Friday, 19 May 2017

Oih, dah lama tak pi Cameron

Bunga- bunga. Kasihan Faiq, kena ambil gambar sebelah bunga
Kea Garden Guesthouse. Highly recommended. Sebelah pasar Cameron.
Tarikan di Kea Farm Guesthouse

Rare request from husband (just a picture of us).

Yang ditunggu-tunggu, BBQ Rusa!!!

Cantik kan Guest House ni?

Menikmati aiskrim Strawberi. RM5

Rupanya memang tengah musim strawberi. Ada musim rupanya.. Ingat setiap masa ada strawberi.

Dah kena suap, sebab sejuk sangat nak gigit aiskrim.

Tuesday, 16 May 2017

Maryam Amir wrote:

For the mothers at heart whose wombs have never experienced life, who weep for its emptiness, who pray for it to fill, who've accepted or who cannot accept that it may never

For the mothers whose wombs have seen their babies come to life and then pass there

For the mothers who screamed in agony of labor and then held their babies whose eyes would never open and whose hearts stopped beating

For the mothers whose children are not by blood but by love, and yet still others don't always understand

For the mothers who have birthed and raised their children, then washed, shrouded and buried them

For the mothers who raised their children only to feel completely disconnected from them

For those mothers who are struggling to raise their children while battling  depression

For single mothers

For teachers who are the mothers of students who find love in the classroom while at home experience abuse or neglect 

For activists who are so intensely defending everyone else's children they haven't been able to consider having their own

For the mothers at heart who have wanted nothing more than to be a mother for as long as they can remember, but who've never had the opportunity
--
For those whose mothers have passed and whose lives feel numb and empty

For those whose mothers have hurt more than helped them

For those whose mothers were never a part of their lives and who have always felt that longing

For everyone I've mistakenly missed or haven't been able to mention, just like you feel people always miss you

For those who are watching everyone else celebrate mothers today, but whose hearts are shattered

Today, tomorrow and everyday, remember: what people see isn't all of you. God knows what you are. He knows your status. And when you feel overwhelmed and broken because no one else understands all the pain and stigma related to everything other than a specific and "perfect" concept of motherhood:

"...He is with you wherever you are." (Quran, 57:4)

Friday, 12 May 2017

Breakout 5.5.2017

It has been ages that we meet and gather together with the geng lunch buddies. The majority of us took half day in the afternoon just for this session (lunch and having some fun).

I need this session really badly because I have been working non-stop and really need a stress buster.

Someone commented when I said I am currently attached to my GM,
"Oh ada orang tahan dengan Puan ** ya. Malam dia tu macam siang."

Which is exactly true that I do bring my office works back home, and all of it are like urgently needed tomorrow. Or half an hour before a meeting, I will be non-stop preparing and editing my GM's presentation.

So yeah, I really need the geng lunch time.

Decided to meet up last week and had a lunch at The Library Coffee Bar. Kak Elin came, which was something that we look forward, since it was not easy to meet her, after she resigned from the company.

Missing Aini and Azni. We will do this again with the whole bunch ya.

 Love that our geng lunch do not have any diet restriction, and it's all about makan-makan. It is always about eating together and enjoying food. Good food and good company.

I love the selection at this restaurant. Varities of desserts as well (hehehe).

Oh yow, from hungry to full.

And tentatively, we decided that we want to have some family entertainment. I got some jitters going to Breakout at Nu Sentral (sort of escape room game). Quite a few of my friends look sick, somehow. We decided to try the game for fun.

Hmm, there were quite a few characters to choose from. I believe Aini will love this, let us pray for her recovery ya.. :)

We decided that we should try for the lowest difficulty rated room available, but unfortunately, the rooms were booked. So we got a room with 7/10 difficulty (sob sob).


The Secret of Hocus 

While tracking the elusive trail of mysterious criminal magician Mr. Hocus, you’ve acquired the Wand of Atropos from the Organization. This wand is one of the most powerful ever crafted, along with the Wand of Mythos and Wand of Alectos, which are rumoured to be in the possession of Mr. Hocus. You’ve also uncovered a secret theatre where you believe he has kept all of his magical possessions, including the other 2 wands of power. However, the Organization says that to destroy his powers, you will need the combined powers of all 3 wands. With this knowledge, you and your team venture deep into the depths of Mr. Hocus’s secret theatre in hopes of ending his regime of crime once and for all. 

