Showing posts with label Faiq. Show all posts
Showing posts with label Faiq. Show all posts

Tuesday, 3 October 2017

Gosh, the kids

Bergaduh, lepas tu pergi tempek chewing gum kat rambut adik dia.
Dah satu kerja pula nak bersihkan.

Mujur Youtube ajar pakai peanut butter letak atas rambut yang kena.

Saturday, 30 September 2017

#FaiqAysar

Friday, 16 June 2017

On a train ride

First time on a train ride to send Fawwaz back to Kuantan.

And he saw the SEA mascot! And he said, "Nak ambil gambar dengan kucing."
His father keep correcting him, "Harimau la tu."

Hence the picture. Kinda cute, eih? (the tiger and the kid's expression).


Monday, 29 May 2017

After 3 years and 5 months, he suddenly stops breastfeeding.

I think the last date was around 14 May.

Jotting this down for my record. Achievement unlocked.

Monday, 19 December 2016

Hi Faiq who is 3!

Happy birthday to this boy.. last week we had a small celebration. His birthdate is 111213. And he shared the same birthday as me.

Since I have 5 children, this one is the most talkative as a 3-year old. He is still breastfeeding with me (a VERY long milestone), even though we opted for mixed feeding since he is around 1 1/2 months, due to slow progress of his weight.

Look at how excited he is, to cut his own cake!
There was a dinner last Saturday organised by Firdaus' office. Since Fahri is still recovering from his circumcision, and Fawwaz recuperating from last week operation, we brought him along.


And guess what? He won the lucky draw that night! He was the only non-staff who got the prize (and the VIP who pick up the names, was like, "Who is Faiq Aysar?" after announcing the winner).  I jokingly said it is a rice cooker, and my guess was right!

He even told his dad, "Abah, jangan lupa bawa balik hadiah Faiq tau!"

He promised me to cook rice, and the next morning, he thought he can play with his prize. Oh no no, it is not a toy, my dear son.


Thursday, 22 September 2016

Short staycation during Malaysia Day

So, we decided to have a one night staycation in KL during Malaysia Day, to end the school holiday with the kids.

Breakfast at Restoran Binjai

Once in a while, I have a cuppa of teh tarik. Since I started my eat clean program for the past 5 months, teh tarik is a sort of rarity for me.

And the next day, we went to Quill City Mall. And snapped a 3D picture with Faiq at the ground floor.

We have a cinematic time with 'The Secret Life of Pet', such an adorable movie :)

Friday, 29 July 2016

IbuMa

Usually he calls me Ibu.
Sometimes he calls me Mama.

But always when he feels like it, he calls me IbuMa.

Faiq, Faiq...

Friday, 15 July 2016

I hope it is not too late..


..to wish everyone Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin.

May we continue to magnify our good deeds after Ramadhan.

This year, our Raya was celebrated in Kelantan. And our Faiq refused to wear his baju melayu. Hence, there was a decent picture of our family, but with Faiq wearing t-shirts and shorts.

Here is the evidence *sigh*


Tuesday, 7 June 2016

We have a historian in the making

Fahri requested for a trip to A Famosa.

We were (literally) shocked, since we know that this is such an unusual request that we keep asking, "Betul ke nak pergi A Famosa?"

And he said that he wanted to go there. Because we went to visit historical places, only Fahri and Faiq were with us. Well, you know that your other kids are not interested, hehehe..

We also climbed the St. Paul's Hill. This trip satisfied Fahri's curiosity, thus it was nice fulfilling his request.

In front of A Famosa

St Paul's Hill

Faiq, look at the camera!!!

The city view from the top of the hill. Peace, adik, peace (Faiq's trademark when taking pictures)

Wednesday, 2 March 2016

Doing split!

Wednesday, 18 November 2015

Buat anak-anakku...

Ibu doakan moga kalian dikurniakan syurga.

