Showing posts with label hospital. Show all posts
Showing posts with label hospital. Show all posts

Saturday, 22 July 2017

19.7.2017

Dimasukkan ke hospital pada 19 Julai disebabkan tekanan darah yang tinggi. Semalaman di hospital.

Ramai orang menyangkal bahawa walaupun saya sudah eat clean, bersenam dan makan vitamin / supplements masih lagi sakit.

I was given a clean bill of health by attending physician. ECG clear, air kencing clear, buah pinggang OK, jantung OK (yes I did an X-ray and ultrasound to eliminate all possibilities). Dan kolesterol saya cantik.

Doktor cakap saya fit dan rule out internal factors. No one is smoking at home, dan saya makan secara sihat.

Hence, this is due to external factors. Saya mengaku bahawa kerja pejabat agak luar biasa banyaknya. Ibu dan kakak saya mempunyai tekanan darah tinggi.

Doktor menyatakan, dengan keadaan sebegini, walaupun saya sudah melakukan yang terbaik, tetapi disebabkan faktor luaran serta faktor keturunan, maka saya perlu membuat pengawasan darah tinggi saya.

Penerangan lanjut daripada doktor, mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan dan tidak menjaga makan lebih mudah untuk tekanan darah tinggi di luar kawalan.

Seterusnya, suami ada bertanya sekiranya Shaklee yang saya makan menyebabkab saya darah tinggi. The doctor refuted the claims, saying there is no evidence of it contributing to my high BP.

Jadi, janganlah pula kecewa bila ada orang sudah jaga makan, sudah bersenam, ambil supplements lagi boleh sakit juga.

Dulu kolesterol saya terlebih-lebih dari borderline, zaman belum cakna tentang ilmu kesihatan. Ujian kencing pun doktor cakap kena minum air kosong banyak sebab keruh.

Saya sudah cuba yang terbaik untuk diri sendiri. Sakit ni Allah bagi. Kita usaha. Kalau saya tidak usaha, gamaknya lagilah banyak penyakit saya kena.

Allah knows the best, as always.

Wednesday, 1 March 2017

Hari ke 26 di hospital

Sangat istimewa kerana dapat ketemu dengan Afi, kawan usrah semasa di MMU dan Zarid, bff lunch.

Aini memang rasa seronok sangat kawan rapat bertemu dengan beliau.

Dan Aini menunjukkan perkembangan yang sangat memberangsangkan dari sehari ke sehari.

We are always praying for your health Aini. Go go!

Friday, 3 February 2017

Hydrotherapy

We switched hospital since the previous doctor's appointment was too jammed packed to fit our schedule.

Suddenly, Fawwaz's schedule was filled up with physiotherapy.

He went for hydrotherapy yesterday and will meet the doctor tomorrow.

Monday, 15 June 2015

My father is my hero

Last week has been a testing time for us. Ayah was warded and had a major operation to cure his illness - benign prostatic hyperplasia or known as BPH. Ummi has been pushing for it for quite some time, and since we have subscribed medical cards for my parents (at late age, I think it was in 2008), Ummi asked him to go to Hospital Tawakkal.

Ayah booked an appointment with the urologist, and the doctor give options whether he wanted to take medication or go for surgery. After discussing and seeking advice from family members, he decided for the laser surgery.

Previously, my dad went to Hospital Selayang and after the specialist has diagnosed his illness, we have to wait for the operation theater to be free. Ummi and Ayah decided to go to private hospital. At the same time, after Aini asked our Prudential agent, the operation was covered by the medical insurance. Ahamdulillah, good news.

I made a call to the hospital to book for single room on Monday. Ayah was admitted on Wednesday.

Since I have planned my holiday with the family on Thursday, we have not been able to come and visit Ayah on Thursday and Friday. He was operated on Thursday. Ummi has been accompanying Ayah in the ward since Wednesday.

After we were back from our holiday on Saturday, we straight away went to the hospital. The doctors made their rounds that evening, and alhamdulillah, he was discharged at night.

 Right now, Ayah need to rest and cannot drive for a month. Praying for his speedy recovery.


P/S: Since Ummi has been in the hospital quite a few days, Aini has been showing Ummi the murals at the hospital stairs.

I find it cute that we got so excited with the mural paintings.




Friday, 12 December 2014

A tribute to Faiq Aysar

Faiq Aysar sudah berumur 1 tahun semalam. Pagi-pagi bangun, sudah sibuk hendak tengok kucing.

