Showing posts with label Fahri. Show all posts
Showing posts with label Fahri. Show all posts

Tuesday, 28 November 2017

Tahniah anak-anak

Menemani anak saudaraku, Afif Syafi untuk keputusan UPSR beliau. Macam biasalah anak saudaraku ni, no display of emotion. Tahniah juga la ye! Tu pun makcik dia kena paksa ambil gambar

Petang sambung sini pula, alhamdulillah anak-anak di Sekolah KAFA Al-Iman dapat anugerah. Sekolah agama ni sangat santai, tengah nak ambil anugerah, guru pula kena cari anak murid yang nak menerima anugerah. Anak-anak nak datang makan je sebenarnya, boleh?

Fateh pun nak datang sekolah agama sebab nak main dengan kawan-kawan. Ekspresi muka sama je dengan sepupunya si Afif.. hahahah

Monday, 3 April 2017

Happy birthday Fahri cayamm

Boleh diharap. Hihihi...

Ok, selamat menjadi 10 tahun. Have an awesome 10 years of life!

Saturday, 10 December 2016

Ready abang Fahri, ready!

Selamat bersunat Fahri.

Abah tolong jadi pompom man. Kuatkan semangat!

Tuesday, 7 June 2016

We have a historian in the making

Fahri requested for a trip to A Famosa.

We were (literally) shocked, since we know that this is such an unusual request that we keep asking, "Betul ke nak pergi A Famosa?"

And he said that he wanted to go there. Because we went to visit historical places, only Fahri and Faiq were with us. Well, you know that your other kids are not interested, hehehe..

We also climbed the St. Paul's Hill. This trip satisfied Fahri's curiosity, thus it was nice fulfilling his request.

In front of A Famosa

St Paul's Hill

Faiq, look at the camera!!!

The city view from the top of the hill. Peace, adik, peace (Faiq's trademark when taking pictures)

Wednesday, 6 April 2016

Happy belated birthday my dear Fahri

Dear Fahri,

I know that you questioned why you were born in April, rather than November or December like your brothers and sister.

I love you, nevertheless. Please be yourself. I love that you have your father and your grandfather (both sides) to look to for always going to the mosque or musolla.

Thanks for always helping me, but you always make fun of your brothers.

May you grow to be the man that will always do everything for the rewards of the Hereafter, like your father.

Monday, 14 December 2015

Big Bad Wolf 2015

Aini won a preview pass on 3rd December for the BBW sale!

Look at me smiling with joy. In book heaven, hahahah.

And that OH SO AMAZING piles of books. Untouched. Pristine. All according to its genres (yes, I am OCD like that!)

Because raising a bookworm is a tough job, since you have to bring them along to any book fair or book shop.

And hey, I won tickets to TEDxKL event! Yes, I am a big fan of the TED talks. And the speaker line ups are amazing. Kuddos to the organisers:

  • Anna Karina Jardin - visual artist from Phillipines
  • Kid Chan - photojournalist (5th from right)
  • Jason Leong - a doctor and comedian (7th from right)
  • Umapagan A. - radio presenter (8th from right)
  • Davina Goh - entertainer (6th from right)

And this one guy, he wanted to go to BBW sale, because he was disappointed I only bought 2 books for him. So, let's go!

Wednesday, 18 November 2015

Buat anak-anakku...

Ibu doakan moga kalian dikurniakan syurga.

Ibu juga mengharapkan pencapaian di dunia, tetapi biarlah pencapaian itu sejajar dengan kehendak ibu untuk kalian ke syurga. Apa lagi yang lebih ibu impikan tatkala anak-anak ibu sendiri sudah sedar untuk menjaga waktu solat dan sanggup ke masjid untuk solat berjemaah?

Walau bagaimana susah pun sesuatu ujian itu, mungkin sudah termaktub itu sahaja yang Allah ingin hadiahkan untuk kalian. Ibu juga harus belajar menerima, dan ini juga ujian untuk ibu juga. Ibu tahu anak ibu sudah melakukan yang terbaik, dari segi usaha, maka tidaklah perlu kalian kecewa dengan hasil di dunia.

Rasa cemburu itu harus ada. Untuk kita memperbaiki diri sendiri.


Bagi orang lain, mungkin tiada apa-apa. Untuk Amni, inilah ujian terbesar sepanjang Amni bersekolah rendah. Ibu tahu Amni OK sahaja dengan keputusan yang diterima. Mungkin juga Allah hendak tunjukkan pada ibu, bahawa hati ibu sehingga semalam masih berbolak balik untuk Amni bersekolah di rumah atau perlu ke asrama.