Ibu juga mengharapkan pencapaian di dunia, tetapi biarlah pencapaian itu sejajar dengan kehendak ibu untuk kalian ke syurga. Apa lagi yang lebih ibu impikan tatkala anak-anak ibu sendiri sudah sedar untuk menjaga waktu solat dan sanggup ke masjid untuk solat berjemaah?

Walau bagaimana susah pun sesuatu ujian itu, mungkin sudah termaktub itu sahaja yang Allah ingin hadiahkan untuk kalian. Ibu juga harus belajar menerima, dan ini juga ujian untuk ibu juga. Ibu tahu anak ibu sudah melakukan yang terbaik, dari segi usaha, maka tidaklah perlu kalian kecewa dengan hasil di dunia.

Rasa cemburu itu harus ada. Untuk kita memperbaiki diri sendiri.


Bagi orang lain, mungkin tiada apa-apa. Untuk Amni, inilah ujian terbesar sepanjang Amni bersekolah rendah. Ibu tahu Amni OK sahaja dengan keputusan yang diterima. Mungkin juga Allah hendak tunjukkan pada ibu, bahawa hati ibu sehingga semalam masih berbolak balik untuk Amni bersekolah di rumah atau perlu ke asrama.

Dan dengan keputusanmu nak, moga Amni lebih bahagia.
Alhamdulillah. Cukup sudah A itu, nak. Ibu bangga denganmu.

Friday, 11 September 2015

This boy

This boy is already 1 year and 9 months old, as of today.

He is still lactating with me (gasp) even though we decided to do early feeding with formula milks during his early days (for medical reasons). And now, he starts not to like feeding through bottle when I am around at home.

So, he is a partially breastfeed baby. And I am proud of it.

I know that some mommies would have different opinions, but I do find this one article on partial breastfeeding interesting. And I did write about it earlier when I was breastfeeding Fateh (Let's talk about partial breastfeeding).

I find that even with 5 babies (with my 2 eldest being formula fed), breastfeeding is still a struggling and daunting journey. Each baby has its own preference. I find that Fahri was really a fussy baby, and I fully breastfeed him till 2 years old. I think that is one of the best decision because we found out later when he was 1 year, that he has severe eczema (and it might worsen if he was on formula milk). He didn't want to sleep in the baby cot, and he will lactate all night non stop. It become much worse when he was growing up, that I think I woke up every hour just to feed him.

Fateh was an easy baby. I find myself getting the much awaited sleep at most nights. I remember that once he gets his fair share of milk, he would sleep through the night.

As for Faiq, well, he become fussy and dominant growing up now. But the reason might be because he has three brothers and one sister to cuddle and play with him. He will cry and get angry when I feeds him in the morning and suddenly he has to switch to bottle feeding.

Oh well, pats on my back because of the long journey on breastfeeding. I was able to learn about the tricks on breastfeeding when I had my third child. So do not put a blame on yourself when you have to formula feed your baby. There is no wrong thing in doing that.

Cheers to all mommies out there! You are doing your best. And somehow, the above cartoon reminds me of my youngest right now :)

Tuesday, 8 September 2015

Destressing myself

Since Amni is sitting for her UPSR today, after I make do with my solat sunat and doa, I find myself cannot sit still. I am nervous for Amni.

I know she has prepared well for her exams. Yes, this is her first major exam. There will be many more to come in future years. We revised together yesterday, and she read through some examples for Karangan. Deep in my heart, I know she is nervous, but she is not having any panic attack. Alhamdulillah

Still, she is now in her school exam hall writing and answering the questions.

And me, back at home.. I coloured a picture from Fateh's colouring book.

After nearly 30 minutes colouring a character, I find that the Pelikan pencil colours give a brilliant colour pay off compared to the standard Staedler pencil colours. I find some reviews that people also mentioned Faber Castell pencil colours is also worth the money.

Presenting my artwork! I just make do with the colours that Faiq owned, which I found leftovers stashed in a box full of books. Thus, no light blue colours since I have found none. I would love to colour with pink, somehow.

Let see if I can do some colouring tomorrow and the day after. One picture per day for UPSR.