Difficulty level: 7/10    


Oh well. Bolehlah nak cuba, since the next session will be at 4.30 p.m. We were quite short of time, since we need to go back home and start our duty as home minister. 

 We were screaming by the end, since the room just went pitch black.

Oh, actually the door was unlocked. And yeay, we managed to breakout around 53 minutes.

We had different characters; left-right - assassin, time bender, healer, Gemini, Oracle, lock master and light holder
I would suggest the most is the power of time and Gemini (since Gemini can choose any power he/she wants), so decided to duplicate the power of time. Hence the extra 10 minutes (or else, the game will be finished at 45 minutes).


My character is Assassin, but they ran out of stock on the badges. Since Semah was brilliant in this game (we had sheer luck with Semah), and in honour of her sheer luck, I decided to take the lock master badge, yeay!
Let us have this session again in the future!

Thursday, 4 May 2017

Aini, sang pejuang

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa kembar saya, Aini, sedang dalam fasa pemulihan kerana strok. Disahkan menghidap strok pada 4 Februari lepas, dan masih lagi tidak boleh berjalan sehingga hari ini.

Aini, kembar saya yang sentiasa kuat walaupun ditimpa pelbagai ujian.
Seingat saya, Aini tidak pernah tidak sakit. Ada saja sakit yang akan bertimpa, dari rhumetoid arhtiritis, kemudian cyst. Pernah juga ditimpa sakit mata sehingga perlu ke hospital, dan ada juga beberapa sakit lain.

Semangatnya kuat. Hari-hari Aini tanpa gagal akan ke fisio. Dan Aini sudah memulakan fasa cuti sakit berpanjangannya.

Dan ketika PBAKL berlangsung, penulis kegemarannya datang ke KL. Ya, berapa kali sudah dia sebut, ingin bertemu. Lalu kawan kami, titipkan autograf untuk Aini dari Tere Liye.



Semangat selalu Nurul Aini, titip Tere Liye

Saya pula, mungkin tidak ke PBAKL, biasanya pergi dengan Aini. Rasanya sangat pelik bila tidak ada Aini menemani. Dia kuat hasut saya membeli buku. Antara kaunter yang akan kami pergi, PTS dan Jemari Seni. Dan ya, tahun lepas Creative Enterprise pun termasuk dalam senarai.

Moga cepat sembuh Aini.

Tuesday, 2 May 2017

Uh hullo May!


So we have a new CEO today.

And life goes on with work, work, work.

May Allah ease everything and lift the burden for us.
Ameen ya Rabb.

I am looking forward to public holidays for the past 2 weeks just because I need a break time.

Monday, 17 April 2017

Day 5 in Perth


Sebelum memulakan perjalanan, kami singgah di Corica Pastries untuk membeli apple strudels yang sangat terkenal. Lebih kurang 2-3 blok dari rumah kami, maka kami hanya berjalan kaki dan membungkus appel strudels untuk anak-anak. Harganya AUD 22, dan boleh dimakan lebih kurang 8-10 orang. Saiznya sangat besar.


Hari Jumaat, maka kami ke Fremantle Market. Pasar ini hanya dibuka pada hujung minggu sahaja. Jumaat - Ahad. Terkenal dengan local produce seperti buah-buahan, madu dan sabun. Banyak juga kraftangan dijual di sini.
Singgah membeli sabun homemade untuk dibawa pulang, harganya variasi. Saya dapat 5 ketul sabun dengan harga AUD 12. Ada juga yang hi range, sudah tentu harganya lebih tinggi. Banyak juga sabun dibeli untuk dihadiahkan kepada ibu dan adik-beradik.
Kemudian, kami berjalan kaki untuk ke Cicerello's Fish and Chips. Antara tempat makan yang wajib singgah.

