never a part of their lives and who have always felt that longing

For everyone I've mistakenly missed or haven't been able to mention, just like you feel people always miss you

For those who are watching everyone else celebrate mothers today, but whose hearts are shattered

Today, tomorrow and everyday, remember: what people see isn't all of you. God knows what you are. He knows your status. And when you feel overwhelmed and broken because no one else understands all the pain and stigma related to everything other than a specific and "perfect" concept of motherhood:

"...He is with you wherever you are." (Quran, 57:4)

Friday, 12 May 2017

Breakout 5.5.2017

It has been ages that we meet and gather together with the geng lunch buddies. The majority of us took half day in the afternoon just for this session (lunch and having some fun).

I need this session really badly because I have been working non-stop and really need a stress buster.

Someone commented when I said I am currently attached to my GM,
"Oh ada orang tahan dengan Puan ** ya. Malam dia tu macam siang."

Which is exactly true that I do bring my office works back home, and all of it are like urgently needed tomorrow. Or half an hour before a meeting, I will be non-stop preparing and editing my GM's presentation.

So yeah, I really need the geng lunch time.

Decided to meet up last week and had a lunch at The Library Coffee Bar. Kak Elin came, which was something that we look forward, since it was not easy to meet her, after she resigned from the company.

Missing Aini and Azni. We will do this again with the whole bunch ya.

 Love that our geng lunch do not have any diet restriction, and it's all about makan-makan. It is always about eating together and enjoying food. Good food and good company.

I love the selection at this restaurant. Varities of desserts as well (hehehe).

Oh yow, from hungry to full.

And tentatively, we decided that we want to have some family entertainment. I got some jitters going to Breakout at Nu Sentral (sort of escape room game). Quite a few of my friends look sick, somehow. We decided to try the game for fun.

Hmm, there were quite a few characters to choose from. I believe Aini will love this, let us pray for her recovery ya.. :)

We decided that we should try for the lowest difficulty rated room available, but unfortunately, the rooms were booked. So we got a room with 7/10 difficulty (sob sob).


The Secret of Hocus 

While tracking the elusive trail of mysterious criminal magician Mr. Hocus, you’ve acquired the Wand of Atropos from the Organization. This wand is one of the most powerful ever crafted, along with the Wand of Mythos and Wand of Alectos, which are rumoured to be in the possession of Mr. Hocus. You’ve also uncovered a secret theatre where you believe he has kept all of his magical possessions, including the other 2 wands of power. However, the Organization says that to destroy his powers, you will need the combined powers of all 3 wands. With this knowledge, you and your team venture deep into the depths of Mr. Hocus’s secret theatre in hopes of ending his regime of crime once and for all. 

Difficulty level: 7/10    


Oh well. Bolehlah nak cuba, since the next session will be at 4.30 p.m. We were quite short of time, since we need to go back home and start our duty as home minister. 

 We were screaming by the end, since the room just went pitch black.

Oh, actually the door was unlocked. And yeay, we managed to breakout around 53 minutes.

We had different characters; left-right - assassin, time bender, healer, Gemini, Oracle, lock master and light holder
I would suggest the most is the power of time and Gemini (since Gemini can choose any power he/she wants), so decided to duplicate the power of time. Hence the extra 10 minutes (or else, the game will be finished at 45 minutes).


My character is Assassin, but they ran out of stock on the badges. Since Semah was brilliant in this game (we had sheer luck with Semah), and in honour of her sheer luck, I decided to take the lock master badge, yeay!
Let us have this session again in the future!