Showing posts with label books. Show all posts
Showing posts with label books. Show all posts

Monday, 14 December 2015

Big Bad Wolf 2015

Aini won a preview pass on 3rd December for the BBW sale!

Look at me smiling with joy. In book heaven, hahahah.

And that OH SO AMAZING piles of books. Untouched. Pristine. All according to its genres (yes, I am OCD like that!)

Because raising a bookworm is a tough job, since you have to bring them along to any book fair or book shop.

And hey, I won tickets to TEDxKL event! Yes, I am a big fan of the TED talks. And the speaker line ups are amazing. Kuddos to the organisers:

  • Anna Karina Jardin - visual artist from Phillipines
  • Kid Chan - photojournalist (5th from right)
  • Jason Leong - a doctor and comedian (7th from right)
  • Umapagan A. - radio presenter (8th from right)
  • Davina Goh - entertainer (6th from right)

And this one guy, he wanted to go to BBW sale, because he was disappointed I only bought 2 books for him. So, let's go!

Thursday, 1 October 2015

Secret Garden by Johanna Basford

This has been fulfilling, lately

Friday, 25 September 2015

Joining the boat (adult colouring book)

Since I started colouring Fateh's book a few weeks back, I decided to buy a colouring book from our local  illustrator, the creative kak Emila Yusof. I have been following her blog for years, and I find her illustrations are neat and cute (the iconic Dina).

She has published 5 books under OyezBookStore for adult colouring, and I decided to buy one entitled Nature Sings. Aptly named, the colouring book is about nature. There are 12 pages of illustrations (and the bonus part is, you can even colour the cover).

I started colouring with my kid's colour pencils. A few days later, I bought Staedtler colour pencils. I am really satisfied with the outcome as below.

Red flowers with yellow background. Since I decided to buy Staedtler Luna (which can be water coloured), I tried using the water colour function for the yellow background.

Got a copy with kak Emila's autograph. Amni asked me whether I colour the cheeks and the nose. No, dear.

I find this one interesting, because of the illustration details.

I coloured the sea bubbles later. I am OCD like that.
I find this book is worth your money, because:
  • You can colour the cover (which I mentioned earlier)
  • You support our local artist
  • The paper is really thick, I used other medium as well, such as magic colour and artliner pens. There is no colour bleeding incident.
  • The illustration is per page and there is no other illustration behind each page, which is actually a plus point, if you inclined to frame your art after you finished with it.
And I love that Staedtler Luna colour. The colour payoff is really brilliant. For an amateur like me, the 36 pencil colours is already enough to satisfy my colouring hobby (as of now).

Wednesday, 6 May 2015

Membaca dan pesta buku

April membawakan pelbagai berita untuk saya. Antara acara yang dinanti, adalah Pesta Buku. Dan biasanya, saya akan mengambil cuti. Semasa inilah dapat buat stock take untuk buku kerja anak-anak. Tarikan pesta buku adalah penerbit buku berada di suatu kawasan. Mudah pula hendak mencari gerai-gerai mereka.

Kalau jejak kaki ke sini, pertama sekali, kami akan ke kaunter pertanyaan. Disebabkan saya dan Aini sudah ada senarai gerai yang hendak dituju, maka kami akan mendapatkan peta lokasi di kaunter. Pada masa yang sama, saya akan bertanya di mana gerai-gerai tersebut. Memudahkan kerja dan menjimatkan masa.

Tahun ini, seperti biasa akan singgah di ITBM, Sasbadi dan seangkatan dengannya. Singgah juga di gerai Dewan Bahasa dan Pustaka.

Aini merancang untuk singgah di ITBM dahulu, dan kami sanggup tunggu jam 10.30 pagi untuk membuat bayaran kerana ada happy hour sale! Semua buku ada potongan 40%, untuk terbitan baru potongan dalam 20%. Yang menariknya, buku-buku umpama coffee table books menjadi sangat-sangat murah. Sempat juga membeli beberapa antologi cerpen.

Kenapa ya ITBM menjadi pilihan? Olahan bahasa yang bagus, serta penggunaan bahasa Malaysia tinggi.