Dan dengan keputusanmu nak, moga Amni lebih bahagia.
Alhamdulillah. Cukup sudah A itu, nak. Ibu bangga denganmu.

Friday, 11 September 2015

This boy

This boy is already 1 year and 9 months old, as of today.

He is still lactating with me (gasp) even though we decided to do early feeding with formula milks during his early days (for medical reasons). And now, he starts not to like feeding through bottle when I am around at home.

So, he is a partially breastfeed baby. And I am proud of it.

I know that some mommies would have different opinions, but I do find this one article on partial breastfeeding interesting. And I did write about it earlier when I was breastfeeding Fateh (Let's talk about partial breastfeeding).

I find that even with 5 babies (with my 2 eldest being formula fed), breastfeeding is still a struggling and daunting journey. Each baby has its own preference. I find that Fahri was really a fussy baby, and I fully breastfeed him till 2 years old. I think that is one of the best decision because we found out later when he was 1 year, that he has severe eczema (and it might worsen if he was on formula milk). He didn't want to sleep in the baby cot, and he will lactate all night non stop. It become much worse when he was growing up, that I think I woke up every hour just to feed him.

Fateh was an easy baby. I find myself getting the much awaited sleep at most nights. I remember that once he gets his fair share of milk, he would sleep through the night.

As for Faiq, well, he become fussy and dominant growing up now. But the reason might be because he has three brothers and one sister to cuddle and play with him. He will cry and get angry when I feeds him in the morning and suddenly he has to switch to bottle feeding.

Oh well, pats on my back because of the long journey on breastfeeding. I was able to learn about the tricks on breastfeeding when I had my third child. So do not put a blame on yourself when you have to formula feed your baby. There is no wrong thing in doing that.

Cheers to all mommies out there! You are doing your best. And somehow, the above cartoon reminds me of my youngest right now :)

Monday, 24 August 2015

Updates after a long break

Alhamdulillah di atas nikmatMu, ya Allah.

The small things matters. I have been too busy with my office work, that I sometimes forget that my eldest, Amni will be sitting for her first major examination in her life: Ujian Penilaian Sekolah Rendah. With just a few weeks to go, the preparation has been intensive. From the start of Standard 6, her school has been conducting extra classes during the weekends. We have only been able to take a break during the Aidilfitri.

We have enrolled Fawwaz for tuition classes. At least a start for him. Let see how things goes.

Fahri has been consistently doing well in school. And Fateh has been improving after we enrolled him in the extra agama classes in the kindergarten.

That's Fateh and his best friend, Syafiq. He has been talking non stop about his best friend, and I noticed that he enjoyed his moments with this little guy. Went for his sport day last Saturday, with Amni at school involved in the Kem Pecutan program.

Went to Julie's house - she will be going for her Hajj on Thursday. We were able to reconnect with other long lost university friends. Imagine seeing some of our friends, after the university years.

I think Hajj story is better reserved for another post, I suppose. Talking about Hajj, we had a surreal experience. We went for our Hajj at the age of 26.

Tuesday, 14 July 2015

Tadarus Al-Quran di sekolah

Alhamdulillah, sekolah agama anak-anak mengadakan tadarus Al-Quran pada hari Jumaat yang lepas. Malam sebelumnya, ibu dan abah sibuk membelikan bunga telur untuk dibawa ke sekolah.

Walau anak-anak kenakalannya menguji jiwa, insya Allah mereka masih mendengar kata. Dan yang paling membahagiakan, suka ke masjid dan surau. Fawwaz dan Fahri memang sekadar berbuka puasa di surau. Hanya berbuka puasa di rumah ketika hujung minggu.

Ramadhan kali ini, terasa letihnya. Mungkin usia sudah meningkat. Yang pastinya, si bongsu Faiq pun sibuk hendak bangun sahur. Ya, dia masih menyusu badan (walaupun bukan sepenuhnya). Fateh pula masih belum berpuasa, diajar mencuba sedikit-sedikit.






Menatap gambar-gambar di atas sudah cukup membahagiakan ibunya. Anak-anak pula alhamdulillah, walaupun belum khatam al-Quran, bacaan lebih lancar dari ibunya semasa kecil.

Minggu lepas juga, adalah peperiksaan percubaan UPSR yang pertama.