Bayaran parkir kereta di sini lebih murah daripada di tengah bandar berdekatan dengan Fremantle Market.
Mussels

Dan semestinya yang paling sedap, fish and chips. Memang sangat berbaloi walaupun harganya agak mahal. Maklumlah, kami bertujuh. Siap menambah-nambah.
Kemudian kami berjalan-jalan dan menghabiskan masa di kawasan bandar Fremantle. Fremantle terletak lebih kurang 22 kilometer dari bandar Perth. Menghabiskan hari terakhir di Perth sebelum esoknya berangkat pulang ke Malaysia.

Indeed,a refreshing trip and was really enjoyed by my family.

Monday, 10 April 2017

Hantaran merisik

Disebabkan si gadis sukakan merah jambu, makanya warna pilihan untuk hantaran: 
  1. Merah jambu
  2. Kuning
  3. Peach 
Walaupun sekadar merisik, disediakan juga 3 dulang untuk si gadis terdiri daripada cincin dan minyak wangi, jubah dan coklat.

Gabungan tiga warna

Hantaran ini siap di rumah mentua

Persiapan seminggu sebelum majlis

Hantaran si gadis dan si teruna.

Monday, 3 April 2017

Happy birthday Fahri cayamm

Boleh diharap. Hihihi...

Ok, selamat menjadi 10 tahun. Have an awesome 10 years of life!

Monday, 27 March 2017

Day 4 in Perth

Hari keempat di Perth, kami memasuki kawasan bandar (Perth CBD).

Antara tempat-tempat yang dilawat adalah seperti:
  1. King's Park
  2. The Bell Tower - Swan Bell
  3. Elizabeth Quay
  4. Watertown Shopping Centre

Melawat King's Park.
Ya, anak dara saya sudah tinggi. Lebih tinggi dari ibunya.

Tempat letak kereta di King's Park tidak dikenakan apa-apa bayaran. Dan seeloknya datanglah pada waktu pagi untuk mendapatkan cuaca yang nyaman dan tidak terik.

Kemudian, kami singgah di Bell Tower dan Elizabeth Quay. Ya, itu adalah sungai, birunya sungai dan langit pada hari itu. Alhamdulillah.

Berlatar belakangkan bandar.
Singgah di Watertown untuk membeli-belah. Kami ke outlet Gelare Waffle. Wafflenya sangat rangup dan enak,
Agaknya kami bukanlah kaki shopping sangat, cuma Watertown menempatkan banyak brand outlets. Caj untuk tempat letak kereta di sini adalah lebih kurang AUD6 untuk 2-3 jam.

Kami ada juga mencuba ISPA Kebab, rasanya biasa-biasa sahaja. Ada surau juga disediakan, cuma kami solat jamak di rumah sahaja disebabkan Watertown tidaklah jauh dari tempat penginapan kami. Kedai di Perth tutup lebih kurang jam 5 petang, maka sempat kami solat jamak qasar di rumah sahaja.


Saja-saja buat pose ini, hehehe.

Thursday, 23 March 2017

Day 3 in Perth

Hari ketiga di Perth, kami ke Lancelin Sand Dunes yang terletak lebih kurang 130 km daripada bandar Perth. Perjalanan menaiki kereta adalah selama 1 1/2 jam. Kawasan tarikan pelancong ini tidak mengenakan apa-apa bayaran.

Kami berhenti di kedai Lucky 7 / Have A Chat di Lancelin untuk menyewa papa luncur pasir (sand board) dengan harga AUD 10 untuk 2 jam (deposit AUD 50 untuk sekeping papan). Sekiranya anda tidak berjumpa kedai itu, tidak mengapa. Di tapak Lancelin Sand Dunes, disediakan perkhidmatan tersebut. Tidak ada caj letak kereta di kawasan ini.

Setibanya di sana, kami meluncur di atas pasir. Menyeronokkan dan suatu pengalaman yang berbeza untuk semua.

Cuaca walaupun panas, tetapi berangin dalam 23 darjah Celcius.

Fateh di atas kawasan tinggi, melihat abang-abangnya bermain. Dia tidak berani untuk meluncur.