Buku-buku pilihan di gerai DBP

Buku kanak-kanak terbitan DBP.
Ternyata singgah di gerai DBP menjentik banyak kenangan. Majalah Dewan Pelajar dan Dewan Siswa masih utuh. Harganya masih mampu milik. Saya rindukan buku Bahasa Malaysia yang tulisannya teratur dan menepati ciri-ciri perbendaharaan serta kosa kata. Membesar dengan buku DBP ternyata memperkayakan bahasa ibunda.

Singgah juga membeli di sini karya kanak-kanak.

Di gerai CESB, ada terbitan baru untuk tulisan Zuraidah Othman. Zaman kami bersekolah, CESB adalah antara penerbit novel yang kami pilih untuk bahan bacaan. Zuraidah Othman, antara penulis kegemaran.

Lambakan majalah Gila-Gila.


Akhirnya, siap membeli segala bahan bacaan. Untuk anak-anak, mereka juga suka membaca. Walaupun sekadar komik untuk yang lelaki, sekurang-kurangnya mereka berminat untuk membaca.

Friday, 5 December 2014

Nurturing a bookaholic

FINALLY, after days of waiting for the event! I won the Big Bad Wolf 2014 preview pass! And I am bringing the girls to the party.*dancing joyously*

Since this pass will better be appreciated by book lovers, Aini, my sister and Amni, my daughter, with her cousin, Auni were able to enjoy the preview sale.

I was at the entrance when I asked for the BBW worker, "Can I keep this as memento?". Unfortunately, the answer is no... uhuk T_T

Waiting for the door to open.

The recruits. I am so proud I have been nurturing a bookaholic at home ^_^

The books.. gah! I am so impressed because this year, BBW has not managed to recycle the same book twice (like in last two years of BBW). No wonder people coveted for the preview pass, we got the books nicely on top of tables and there were so many boxed sets. My friends update us the special edition boxed set of Harry Potter was already finished yesterday.

The loots. Total damage was around RM 300.

For the first time in my life, Amni's book piles was higher than mine.

I found this series. Since it was at RM 5 per book, well, why shouldn't I buy it for Amni and myself to read?

Aah, Arabian Nights, the most original translated work that was ever published. Only RM 8!

Amni and myself. Spending quality time together. She loves the fact that this was her birthday present. Best ever!

Saturday, 31 May 2014

Ulasan buku: Ratu Yang Berani

Tajuk buku: Ratu Yang Berani
Penulis: Zainun Mustapha
No. ISBN: 9789674301910
No. resit ITBM: ITBM02000847 29/4/2014 11:48 AM


Ternyata, buku-buku di bawah siri Didik Ria tidak mengecewakan. Saya membeli buku bertajuk Ratu Yang Berani nukilan Zainun Mustapha untuk anak-anak mengetahui tentang kisah dongeng rakyat Malaysia. Ya, negara kita sungguh kaya dengan sejarah dan cerita.

Buku ini mengisahkan tentang keberanian Permaisuri Munira Sari. Sang permaisuri, yang menjadi balu akibat kemangkatan Sultan memegang tampuk pemerintahan negeri Nilam Purnama. Baginda memegang wasiat Almarhum Sulran, dan di bawah pemerintahan sang permaisuri yang bijaksana, ternyata Nilam Purnama menjadi semakin makmur.

Kehadiran seekor gergasi yang tinggal di Gunung Gelanggar menggemparkan rakyat Nilam Purnama. Lantas, Datuk Bendahara bersembah dengan menyatakan beberapa pendapat kepada Permaisuri Munira Sari untuk menyelamatkan nyawa rakyat jelata yang ketakutan. Sang permaisuri bijak berdiplomasi dengan memerintahkan agar para pemuda Nilam Purnama dikumpulkan dan dilatih dengan ilmu pertahanan diri. Hasil latihan tersebut, lahirlah ramai hulubalang muda yang bersiap siaga untuk mempertahankan keselamatan Nilam Purnama.

Hasil taktik serang hendap Permaisuri Munira Sari, ternyata baginda dapat menumpaskan sang gergasi yang membunuh ramai rakyat jelata. Sang gergasi ternyata termakan dengan muslihat sang permaisuri dan terperangkap. Sang gergasi akhirnya berjanji untuk keluar dari negeri Nilam Purnama dan tidak membunuh manusia.

