Monday, 31 July 2017

Nota untuk IGCSE Fawwaz

*Update #1 hasil dari Program Forum Dwi Sijil & Silaturrahim yg diadakan pada 29/7/2017:*

*Nota dari Sesi Dialog di antara MRSMKu dan Ibu Bapa*

*Pertanyaan berkaitan Dwi Sijil:*

1. Ibubapa perlu jelas yg program Dwi Sijil bermaksud bahawa pelajar adalah disasarkan utk mendapat dua kelulusan sebaik keluar dari MRSM. Hampir semua MRSM mempunyai sistem nilai tambah ini seperti MRSM Ulul-Albab, MRSM Teknikal dan MRSM Kepimpinan.  Objektif Dwi SIjil adalah agar anak2 lulusan MRSM mempunyai kelayakan tambahan selain SPM yg membawa kelebihan kepada mereka untuk sebarang pemilihan atau kelayakan untuk mendapatkan biasiswa, kerja, dsbnya.

2. MRSMKu menjalankan Dwi Sijil IGCSE- satu kelulusan dari Universiti Cambridge dan SPM. Dalam erti kata lain, anak2 kelulusan MRSMKu akan ada dua sijil kelayakan yg menunjukkan pencapaian mereka dalam kurikulum Cambridge dan Malaysia.

3. Secara asas anak2 akan mengalami pembelajaran dua dalam satu, dan pengukuran akan dibuat seperti berikut:
a. Ting. 1  saringan
b. Ting. 2  Cambridge Checkpoint untuk menilai tahap pencapaian.
c. Ting. 3  peperiksaan PT3
d. Ting. 4 peperiksaan “IGCSE O-level”
e. Ting. 5 peperiksaan SPM

4. Cambridge Checkpoint mempunyai 3 subjek iaitu English as a Second Language, Math & Combined Science.
Cambridge IGCSE mempunyai 6 subjek- English as a second language, Maths, Physics, Chemistry, Biology & Add Maths.
5. Setakat ini, pelajar yg cemerlang dalam IGCSE (seperti mencapai 6A/5A) berpeluang untuk “melompat” ke sistem pengajian tinggi dengan memasuki program2 seperti International Baccalaureate (IB) dan A-levels dengan tajaan MARA di bawah Skim Pelajar Cemerlang dan jika cemerlang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah (lebih awal setahun dari rakan sebaya). Di bawah skim ini, MARA telah menawarkan 150 tempat kepada top scorers IGCSE 2016 dari 13 buah MRSM Dwi Sijil - IGCSE & SPM. Walaubagaimanapun,  MARA tiada ketetapan  menghantar 150 top scorers IGCSE pd tahun2 berikutnya utk sambung belajar kerana ini bergantung kepada kedudukan kewangan MARA.

6. Selain itu, anak2 juga boleh juga melanjutkan pengajian ke peringkat pengajian tinggi jika ibubapa sanggup menaja sendiri anak2. Jika ibubapa ingin menaja sendiri, memandangkan ada institusi yg mengiktiraf IGCSE sebagai kelayakan masuk, maka mereka boleh dibawa keluar tanpa menduduki SPM. Tapi TP menekankan bahawa penting utk anak2 mengambil peperiksaan SPM sebagai “backup” seandainya mereka menghadapi masalah dlm pengajian peringkat tinggi.

7. Implikasi dari perkara 5&6 adalah anak2 tidak mengambil SPM. Maka TP mengingatkan bahawa SPM adalah penting jika anak2 ingin berkhidmat dengan kerajaan kelak. Beliau juga memaklumkan bhw anak2 yg “melompat” di bwh tajaan MARA akan mengambil sekurang2nya 6 subjek peperiksaan SPM dan wajib lulus BM dan Sejarah. Pelajar2 ini akan menduduki SPM sebagai calon persendirian.

8. Setakat ini, semua pelajar di MRSM Dwi Sijil - IGCSE & SPM adalah wajib untuk menduduki dan membayar yuran Cambridge Checkpoint (F2)  dan IGCSE (F4).

