Showing posts with label Faiq. Show all posts
Showing posts with label Faiq. Show all posts

Monday, 23 April 2018

Sukan PASTI

Alhamdulillah, ke sukan PASTI semalam. Rupanya banyak tadika PASTI di daerah Gombak. Sangat-sangat meriah dan siap ada jualan.

Tengah menunggu giliran. Cikgu-cikgu siap sediakan makanan dan minuman untuk anak-anak. Maknya pun dah pack biskut dengan nugget. Tapi sebab makanan dah tersedia, akhirnya maknya la yang perabis makanan tu.

Kegigihan berbaris... alhamdulillah menang juara perbarisan. Tema tahun ni Flora..
Baju merah menyerlah sangat.


Tengah tunggu giliran main cucuk bendera dalam pasu. Hari sukan bermula agak lambat, cuaca dah panas masa anak-anak main. Ada 3 permainan bermula serentak. Dari segi penyusunan permainan, sangat efisyen.
Tu muka happy. Kumpulan dia dapat nombor 2. Seronoklah ye dik dapat pingat dan naik pentas.

Thursday, 19 April 2018

Lori gemuk (2)

Ibu: Adik, lori kurus tu takde rambut, kan?

Faiq: Haah.

Ibu: Mana nak tahu lori tu lori kurus?

Faiq: Rambut dia kat depan.

LOL

Tuesday, 17 April 2018

Lori gemuk

Faiq: Eh lori tu. Gemuknya lori tu (sambil melihat sebuah lori muatan besar di atas jalan)

Amni: Adik, macammana lori kurus?

Faiq: Erm, lori kurus takde rambut.

LOL

Friday, 23 February 2018

Short trip to Langkawi!

Booked Malindo Air tickets for Langkawi trips with the kids (minus Fawwaz), during Thaipusam & Hari Wilayah (1-3rd March).
 
Flight to Langkawi was from Subang Airport


Booked AirBNB apartment and we got a newly developed apartment - Dayang Bay Apartment. Breakfast included in the package, and they have utility room for laundry.
Best kiddie pool. Faiq susah nak mandi kolam tau, ni mandi tak naik-naik
Went for Langkawi Sky Cab (Cable Car), and congratulations to my husband for conquering his fear of heights and cable car

Ticket price - RM 35 (adult), RM 25 (kid) - RM 5 discount from the normal fare because Dino Park was closed. And we need to show our My Kad /My Kid to get the price.
On top of the observation deck

I got a nice shot of Fahri!

Layankan pula anak-anak kat 3D Art Museum, inclusive of the SkyCab ticket
Fateh yang senyap dan pemalu ni enjoy sangat dengan 3D Art Museum


Kemanjaan terserlah! Hahah


Then we went to Rabbit Farm, just beside the 3D Art Museum (this attraction is included in the ticket price).

Underwater World Langkawi. Bolehlah, kalau rasa nak skip pun OK je hahaha

Ticket price = RM 36/adult, RM 26/child

Then at night, we went shopping at HIG. Luggage bags are very very cheap

Next day, went to Langkawi Wildlife Park. My family enjoyed the park very very much!

Ticket price = RM 24/adult, RM 16/child (with MyKad/MyKid) + animal feed packs. We went there early in the morning since the opening time is at 8.30 am, hence we were among the first tourists to arrive there and enjoyed every moment!
There is a deer...
Because some people are crazy for insta worthy pictures, kan?
Because the crocodiles are 2 meters long!!! That's why there is a warning!

A raccoon!

Went to Perdana Gallery, to see what are the collections Tun M received during his tenure as the Prime Minister. For history buff, bolehlah! Tapi penat sebab banyak sangat kompleks.

Ticket price = RM 5/adult, RM 2/kid (below 6 years old free).
Then we went to Dataran Lang, Langkawi. Panas lit lit ya amat! Iconic landmark for Langkawi.
We skipped Makam Mahsuri, Beras Terbakar etc since well, we don't think that it was worth it for the kids. 


Second last day, ada budak main pintu terkena kuku... siap kena berkejar gi klinik

Hey Amni! Killing our time at the airport (last day) since the flight was delayed till 1 pm.

Got a full fledged flight!
Arrived at KLIA and went for our prayers, late lunch and snapping photos at Anjung Malaysia (walkway to Surau/Observation deck). Then, baliklah!