Tuesday, 14 July 2015

Tadarus Al-Quran di sekolah

Alhamdulillah, sekolah agama anak-anak mengadakan tadarus Al-Quran pada hari Jumaat yang lepas. Malam sebelumnya, ibu dan abah sibuk membelikan bunga telur untuk dibawa ke sekolah.

Walau anak-anak kenakalannya menguji jiwa, insya Allah mereka masih mendengar kata. Dan yang paling membahagiakan, suka ke masjid dan surau. Fawwaz dan Fahri memang sekadar berbuka puasa di surau. Hanya berbuka puasa di rumah ketika hujung minggu.

Ramadhan kali ini, terasa letihnya. Mungkin usia sudah meningkat. Yang pastinya, si bongsu Faiq pun sibuk hendak bangun sahur. Ya, dia masih menyusu badan (walaupun bukan sepenuhnya). Fateh pula masih belum berpuasa, diajar mencuba sedikit-sedikit.






Menatap gambar-gambar di atas sudah cukup membahagiakan ibunya. Anak-anak pula alhamdulillah, walaupun belum khatam al-Quran, bacaan lebih lancar dari ibunya semasa kecil.

Minggu lepas juga, adalah peperiksaan percubaan UPSR yang pertama.

Tuesday, 19 May 2015

Roti bakaq teloq meleleh

Pagi-pagi sudah pergi sarapan di sebuah gerai berdekatan taman. Siap dengan baju Melayu, Faiq tolong temankan. Walaupun sudah bertahun jadi penduduk di sini, nampak sangat kami bukan jenis yang suka mencari tempat makan. Itu pun sebab suami singgah makan di sini selepas kursus jenazahnya (dia gali lubang kubur pada hari kejadian).

Ini baru betul roti bakar special. Tengok saja menu, semua jenis roti bakar telur disediakan. Kalau di pejabat, hanya ada satu jenis sahaja.. Mogok kejap dengan roti bakar telur di office.

Faiq sekadar aksesori dalam gambar. Sila fokus kepada menu ya :)

Kami pesan roti bakar telur dengan keju. Sedapnya, sedapnya. Harganya pun murah - dalam RM 3. Insya' Allah, boleh datang gerai ini lagi. Terletak bersebelahan jalan di antara Taman Bukit Pertama dan Taman Seri Gombak.

Rupanya, banyak juga cawangan kedai roti bakar telur ini.

Ini pula Fahri tengah makan nasi kenduri. Tapi itu cerita dua minggu lepas. Seorang kakak usrah saya berkahwin, alhamdulillah.

Ya, rahsia kehidupan yang sangat unik. Bertemu jua jodohnya walaupun di umur 30-an. Moga kalian bersama di syurga (aminkan juga untuk kami).

Thursday, 30 April 2015

Faiq yang banyak akal

Dah besarlah orang kata. Banyak betul kerja dia sekarang.

Thursday, 2 April 2015

Sabarlah ya dik

Tidurlah dulu. Ibu dan abah sayang kamu.

Tuesday, 10 March 2015

Oh, hello March!

Time just flies by. And I cannot believe it is already March!

Hello everyone, from Faiq and the family.

P/s: He donned a spectacles inspired by Shaun the Sheep series.

Tuesday, 6 January 2015

Faiq Aysar berjalan!

video

Semalam, sudah dapat berjalan tanpa bantuan pada umur 1 tahun 25 hari.

Friday, 12 December 2014

A tribute to Faiq Aysar

Faiq Aysar sudah berumur 1 tahun semalam. Pagi-pagi bangun, sudah sibuk hendak tengok kucing.

Teringat setahun lepas, menunggu hari. Sebenarnya, Faiq tidaklah pula dijangka akan lahir pada tarikh 11.12.13. Saya berjumpa Dr. Rahman pada hari Isnin, disebabkan buasir sudah makin teruk, doktor kata mungkin perlu bersalin minggu itu juga. Jadi kami sepakat pada hari Rabu (kebetulan pula tarikh harijadi saya).