9.Dalam konteks ibubapa yg ingin menaja sendiri anak2 ke peringkat tinggi, masalah yg dikesan adalah yuran pembelajaran yang dikenakan adalah mengikut yuran pelajar antarabangsa kerana anak2 masuk dengan menggunakan kelayakan IGCSE. MARA kini sedang berunding dengan beberapa institusi agar anak2 MRSM yg ingin melanjutkan pengajian di IPTA akan dikenakan caj yuran sbg warganegara Malaysia.

10.Yuran IGCSE adalah atas tanggungan ibubapa mengikut kadar tukaran RM kpd Pound sterling pada bulan Februari. Utk tahun 2017, yuran Checkpoint adalah lbh kurang RM352.50 & yuran IGCSE O-levels adalah lebih kurang RM1900  (tahun 2016 lebih kurang RM2200). Ibu bapa disarankan siap sedia menabung utk yuran2 tsbt.

11.Guru2 yang terlibat dengan subjek2 IGCSE dilatih oleh pakar dari Cambridge sendiri.

*#5 and #8 as amended by Tn Azmin*

*Pertanyaan-pertanyaan lain selain daripada topik Dwi Sijil:*

1. Aktiviti2 lain selain daripada penekanan akademik yang didedahkan kepada anak2 MRSMKu (cth : soft-skills, etc) --> Melalui proses KAT, anak2 didedahkan dengan pelbagai aspek kendiri dan soft-skills seperti bekerja berkumpulan(teamwork), pemikiran kritis dan analitik melalui projek2 dan teknik pembentangan (presentation skills)

2. Penerangan tentang School Enrichment Model yang diterapkan di sebahagian besar MRSM elit, termasuk MRSMKu --> satu teknik pembelajaran dari USA, diperkenalkan oleh Renzulli (boleh Google "Renzulli's School Enrichment Model @ SEM") dari Universiti Connecticut di mana beliau telah membangunkan 3 peringkat berlainan bagi pihak pendidik membentuk pelajar2 terpilih di sekolah masing2. Type 1 sehingga Type 3 mempunyai pendekatan berlainan bagi mengenalpasti potensi pelajar terpilih ini dan seterusnya menyediakan satu platform utk mereka mencabar diri mereka ke tahap yang lebih tinggi (pushing them beyond their normal boundaries). Penekanan ini akan bermula ketika mereka di F2.

3. Sebarang aktiviti intervensi utk students' poor performance akan bermula ketika pelajar di F2, iaitu apabila kemampuan akademik anak2 dapat dinilai secara lebih menyeluruh selepas setahun melalui F1 dan proses KAT berkaitan melaui Topic-based & Student-based intervention.

* Tqvm to the contributors from Form 1 Parents (Pn Tun Nazihah & Dr Azura) & Form 2 (Tn Syamsul Fozi, Pn Mazni, Pn Erica & Pn Juraini) who attended the program for the notes above *

Thursday, 27 July 2017

3 sisters


Hahah, taktau la kenapa. Memang baik dengan adik-adik ni. Yang kelakarnya, dari yang sulung sampai nombor lapan kenal. Mak dengan ayahnya pun sampai kenal kami.

Bila jumpa je terus klik, Maryam (no 3) bukan satu universiti pun, tapi dah kakak-kakak dia dok bercerita (Ira & Saidah), macam dah lama sagat kenal.

Tiap-tiap kali kenduri kahwin, mesti ajak kami.

Saidah cakap 'Tu tu pengantin,' (sambil tunjuk kat Sarah - no 5) di luar dewan. Tapi sebab teruja sangat dah lama tak jumpa Yam (siap dah dapat Fahim), terus lupa pengantin.

Terkejut tengok Aisyah (yang bongsu) dah besar!

Keluarga ni orang tabligh tau, tapi tabligh rocks ya aw!!!

Siapa kata orang tabligh tak mesra alam?

Tuesday, 25 July 2017

As advised by doctor, for a person with tendency of high BP

The patient should not focus on HIIT and upper body weight workout (with weights).

She / he should not have heart rate of more than 140 during exercise.

Focus on aerobic, low impact exercise and yoga.

Well, since my change to a healthier lifestyle with Shaklee, I have been exercising 5 times a week. And I also have add on weight training. HIIT is always done on weekly basis.

Guess I have to slow down and target for every alternate days. Since I am not focusing on weight loss anymore, I can exercise 150 minutes/ week.

For person aiming for weight loss, a total of 300 minutes per week on exercise is needed.