Teringat setahun lepas, menunggu hari. Sebenarnya, Faiq tidaklah pula dijangka akan lahir pada tarikh 11.12.13. Saya berjumpa Dr. Rahman pada hari Isnin, disebabkan buasir sudah makin teruk, doktor kata mungkin perlu bersalin minggu itu juga. Jadi kami sepakat pada hari Rabu (kebetulan pula tarikh harijadi saya).

Malam sebelum bersalinkan Faiq, memang saya tidak boleh melelapkan mata langsung. Maklumlah sudah tahu kena ke hospital. Anak-anak lain pula, pergi bercuti dengan datuk dan nenek mereka. Malam itu kemas rumah, baca buku dan buat segala yang patut. Faiq pun bukan mahu keluar lagi, duduklah bertakafur dalam perut tu dik.

Jam 7 pagi sudah keluar dari rumah. Wah, macam hendak pergi kerja pula. Jam 8 pagi sudah masuk wad bersalin, suami uruskan hal pendaftaran di kaunter kecemasan. Beberapa kali jururawat tanya, ada sakit hendak bersalin. Err tidak, tapi doktor suruh saya masuk hospital.

Kemudian bila jururawat periksa bukaan, masih kecil. Entah berapa kali diperiksa. Siap jururawat telefon doktor. Jam 9.30 pagi, doktor masih merempuh kesesakan untuk ke hospital (hehe, Hospital Tawakkal kan betul-betul di tengah bandar Kuala Lumpur). Doktor siap berpesan, mungkin boleh discharge. Tidak sampai 15 minit, doktor telefon semula, berdasarkan rekod, saya bersalin agak cepat sekiranya sudah ada tanda. Dalam 2-3 jam. Mungkin tidak boleh keluar hospital lagi, sebab kata doktor, kalau keluar, mungkin petang itu saya datang semula untuk bersalin. Sebabnya; bukaan sudah ada.




Jadi kami pun menunggu dan menunggu. Suami cakap lamanya. Bagi dia, memang lama sebab biasanya saya tunggu masa untuk bersalin sekejap sahaja. Doktor datang jam 10 pagi, masih lagi sama keadaannya. Pada masa sama, dari awal pagi, doktor sudah berpesan menyediakan bilik pembedahan (kerana kemungkinan untuk Ceaserian itu masih ada) disebabkan saya mempunyai sejarah bersalin secara pembedahan untuk anak sulung.

Posisi pula perlu diubah. Saya sebenarnya sudah sakit bersalin, tetapi disebabkan agak mild, saya tidak rasa sakit. Kemudian kami menunggu lagi sehingga jam 11, alhamdulillah.. bukaan memberangsangkan. Saya dapat bersalin normal.

Mungkin sudah lama menunggu, suami pula lapar. Katanya hendak turun makan pada jam 2 petang. Bila dia turun, ada jururawat lain periksa dan mendapati sudah hampir bersalin. Telefon suami suruh naik, tercungap agaknya dia makan kuih. Ingatkan lama lagi.

Yang paling bersyukurnya, sempat juga dia naik masa hendak bersalin. Bersalin pula sangat mudah, tidak sakit sangat. Memang saya pakai epidhural, tetapi biasanya masih lagi ada tanda sakit yang kuat bila makin dekat. Cuma yang ini, memang mudah sangat.

Alhamdulillah, pada 3.17 p.m. (eh ke 3.17 petang), Faiq Aysar selamat dilahirkan.

Dua minggu kemudian, kami kembali lagi. Kali ini sebab kuning Faiq terlalu tinggi. Jadi berkampunglah pula di hospital selama beberapa hari. Ulang alik ke nurseri kerana digalakkan penyusuan ibu. Cuma Faiq ini mungkin kategori lazy feeder, berat badan dia turun kemudian tidak naik sangat.

Sepanjang pantang, kami pula yang risau dengan berat Faiq.

Akhirnya, pada hari ke-20 atas nasihat doktor kanak-kanak (yang memang sangat-sangat positif tentang penyusuan ibu), mencadangkan kami memberikan susu formula dalam sebotol sehari. Dan berdasarkan cadangan itu, alhamdulillah, berat Faiq semakin naik.

Dan sekarang, Faiq sudah membesar bagaikan johan. Berat betul nak dukung dia sekarang....

Thursday, 9 October 2014

Tertangguh 2

Kejadian berlaku pada 20 September, hari Ahad lebih kurang jam 2 petang. Tangan saya tertusuk kaca semasa hendak menutup pintu almari kaca.
 
Saya kira tidaklah teruk sangat, maklumlah luka di tangan. Tetapi rupanya, darah tidak berhenti-henti keluar. Memang banyak, bayangkan sepanjang perjalanan darah keluar bercucuran. Pergi ke klinik di rumah dalam jam 2.30 petang. Kemudian bila doktor hendak mula jahit, bila dibasuh, darah masih belum berhenti. Disebabkan luka yang severe, doktor minta ke hospital dengan segera. Luka berukuran 4 cm X 0.5 cm.