Friday, 5 June 2015

Robo Junior Camp







My kids got 3rd place. Alhamdulillah.

But that Lego Mindstorm set is priced at RM 2800 *gasp*

Oh NO NO NO

Tuesday, 19 May 2015

Roti bakaq teloq meleleh

Pagi-pagi sudah pergi sarapan di sebuah gerai berdekatan taman. Siap dengan baju Melayu, Faiq tolong temankan. Walaupun sudah bertahun jadi penduduk di sini, nampak sangat kami bukan jenis yang suka mencari tempat makan. Itu pun sebab suami singgah makan di sini selepas kursus jenazahnya (dia gali lubang kubur pada hari kejadian).

Ini baru betul roti bakar special. Tengok saja menu, semua jenis roti bakar telur disediakan. Kalau di pejabat, hanya ada satu jenis sahaja.. Mogok kejap dengan roti bakar telur di office.

Faiq sekadar aksesori dalam gambar. Sila fokus kepada menu ya :)

Kami pesan roti bakar telur dengan keju. Sedapnya, sedapnya. Harganya pun murah - dalam RM 3. Insya' Allah, boleh datang gerai ini lagi. Terletak bersebelahan jalan di antara Taman Bukit Pertama dan Taman Seri Gombak.

Rupanya, banyak juga cawangan kedai roti bakar telur ini.

Ini pula Fahri tengah makan nasi kenduri. Tapi itu cerita dua minggu lepas. Seorang kakak usrah saya berkahwin, alhamdulillah.

Ya, rahsia kehidupan yang sangat unik. Bertemu jua jodohnya walaupun di umur 30-an. Moga kalian bersama di syurga (aminkan juga untuk kami).

Monday, 27 April 2015

Alhamdulillah

Disimpan untuk kenangan.. masjid buat program minggu lepas untuk semua golongan. Anak-anak suka sangat.

Fahri ada dalam gambar. Tapi terselit di celah-celah mereka yang lain.

Moga anak-anakku tetap hati ingin saja ke masjid. Terima kasih Tok Ayah sebab bawa mereka hari-hari.

Friday, 3 April 2015

Fahri sudah 8 tahun!

Selamat hari lahir Fahri Ahmad. Sudah 8 tahun rupanya.

Suka bertanya.
Suka eksplorasi.
Suka melukis.
Suka sangat dengan kerja sekolah. Oh!

Dan sayang sangat dengan adik-adiknya, si Fateh Aqmar dan si Faiq Aysar.

Monday, 8 December 2014

Lego dari GM KL

Seronoklah melayan. Fateh sambut harijadi 9 November lepas, asyik minta Lego. Akhirnya, bawa ke GM KL untuk pilih sendiri. Kira hadiah yang tertangguh.

Siap dapat kaca mata hitam.


Dapat beli 6 kotak Lego figurines. Dia pilih sendiri. Siap belikan papan Lego untuk dia main.

Tidaklah seronok sangat ke GM KL. Kedainya sempit dan bila bawa budak-budak, tidak ada tempat makan pun. Mujurlah singgah rumah Zoe sempena makan-makan untuk harijadi Aydin.

Monday, 24 November 2014

Tahniah anak-anak!

Majlis sambutan konvokesyen tadika Fateh Aqmar pada 15 November
Khas untuk abang Fawwaz Amin, tahniah! Mula-mula cikgunya kata dapat nombor 2, bila kira balik dapat no. 1, tapi sebab cikgunya beritahu sehari sebelum Majlis Anugerah Kecemerlangan, Fawwaz kekal nombor 2
Tak apalah Fawwaz, jangan merajuk ya sayang (berhari-hari merajuk dengan cikgunya sebab tersalah letak nombor). Fawwaz kan budak pandai.

Firzanah Amni dapat naik kelas lagi tahun 6 2015. Dan dia dapat keputusan ketiga terbaik untuk peperiksaan percubaan UPKK.

Fahri Ahmad dapat hadiah sebab cemerlang kehadiran ke sekolah agama untuk Tahap 1.
Ha yang ini, kejayaan dia mengigit ibunya dengan berjaya selama sebulan. Mementang ada gigi sebatang atas sebatang bawah.

Monday, 30 June 2014

1 Ramadhan

Ya, semalam.

Kali pertama Fahri berpuasa. Semangat tolong ibu buat kuih dengan kakak dan abang. Kejut sahur pun, alhamdulillah bangun.