Saturday, 22 July 2017

19.7.2017

Dimasukkan ke hospital pada 19 Julai disebabkan tekanan darah yang tinggi. Semalaman di hospital.

Ramai orang menyangkal bahawa walaupun saya sudah eat clean, bersenam dan makan vitamin / supplements masih lagi sakit.

I was given a clean bill of health by attending physician. ECG clear, air kencing clear, buah pinggang OK, jantung OK (yes I did an X-ray and ultrasound to eliminate all possibilities). Dan kolesterol saya cantik.

Doktor cakap saya fit dan rule out internal factors. No one is smoking at home, dan saya makan secara sihat.

Hence, this is due to external factors. Saya mengaku bahawa kerja pejabat agak luar biasa banyaknya. Ibu dan kakak saya mempunyai tekanan darah tinggi.

Doktor menyatakan, dengan keadaan sebegini, walaupun saya sudah melakukan yang terbaik, tetapi disebabkan faktor luaran serta faktor keturunan, maka saya perlu membuat pengawasan darah tinggi saya.

Penerangan lanjut daripada doktor, mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan dan tidak menjaga makan lebih mudah untuk tekanan darah tinggi di luar kawalan.

Seterusnya, suami ada bertanya sekiranya Shaklee yang saya makan menyebabkab saya darah tinggi. The doctor refuted the claims, saying there is no evidence of it contributing to my high BP.

Jadi, janganlah pula kecewa bila ada orang sudah jaga makan, sudah bersenam, ambil supplements lagi boleh sakit juga.

Dulu kolesterol saya terlebih-lebih dari borderline, zaman belum cakna tentang ilmu kesihatan. Ujian kencing pun doktor cakap kena minum air kosong banyak sebab keruh.

Saya sudah cuba yang terbaik untuk diri sendiri. Sakit ni Allah bagi. Kita usaha. Kalau saya tidak usaha, gamaknya lagilah banyak penyakit saya kena.

Allah knows the best, as always.

Friday, 7 July 2017

This warms my heart

Anakku ranking ke-23 Di dalam kelas
Di kelasnya ada 25 orang murid,setiap kali ujian peperiksaan ,anak perempuanku selalu mendapat ranking ke-23. Akhirnya dia mendapat gelaran nombor itu sebagai panggilan. Sebagai orangtua,kami merasa panggilan ini kurang sesuai didengar,namun peliknya anak kami tidak pernah merasa janggal dengan panggilan ini.

Pada suatu hari kami berkumpul bersama keluarga besar kami di sebuah restoran. Saudara mara pula sedang berbual tentang perkembangan anak masing-masing. Anak-anak pula ditanya apa cita-cita mereka kalau sudah besar? Ada yang menjawab jadi doktor,pilot,arkitek ada juga menteri. Semua orang pun bertepuk tangan. Tapi anak perempuan kami terlihat sangat sibuk membantu budak-budak kecil lain yang sedang makan. Hanya anak kami sahaja yang belum ditanya.

Akhirnya anak kami juga dipaksa untuk menyatakan cita-citanya.
“Saat aku sudah dewasa,cita-citaku yang pertama adalah menjadi seorang guru tadika,memandu anak-anak menyanyi,menari lalu bermain-main”.

Saudara mara agak terkejut dengan jawapan nya tapi semua orang tetap memberikan pujian,kemudian menanyakan apa cita-citanya yang kedua.
Dia pun menjawab ,,,
“Saya ingin menjadi seorang ibu,mengenakan kain harian yang bergambar Doraemon dan memasak di dapur,kemudian membacakan cerita untuk anak-anakku dan membawa mereka ke luar rumah untuk melihat bintang di waktu malam.”

Semua saudara mara saling pandang tanpa tahu harus berkata apa. Nampak raut muka isteriku juga agak terkejut sekali.

Apabila kami pulang ke rumah,isteriku mengeluh ke padaku,apakah aku akan membiarkan anak perempuan aku kelak hanya
menjadi seorang guru Tadika? Perbualan inintelah didengar oleh anak ku.