Mendaki bukit pasir untuk meluncur.
Balik semula ke Perth, kami singgah di Blue Boat House. Tempat letak kereta di sini berbayar (AUD1 untuk 1 jam). Hanya untuk sebuah rumah comel biru, kami turun mengambil gambar.

Berlatar belakangkan Blue Boat House. Cantikkan ada kapal belayar di belakang, seperti gambar di dalam poskad. Bukan semua musim ada kapal belayar tu.

Berdua dengan suami.


Dalam perjalanan pulang dari Lancelin, kami singgah di Charcoal Chicken Express, Dianella. Menu cadangan yang wajib rasa adalah lamb ribs. Cuma sosnya agak manis bagi saya. Untuk 2 pinggan lamb ribs dan 1 pinggan charcoal chicken, bil berjumlah AUD 42. Porsi makanan sangat besar da cukup untuk kami sekeluarga. Kami bawa air kosong sendiri untuk jimatkan duit dari membeli air.

Untuk hari ketiga, kami hanya ke dua tempat tarikan kerana perjalan pergi balik ke Lancelin telah mengambil masa lebih kurang 3 jam ke atas.

Tuesday, 21 March 2017

Day 2 in Perth

Alhamdulillah, selepas berapa lama merancang perjalanan ke luar negara, akhirnya menjadi kenyataan.

Mulakan dengan  hari kedua, sebab hari pertama kami sebenarnya habis di dalam kapal terbang, dan kami terus mendaftar masuk ke penginapan.

Jadi pada hari kedua, kami telah ke Caversham Wildlife Park. Tempat ini dibuka setiap hari kecuali pada hari Krismas. Harga tiket untuk dewasa AUD 28 dan kanak-kanak (3-14 tahun) AUD 12.50.

Berikut adalah senarai aktiviti dan persembahan di taman ini:

- Meet wombats & friends (11.00am, 2.00pm, 3.45pm)
- Meet the koalas (11.30am-12.00pm, 2.30pm-3.00pm, 4.00pm - 4.30pm)
- Feed the kangaroos (9.00am - 5.30pm)
- Farm show (10.00am, 1.00pm, 3.00pm)

Membawa anak-anak melihat binatang secara hadapan dan dapat disentuh, seperti kangaroo dan koala.

Di taman bersama kangaroo. Kami diberi peluang untuk memberikan makanan kepada kangaroo tersebut. Tiada caj dikenakan untuk harga makanan.
Fawwaz semasa sesi Meet the Wombat and Friends
Ya, kali pertama untuk kami memegang ular.
Di hadapan sangkar musang, huhuh..
Kami akhirnya berehat santai dan makan di kafe berhadapan dengan Caversham. Harga makanan agak mahal (lebih kurang AUD60), dengan pembelian 2 pinggan makanan serta 3 jenis air.
Seterusnya, selepas berehat seketika, kami ke Margaret River Chocolate Factory, berhampiran juga dengan Caversham
Singgah di sini untuk membeli speciality chocolate. Kami bukan pemakan coklat tegar, jadi membeli tidaklah banyak mana. Tidak lama di sini, dalam 30 minit. Ada juga tempat yang disediakan untuk chocolate tasting.

Seterusnya, kami singgah di kilang Megabes, tempat membeli cenderahati dengan harga yang murah. Sebenarnya, Megabes mempunyai kedai di Fremantle E-shed Market dan ianya dibuka dari Jumaat-Ahad. Walau bagaimanapun, kami telah singgah ke kilangnya di Malaga. Sepatutnya, untuk datang ke sini, kami perlu membuat temujanji dahulu.

Tuan empunya kilang ini merupakan orang Singapura dan sangat-sangat peramah. Kami berborak dengan anak lelaki beliau, dan beliau telah mencadangkan beberapa tempat untuk kami pergi - seperti Hillary's Boat Harbour, Blue Boat House dan Cottlesloe Beach.

Singgah di Masjid Mirrabooka untuk solat jamak.

Ke Conventry Village berdekatan untuk membeli barang makanan, serta minyak wangi dan vitamin.

Untuk penutup hari kedua, kami singgah di Hillary's Boat Harbour. Cuaca agak sejuk dan sangat berangin kerana bersebelahan laut.