Habis buat biskut jam 4 petang, tahu-tahu sudah tertidur semua. Ibu pula rehat sekejap tunggu shift memasak jam 5.15 petang. Kemudian kejutkan anak-anak untuk solat Asar.

Tahu-tahu, Fahri menangis disebabkan kelaparan dalam jam 6.00 petang. Abahnya memujuk kata tunggu sebentar lagi 1 jam lebih untuk berbuka. Muka pun sudah masam, monyok. Masa berbuka pun, makan sedikit lepas solat, tidur. Memang penat sangat.

Hari ini, bagi kelonggaran untuk Fahri hendak berpuasa atau tidak. Kejut juga sahur, tapi tengoklah lama mana dia bertahan. Cuaca pun panas.

Teringat berpuasa di UK tahun 2010, kami keluar membeli barang basah di Asda, tahu-tahu Amni dan Fawwaz habiskan sosej di dapur. Bila balik, tidak mengaku langsung ^_^ ..Maklumlah, penat berpuasa 18 jam. Mencabar bukan sebab cuaca, tapi sebab bila keluar, ada aja orang tengah makan.

Sunday, 29 June 2014

Report card day

Alhamdulillah..

Biasalah, kalau anak lelaki, kena usaha lebih. Memang masa hendak peperiksaan pertengahan tahun, memang teruk budak-budak ini kena drill dengan emaknya.

Komen cikgu: Fawwaz budak pandai. Kena usaha betul-betul.

Iyalah cikgu, kalau dia usaha lebih sikit memang boleh. English memang banyak kena improve. Bila borak balik dengan cikgu, rupanya ada format yang berubah.

Amni dan Fahri, macam biasa dapat komen rajin. Tiba-tiba Amni dapat Matematik B. Ibunya suspect dia mungkin tidak faham sangat pecahan, memang banyak kali kena ulangkaji.

Balik-balik je tengok Fawwaz ambil gambar keputusan dia. Tahu-tahu dah upload kat Facebook *_*

Tuesday, 17 June 2014

Grand Lexis vacation

After husband was back from umrah (12 days without the husband, which I do not disclose openly due to security reason), we went for a short family vacation at Grand Lexis, Port Dickson from 12 to 14 June. I booked a deluxe suite, and we got quite an irresistible deal which was being offered through our company.

The reason I booked Grand Lexis is because of the private pool. Due to being a woman and a muslimah, I would prefer a private pool for myself and my daughter. And the kids can enjoy themselves swimming in the morning, afternoon and night (yes, the kids swam at night!). And we monitored the kids from the living room.

I do appreciate the private swimming pool concept. It was easy to monitor the kids and we can even monitor them from our bedroom (the view was captured from the bedroom window). The swimming pool is actually quite shallow at 4 ft. Fateh (as usual) was not really that keen with swimming pools. But after the second day, he warmed up to the idea and started to enjoy himself.

Faiq trying to swim :). My sister commented on those bam bam cheeks. Like a well baked kuih pau, I would say.

Swimming at the common pool. There are 3 pools with 1.5 ft, 2.5 ft and 4 ft. The smaller ones enjoyed the 1.5 ft pool because of the playground inside the swimming pool.

Adult cum kids pool at 4 feet. I like the fact that it is not deep and my kids can enjoy themselves.

Went to sleep after tiring himself trying to swim. Now, I should look for a baby swimming class. He is quite an expert at paddling.

With the cousin, who is only 1-month apart at Cheras. My MIL was taking care of Harith since my BIL and his wife went for umrah.

Good morning!

Enjoyed the well deserved break after my brain fizzled the week before with data crunching. And now, I am back in the office. Sigh T_T

As one of my friends said, you are important to the company. Masya' Allah. Everyone played an important role, right?

I would definitely come back here just because of the private pool factor ^_^

Friday, 4 April 2014

3 April: Selamat Hari Jadi Fahri

Selamat berumur 7 tahun sayang.
7 tahun untuk seorang budak yang bijak dan rajin.

Kalau anak-anak lain minta belikan buku cerita (macam ibunya), Fahri akan minta belikan buku matematik.
Malam-malam sebelum masuk bilik akan siapkan bermuka-muka latihan.

Rajinnya lain macam. Siap mengikut atuknya ke kelas Arab.
Dan sekiranya membuat kerja sekolah, sangat bersungguh-sungguh.

Untuk Fahri, jadilah manusia yang hidupnya sentiasa diredhai.