Usai menutup buku ini, saya sedar bahawa ilustrasi buku ini terutamanya watak Permaisuri Munira Sari, adalah seperti terinspirasi dari patung wayang kulit (sebuah persembahan seni yang sangat terkenal di Kelantan).

Sebuah kisah rakyat yang mengesankan tentang keberanian dan kebijaksanaan seorang pemerintah. Kisah ini secara keseluruhannya mengangkat dan meraikan martabat wanita. Watak sang permaisuri digambarkan seorang intelek dan berfikiran rasional dalam membuat keputusan. Dibantu oleh para penasihat, ternyata buku ini menerapkan nilai murni terutamanya bekerja secara berkumpulan (sebagai contoh; berlatih bermain alatan perang) dan bermesyuarat sebelum mencapai sesuatu persetujuan (contoh: perbincangan sang permaisuri dan Datuk Bendahara).

Amatlah saya galakkan anak-anak untuk membaca buku ini kerana unsur-unsur nilai murni yang diterapkan di dalam penulisan dan lukisan

Saturday, 24 May 2014

Ulasan buku: Umang

Tajuk buku: Umang
Penulis: Isabella Jali
No. ISBN: 9789674301927
No. resit ITBM: ITBM02000847 29/4/2014 11:48 AM


Umang, merupakan sebuah kisah cerita rakyat yang diadaptasi dengan baik oleh penulis.
Ilustrasinya berwarna warni, kisahnya jelas dan padat sudah tentu akan menarik minat pembaca cilik.

Umang menfokuskan kepada tema hubungan ibu dan anak. Umang, seorang anak yang baik tinggal di rumah panjang di Batang Ai bersama ibunya. Ibunya sangat menyayangi Umang.

Maka, pada suatu hari, ibu Umang berpesan kepada Umang agar tinggal di rumah kerana ibunya hendak mencari makanan. Umang ternyata ingkar dengan pesanan ibunya, dan keluar menuju ke titi di sebatang sungai.

Walaupun titi itu agak rapuh, Umang terus meniti lantas terjatuh ke dalam sungai. Ibu Umang sempat menyelamatkan Umang, dan Umang berjanji untuk mendengar kata-kata ibunya.

Buku ini memberi pengajaran bahawa pesan orang tua haruslah dipatuhi, kerana banyak isi tersirat di dalamnya. Isu keselamatan diketengahkan sebagai panduan kepada anak-anak. Ceritanya pantas dan sudah tentu anak-anak akan menghargai naskhah ini untuk bacaan mereka.

Wednesday, 30 April 2014

PBAKL 2014

Ambil cuti rehat semalam dengan Aini. Nak pergi buat stock take untuk buku revision anak-anak dan tambah bahan bacaan Bahasa Malaysia. Memang PBAKL ini acara tahunan kami, senang sebab banyak diskaun yang ditawarkan untuk buku dan pelbagai hadiah menarik disediakan.

Gerai yang wajib pergi, tanpa gagal setiap tahun:
  • Sasbadi
  • Institut Terjemahan & Buku Malaysia
  • PTS Publication
  • Gempak Starz
  • AnaMuslim
  • Jemari Seni
  • JS Adiwarna
 Sampai sana jam 10. 30 pagi, singgah dulu di kedai Ain Maisarah, dan beli set novelnya.

Satu set: 8 buah novel, 4 buku kecil cerita pendek, 2 poster, 4 button badges dan 1 buku nota berharga RM 150 (harga asal dalam RM 190++). Saya bahagi dua dengan Aini. Ain Maisarah adalah antara penulis yang saya dan Amni minat dan baca buku-bukunya. Jimat, kan gitu? Ibu dan anak suka.



Aini comel tengah pegang beg Hero dari kedai Ain Maisarah.
Kemudian, singgah pula di gerai Sasbadi. Hmmm, siap ada Lego di Sasbadi rupanya. Harganya jangan cakaplah *_*. Sambil-sambil itu, semua buku kerja dibelikan untuk anak-anak.

Sasbadi ada menerbitkan komik Sains, saya beli satu untuk anak-anak baca.