What we bought in Langkawi:
  1. Chocolates
  2. Luggage bags
  3. Minyak gamat (yes it is a must!)
  4. Tefal for me (nak ganti periuk dah buruk sangat)
Worth it, dah lama tak pergi Langkawi. Last trip was in 2009 with 3 kids. And we went during low season, best best tak ramai orang.

Saturday, 20 January 2018

Warded for Influenza A

Faiq mula demam dan demamnya masih tak surut-surut daripada hari Sabtu lepas. Demam, selsema dan batuk, tiga pakej serentak.

Hari Selasa, hari keempat demam, kami ke klinik untuk ujian darah. Doktor membuang kemungkinan demam denggi. Ok, lalu kami balik rumah dan sambung makan ubat.

Rabu - abahnya pula mengambil giliran untuk menjaga anak. Dan saya menerima panggilan daripada abahnya pada jam 10.30 pagi menyatakan Faiq perlu ke hospital dengan segera. Suhu badan adik makin menaik sehingga 40 darjah celcius. Persistently high, dan waktu malam panasnya akan naik secara tiba-tiba.

Saya bergegas balik rumah selepas habis mesyuarat. Cepat-cepat kemas barang, dan berkampunglah di hospital Tawakkal selama 3 hari 2 malam. Faiq di bawah pengawasan Dr. Faisal. Terus dimasukkan drip kerana badan kekurangan air. Hasil ujian darah - doktor menyatakan Faiq dijangkiti Influenza A. Surprisingly, I was calm. Mungkin sebab saya tahu kami sudah berada di hospital dan di bawah pengawasan pakar kanak-kanak.

Khamis, masih lagi demam. Doktor mulakan rawatan pada hari sebelumnya dengan nebuliser - untuk mencairkan kahak beserta dengan dos ubat selsema untuk Influenza A. Faiq pula senang makan ubat.

Alhamdulillah, dia sudah mula aktif pada waktu petang. Banyak tidur kerana penat. Tetapi tetap tidak mahu duduk diam. Malam itu, dia hendak makan nasi sambil disuap oleh ayahnya, selepas berhari-hari tidak lalu makan.

Jumaat - oh nampak sangat tak sabar nak balik. Doktor datang pun masam je muka. Dr. Faisal memberi kebenaran untuk discharge. Tengahari, habis sepinggan nasi dan sup ayam dikerjakan. Lapar benar ni dik.

Finally home as of yesterday. Sukanya dia dapat balik rumah jangan cakaplah.

Insya Allah akan ada rawatan susulan pada minggu hadapan.





Wednesday, 3 January 2018

A first

1.1.2017 - Faiq tiba-tiba rasa tak perlu minum susu botol (aduh la nak, mama baru beli susu awak hari yang sama)

2.1.2017 - Faiq masuk tadika

Monday, 25 December 2017

Short escapade in the city



It's our usual annual hideout.

PNB Perdana Hotel & Suites near KLCC. Because it is nearer to husband's office, and he has been working over the weekend and on public holiday, some more!

Just got back from my brother in law's kenduri yesterday, and decided we need a short break.

The kids has not been anywhere during their school holiday, except for Melaka - because of my school reunion and kenduri.

I have been entertaining the kids for a while now, feel like single handedly won the mommy of 5 battle! HAHA!

Monday, 18 December 2017

Raising a bookworm be like..


And then, when you bring this kid to Big Bad Wolf, he was like, I want this book, and that book, and that, that, that.

Monday, 11 December 2017

Happy 4th birthday Faiq (and a triple celebration for us!)

Requested for an Ultraman cake,and on behalf, he cuts the cake for me and Aini as well.
Pandan Gula Melaka cake by my friend, Mimi.




Thursday, 30 November 2017

Dino Fun Run @ 26.11.2017





Fun run with the whole family.

Benarnya berat sebab nak pikul Faiq sambil jalan/lari dekat 4 km.

Organiser quite disorganised, hence the delay in the run, and in fact it was a mess during the medal collection.

Ok, lain kali tak boleh bawa Faiq masa run. Penat pikul.

Tuesday, 21 November 2017

Spot Faiq!

Saturday's concert. He sang 'Mari Bersolat'.

Final year in Taska Sri Ayu, sad news for a long serving nursery/kindergarten for my kids.

The principal was our nursery teacher when we were small.

Next year will be under new management, Tadika PASTI.