Sunday, 12 March 2017

Ready, set, go!

Rabbi yassir wala tu 'asir

Friday, 3 March 2017

7 years ago..

Suami pesan doakan yang baik-baik untuk Fateh sempena hari Jumaat.

Ibu doakan Fateh jangan jadi pendiam sangat, senang nak makan, dan jangan blur sangat.

Fateh memang anak yang baik dari kecil sampai sekarang.

Wednesday, 1 March 2017

Hari ke 26 di hospital

Sangat istimewa kerana dapat ketemu dengan Afi, kawan usrah semasa di MMU dan Zarid, bff lunch.

Aini memang rasa seronok sangat kawan rapat bertemu dengan beliau.

Dan Aini menunjukkan perkembangan yang sangat memberangsangkan dari sehari ke sehari.

We are always praying for your health Aini. Go go!

Wednesday, 22 February 2017

Melawat Fawwaz di Kuantan

Kami mengetahui Fawwaz mendapat tawaran melalui SMS yang diberikan oleh pihak MARA. Tak tersangka sebab sebenarnya saya menunggu Aini memberitahu bahawa Auni mendapat tawaran pada 23 Januari lepas.

Saya sampai tidak boleh tidur malam, sebab masih terkejut. Kemudian, apabila melihat surat tawaran secara atas talian, ternyata Fawwaz ditawarkan ke MRSM Kuantan. Pilihan kami ketika itu sebenarnya adalah MRSM Bentong. Catatan ini bukanlah bermaksud saya ingin berbangga diri atau riak. Alhamdulillah, dah dilorongkan pula rezeki dari Allah, Fawwaz ditawarkan ke MRSM.

Kami memberitahu Fawwaz pada keesokan harinya, dan ketika itu beliau masih ingin berfikir untuk menerima atau menolak tawaran tersebut. Malahan, keputusan diberikan pada malam itu kepada kami. Suami pun positif dengan penerimaan Fawwaz.

Lalu bermulalah 2 minggu itu, kami sibuk menyediakan barang-barang ke asrama. Pendaftaran pada 6 Februari (2 hari selepas Aini disahkan stroke), jadi agak gundah gulana juga ketika menguruskan barang-barang keperluan. Mertua datang dari Melaka untuk satu hari, bagi menguruskan anak-anak yang bersekolah. Terima kasih Mak Ayah sebab membantu.

Bertolak ke Kuantan pada 5 Februari, dan pada malam itu, kami telah ke sekolah untuk melihat kawasan MRSM tersebut. Sekadar melihat jalan dan menganggarkan masa yang diperlukan esok semasa pendaftaran.

Alhamdulillah, hari Isnin semasa pendaftaran, kesemuanya selesai secara pantas. Juga mengambil kesempatan untuk bertemu Cikgu Naszeri, guru Pendidikan Jasmani di MRSM Jasin dahulu, yang telah dilantik menjadi Pengetua MRSM (mungkin saya akan bercerita kisah ini kemudian, hahaah).

Fawwaz ditempatkan di blok dorm J, dan para pelajar senior membantu Fawwaz untuk sesi pendaftaran serta membawa barang ke asrama.

Dalam dorm.

Menunggu sesi penerangan dari Pengetua.

Selesai urusan, kami ke Teluk Cempedak, meluangkan masa.

Fawwaz membawa Faiq melihat biawak
Selepas selesai segala urusan, kami bertolak balik ke KL. Kami telah berjanji melawat dia pada 18 Februari (balik bermalam) sambil membawa adik beradiknya makan angin di Kuantan.

Alhamdulillah, he is coping well. Minta juga dia doakan agar Aini cepat sembuh.

Yang kelakarnya, ketika kami mengambil beliau, sampai sahaja di homestay, dia terus tidur.

Dia siap komen kepada Amni, "Amni tidak tahu nikmatnya tidur sehingga masuk asrama."
Hahaha. Maklumlah dia perlu tidur jam 12 tengahmalam dan bangun jam 5 pagi. Selepas itu dia bertanya pada saya, dan saya menjawab, " Ya, ibu faham. Ibu juga budak asrama."