Ohmoo... ini pula penulis seterusnya yang memang saya dan Amni baca siri popular beliau, Dear Yayah. Puan Farihah Iskandar, siap keluarkan buku baru siri Dear Yayah. Amni pula pesan belikan komik Dear Yayah dalam Dunia Didi terbitan PTS. Disebabkan saya memang baca, saya pun beli siap dapat tandatangan kak Farihah dan button budge satu.

Ini pula, dah second round terjumpa kak Lily Haslina Nasir. Ya, saya membesar dengan buku beliau. Dia baru melahirkan anak bongsu Airis, berumur 14 hari. Kelakar katanya, misi di hospital ingatkan ini anak pertama beliau. Bila dikatakan tidak, misi ingatkan Airis anak tabung uji. Anak sulung kak Lily dah berumur 21 tahun. Memang kakak kita ni tak pantang langsung.

Terus saja beli buku baru beliau, siap kak Lily yang bukakan plastik dan sain terus. Hahaha, kemudian baru saya bayar.

Antara lambakan komik di PTS. Banyak juga saya beli di sini, untuk lengkapkan koleksi Dear Yayah. Fawwaz baru pesan komik lain. Aduh, nanti beli di rumah pula.

Bila datang masa hari kerja, senggang sikit nak ambil gambar posing comel-comel pun tak segan. Tengok tak beg tarik dan beg lipat itu? Dah penuh, rasa nak patah pinggang. Tapi gigih tarik sana sini. Rasanya orang lain ada kot dengki tengok saya tarik beg, tak larat nak bawa buku banyak-banyak. Sling bag pinjam Amni punya.

Gerai terakhir, singgah di JSAdiwarna. Sayalah peminat setia kak Noor Suraya. Dan amazingly, kak Su masih ingat saya 5 tahun yang lepas. Kali terakhir ketemu kak Su di PBAKL tahun 2009. Dan kesemua buku kak Su saya beli secara atas talian atau di kedai. Memang tidak mengecewakan.



Cukup-cukuplah tu Aida.... *_*

Saturday, 7 December 2013

Malaysians are crazy lots!

Yep, I am one crazy bookaholic. And I come from a family who loves books so much that my mom and my sisters are going to this event this morning.  

Went to Big Bad Wolf yesterday. Got stuck in a massive traffic jam for 2 hours. Arrived at 11.30 p.m. (since BBW is open non stop for 24 hours this week, not counting weekends only. 230 hours!).

First time bringing the husband and the kids to this annual event. Kakak was so excited since I said to her that we were going to hunt The Dork Diaries series. My husband was in total shock of the numbers of visitors at night.

Finished buying everything and went back home at 1.10 a.m.

Some of the tips for BBW, that has been tried and tested:

  1. Bring cash. The credit card lane is WAYYY too long.
  2. Bring drinking water. You never know how your kids will hold up thirsty.
  3. Get some finger foods like biscuits.
  4. Come during the day. I feel really bad coming at night. After Subuh is the best.
  5. Luggage bag or trolley is a must. You never know how many books you are going to get with the cheap price.
  6. Backpacks for the kids. This is the time for them to choose and pick their own books. SO of course, they must be better equipped. Since I got 4 kids, I gave them one backpack each, and recruit them like book soldiers.

Total spent: RM 232 for 32 books.

Massive traffic jam at 11.30 p.m. to go to Mines International Convention Center.

Books books at Young Adult section.

Malay books section. Priced as low as RM 2 for the comics.

Huhu, the craziness!

Welcome to Big Bad Wolf! Took the pic after finishing everything.

Islamic books at RM 5 each.

Hardcovers at RM 20 each. Fawwaz choose the right one by the way.

My kids collection. You would never guess who read all these, which include myself. Yep, guilty as charged.

Humour and chic lits for me.

Everything under the sun for the family.

GO and GRAB the books now!

Monday, 2 September 2013

Curious corner @ Book Xcess

After not going to Book Xcess for a long time, I went there last week.
There exists a new curious corner for children and adult alike.

The craft section is interesting, with items priced as low as RM 1 (Hallmarks' gift cards) and lots of craft stuff for kids.

The best part is, as part of Merdeka month, Book Xcess offered a much higher discount than usual for their members. I even won a skincare set from Etude House.