Lalu anakku terus menurut dengan nasihat ku,dia tidak lagi membaca komik,tidak lagi membuat origami,tidak lagi banyak
bermain. Bagai seekor burung kecil yang kelelahan,dia terus belajar ,buku pelajaran dan buku latihan dibuat terus tanpa henti. Sampai akhirnya tubuh kecilnya tidak lagi bertahan sehingga demam teruk. Akan tetapi hasil ujian semesternya membuat kami ketawa.. tetap juga mendapat nombor 23.

Kami memang sayang sangat pada anak kami ini,namun kami sungguh tidak memahami akan sikapnya di sekolah.

Pada suatu minggu, raka-rakan kelas mengajak pergi ke taman reakrasi. Semuanya ditemani keluarga. Sepanjang perjalanan mereka sangat gembura ,ada rakan yang bernyanyi,ada juga yang memperagakan kebolehannya.

Tetapi anak kami tidak menunjukkan bakatnya dan hanya terus bertepuk tangan dengan sangat gembira. Dia seringkali lari ke belakang untuk mengawasi makanan, meletakkan kembali kotak makanan yang senget ,mengetatkan tutup botol yang longgar atau mengelap sayuran. Dia sangat sibuk bagaikan seorang pengurus tadika.

Ketika makan,ada satu kejadian tak diduga. Dua orang kanak-kanak lelaki yang satunya pandai math , lagi satu pandai berbahasa Inggris berebut sedang berebut sesuatu. Tetapi tiada seorang pun yang mengalah. Orang tuanya cuba memujuk tetapi tidak berhasil. Tetapi dengan selamba anak kami
berhasil melerainya dengan merayu mereka untuk berdamai.

Ketika pulang, jalan yang kami lalui agak jem. Kanak-kanak mula bising kerana terlalu lama dalam perjalanan. Tetapi anak aku dengan selamaba menggembirakan rakan-rakannya tanpa henti. Tangannya juga tidak pernah berhenti menggunting berbagai bentuk binatang kecil dari kotak bekas tempat makanan. Sampai ketika turun dari bus,setiap orang
ada kertas berbentuk haiwan masing-masing,dan mereka terlihat begitu gembira.

Selepas ujian semester,aku menerima telpon dari guru kelas anakku. Guru memberi tahu anakku masih tetap dapat nombor 23. Namun dia mengatakan ada satu hal yang sangat pelik. Hal yang pertama yang pelik selama lebih dari 30 tahun menjadi guru. Kertas bahasa ada soalan tambahan. Soalannya SIAPA TEMAN SEKELAS YANG PALING KAMU KAGUMI DAN APA ALASANNYA?
Dan jawaban dari semua teman sekelasnya sama,tak ada satu pun yang berbeza. Mereka serentak tulis nama anakku.

Mereka kata anakku sangat senang membantu orang,selalu memberi semangat,selalu
menghibur, mesra berteman,dan banyak lagi.

Si guru kelas memberi pujian ,,,
“Anak ini kalau bertingkah laku terhadap orang,benar-benar nomor satu”.

Aku terus berkata pada anakku
“Suatu hari kamu akan jadi pahlawan”.

Anakku tiba-tiba menjawab ,,,
“guru pernah mengatakan sebuah pepatah,ketika pahlawan lewat,harus ada orang yang bertepuk tangan di tepi jalan.”

Dia lalu melanjutkan ,,,
“Ayah… Aku tidak mau jadi pahlawan. Aku mau jadi orang yang bertepuk tangan di tepi jalan saja.”

Aku terkejut mendengarnya. Dalam hatiku pun terasa hangat seketika kerana kata-kata anak perempuanku. Di dunia ini banyak orang yang bercita-cita ingin menjadi seorang pahlawan,jadi orang-orang hebat,atau orang terkenal. Namun anakku memilih untuk menjadi orang yang tidak ‘terlihat’. Seperti akar sebuah tanaman,tidak terlihat,tapi dialah yang berada dibelaiang sebagai penyokong ,dialah yang memberi makan dan dialah yang memelihara kehidupan yang lain.

~ ~ ~

Sahabatku,,,
Hidup itu bukan semata-mata untuk menunjukan siapa yang paling penting,siapa yang paling berperanan ,atau siapa yang paling hebat,tapi sederhana saja,siapa yang paling bermanfaat bagi yang lain …

Sumber: Winardi Abu Faqeh via awakcute

Thursday, 6 July 2017