Malam sebelum bersalinkan Faiq, memang saya tidak boleh melelapkan mata langsung. Maklumlah sudah tahu kena ke hospital. Anak-anak lain pula, pergi bercuti dengan datuk dan nenek mereka. Malam itu kemas rumah, baca buku dan buat segala yang patut. Faiq pun bukan mahu keluar lagi, duduklah bertakafur dalam perut tu dik.

Jam 7 pagi sudah keluar dari rumah. Wah, macam hendak pergi kerja pula. Jam 8 pagi sudah masuk wad bersalin, suami uruskan hal pendaftaran di kaunter kecemasan. Beberapa kali jururawat tanya, ada sakit hendak bersalin. Err tidak, tapi doktor suruh saya masuk hospital.

Kemudian bila jururawat periksa bukaan, masih kecil. Entah berapa kali diperiksa. Siap jururawat telefon doktor. Jam 9.30 pagi, doktor masih merempuh kesesakan untuk ke hospital (hehe, Hospital Tawakkal kan betul-betul di tengah bandar Kuala Lumpur). Doktor siap berpesan, mungkin boleh discharge. Tidak sampai 15 minit, doktor telefon semula, berdasarkan rekod, saya bersalin agak cepat sekiranya sudah ada tanda. Dalam 2-3 jam. Mungkin tidak boleh keluar hospital lagi, sebab kata doktor, kalau keluar, mungkin petang itu saya datang semula untuk bersalin. Sebabnya; bukaan sudah ada.




Jadi kami pun menunggu dan menunggu. Suami cakap lamanya. Bagi dia, memang lama sebab biasanya saya tunggu masa untuk bersalin sekejap sahaja. Doktor datang jam 10 pagi, masih lagi sama keadaannya. Pada masa sama, dari awal pagi, doktor sudah berpesan menyediakan bilik pembedahan (kerana kemungkinan untuk Ceaserian itu masih ada) disebabkan saya mempunyai sejarah bersalin secara pembedahan untuk anak sulung.

Posisi pula perlu diubah. Saya sebenarnya sudah sakit bersalin, tetapi disebabkan agak mild, saya tidak rasa sakit. Kemudian kami menunggu lagi sehingga jam 11, alhamdulillah.. bukaan memberangsangkan. Saya dapat bersalin normal.

Mungkin sudah lama menunggu, suami pula lapar. Katanya hendak turun makan pada jam 2 petang. Bila dia turun, ada jururawat lain periksa dan mendapati sudah hampir bersalin. Telefon suami suruh naik, tercungap agaknya dia makan kuih. Ingatkan lama lagi.

Yang paling bersyukurnya, sempat juga dia naik masa hendak bersalin. Bersalin pula sangat mudah, tidak sakit sangat. Memang saya pakai epidhural, tetapi biasanya masih lagi ada tanda sakit yang kuat bila makin dekat. Cuma yang ini, memang mudah sangat.

Alhamdulillah, pada 3.17 p.m. (eh ke 3.17 petang), Faiq Aysar selamat dilahirkan.

Dua minggu kemudian, kami kembali lagi. Kali ini sebab kuning Faiq terlalu tinggi. Jadi berkampunglah pula di hospital selama beberapa hari. Ulang alik ke nurseri kerana digalakkan penyusuan ibu. Cuma Faiq ini mungkin kategori lazy feeder, berat badan dia turun kemudian tidak naik sangat.

Sepanjang pantang, kami pula yang risau dengan berat Faiq.

Akhirnya, pada hari ke-20 atas nasihat doktor kanak-kanak (yang memang sangat-sangat positif tentang penyusuan ibu), mencadangkan kami memberikan susu formula dalam sebotol sehari. Dan berdasarkan cadangan itu, alhamdulillah, berat Faiq semakin naik.

Dan sekarang, Faiq sudah membesar bagaikan johan. Berat betul nak dukung dia sekarang....