And this is the first time that I haven't bought any book for myself. All the stuff that I shopped were for my kids, for them to do their craft.

The price, I tell you, is quite crazy $_$ that I grabbed each item for the kids.
And it is still very cheap, since lots of crafty items are always highly priced. A wonderful alternative for parents to stock up on the items the kids want for their art and craft project.



Friday, 10 May 2013

Ulasan buku: Ibu Melayu Mengelilingi Dunia

Tajuk buku: Ibu Melayu Mengelilingi Dunia: Dari Rumah ke London
Penulis: Tan Sri Dr Hajah Aishah Ghani
No ISBN: 9789830689586
No resit ITBM: ITBM02000847 29/4/2014 11:48 AM (pembelian kali kedua pada KLIBF 2014 kerana sangat menyukai buku ini)

Ini antara buku yang saya sangat suka, dan dibeli baru-baru ini di KLIBF. 4 bintang untuk penulisan yang mendahului zamannya.


Saya memang mencari salinan buku ini apabila membaca reviu penulis, kak Nisah Haron. Bukan mudah untuk berjumpa dengan buku ini, kerana salinan asal hanya ada di 2 tempat: 1. Perpustakaan Universiti Malaya, Malaysia dan 2. British Library, London.

Terima kasih kepada Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) kerana mengambil inisiatif untuk menerbitkan buku ini semula.

Alhamdulillah, dalam masa 6 jam, saya selesai membaca buku autobiografi Ibu Melayu ini. Saya bersetuju dengan kak Nisah Haron yang menyatakan buku ini dinobatkan sebagai buku autobiografi pertama oleh seorang wanita Melayu.

Buku yang ditulis pada era 1950-an ini masih mempunyai banyak buah fikiran yang sehingga kini relevan. Tan Sri Dr. Hajah Aishah Ghani menulis dengan ringkas tetapi padat. Isinya terus ke mata hati. Penulisannya kritis dan tajam.

Dan saya kagum dengan seorang Ibu Melayu yang ingin mengejar cita-citanya untuk menyambung pelajaran, pada umur 30-an. Antara keluarga dan cita-cita, kental semangatnya. Begitu juga kasih seorang suami kepadanya, yang memahami cita-citanya dah menjaga anak mereka selama 3 tahun.

Ibu Melayu ini banyak berpandangan jauh ke hadapan melampaui zamannya. Malahan melontarkan beberapa ide dan pendapat mengenai hak keistimewaan seorang wanita di Britain tika itu. Pada zaman 50-an, hanya England telah memberikan hak mengundi untuk wanita, tetapi Switzerland masih belum meluluskan rang undang-undang mengenai hak mengundi untuk wanita.

Dalam masa sama, walaupun beliau memuji beberapa hak di Britain, tetapi beliau juga tidak ragu mencela pergaulan bebas tanpa batas anak muda mudi di sana.

Dan harapannya untuk Tanah Melayu. Ya, anda harus ingat, beliau ke England pada ketika itu ketika Tanah Melayu masih dijajah oleh British.

Tan Sri Aishah juga sempat melawat Kolej Malaya: Kirkby College dan Brinsford Lodge College, kedua-dua kolej perguruan untuk guru-guru dari Tanah Melayu. Pada masa yang sama beliau melontarkan, bahawa ruginya ekonomi Tanah Melayu apabila wang mengalir keluar, walhal guru-guru ini yang 100% dari Tanah Melayu boleh sahaja dididik di Kirkby College cawangan Tanah Melayu.

Begitu juga kita melihat kritis pemikiran seorang ibu muda. Apabila beliau menyatakan betapa sastera di Tanah Melayu masih dipandang rendah. Dan nilainya semakin hilang.

Walau bagaimanapun, buku ini seperti tergantung dan saya kira tidak akan ada sambungan lagi apabila penulis baru sahaja meninggal dunia.

Saya lebih suka sekiranya penulisan ini dikekalkan dalam bahasa Melayu lama dengan ejaan lama, nampak keindahan bahasa Malaysia yang berubah mengikut aliran zaman. Umpama buku-buku tulisan Shakespeare atau JRR Tolkein, masih dikekalkan penulisan menggunakan bahasa lama Inggeris untuk mengekalkan rasa aslinya.