Terus bergegas ke wad kecemasan di Hospital Tawakkal. Kes saya masuk zon merah. Doktor on standby pun tidak berani jahit. Apa lagi, terus saya kena masuk wad dan berjumpa pakar bedah ortopedik.

Disebabkan ada terkena blood vessel, dan doktor perlu bersihkan luka dengan segera (ya, darah saya masih lagi mengalir tanpa henti), saya dijadualkan untuk pembedahan pada jam 10 malam. Terus dipengsankan menggunakan general anesthesia. Sebabnya, kalau saya ambil bius dalam keadaan masih sedar, doktor tidak dapat menenangkan saya untuk mencari saraf dan salur darah (paling penting, bersihkan kaca dari luka).

Bangun-bangun dari tidur tengok tangan sudah berbalut, mujur tidak disimen sahaja.

Doktor bagi cuti sakit 3 minggu. Saya pula menulis menggunakan tangan kiri. Temujanji dengan doktor pada hari Rabu selepas pembedahan, rupanya ada saraf yang putus. Tangan masih kebas sehingga hari ini. Dressing pula perlu ditukar di klinik.

Minggu pertama memang terasa sangat tangan sengal dan kebas. Ada suami minta memandu kereta, rasa berdenyut-denyut tangan.

Semalam, berjumpa doktor semula untuk membuka jahitan. Sakitnya masa doktor cabut benang macam kain baju ditetas. Tiada bius.. huhuh.

Dan harga pembedahan tangan? RM 7,000.
Fuh fuh, silalah ya melanggan insuran perubatan.

Monday, 6 October 2014

Tertangguh

Saya tertangguh menulis sebab ini.
Tangan saya dijahit pakar orthopedic 2 minggu lepas. Masih lagi perlu buka jahitan di klinik doktor pakar.

Sekiranya ada kesempatan, saya ingin mencatat mengenai cuti-cuti di Ipoh dan Taiping.

Agaknya perlu sebuah catatan tentang kemalangan saya.


Friday, 3 January 2014

Neonatal jaundice

Penat. Sebab sudah lama tidak ada bayi.

Sebab itu tidak sempat hendak menulis. Dan beberapa soalan tentang ACCA, bagaimana hendak apply, boleh rujuk kepada catitan terdahulu berlabel ACCA (harap maaf, sangat tidak sempat hendak menjawab satu persatu).

Pengalaman bersalin pun mudah dengan Faiq Aysar.

Cumanya minggu lepas berkampung di Hospital Tawakkal 4 hari 3 malam kerana Faiq kena sakit kuning. Tinggi pula tu bacaan, 18.1. Masuk fototerapi (lampu ungu) 2 hari. Ibunya pun berkampung sama di hospital.

Faiq baby yang aktif. Dia menyusu setiap 1-2 jam. Tidak tidur lama. Dan ibu pun tidak makan jamu atau benda panas seperti lada hitam dan halia kerana risau anak kuning. Doktor pakar kanak-kanak maklumkan, kemungkinan besar kuning sebab jenis darah O positif.

Faiq dapat jiran pula dalam nurseri. Ada seorang bayi Cina lelaki masuk sekali. Duduk sebelah menyebelah dalam tempat fototerapi.

Hati ibu pun kena kuat. Sebabnya Faiq menyusu badan. Ibu duduk di wad, bila tiba masa menyusu, jururawat telefon suruh datang menyusu. Lebih baik dia duduk di nurseri. Kalau duduk sekali dengan ibu bawah fototerapi, asyik kena angkat sahaja.

Bacaan kemudian jatuh ke 13.6 dan pada hari Rabu, jadi 9. Kemudian bebas dari fototerapi dan room in sekali dengan ibu, dan bacaan menurun lagi ke 8. Keluar hospital hari Khamis minggu lepas.

Kemudian hari ini ada follow up dengan doktor, dan berat Faiq tidak memberangsangkan sangat. Dia turun berat 500 gram semasa kuning tempoh hari, dan berat dia naik dengan sangat perlahan. Naiknya hanya sikit dari minggu lepas, jadi doktor cadangkan untuk beri susu formula 2 kali sehari di samping susu ibu.

Hai anak, cepatlah naik ya berat. Risau ibu.
Tolong doakan ye kawan-kawan 

Monday, 23 December 2013

Warded

Faiq Aysar is warded today due to high neonatal jaundice reading.
Please pray for his speedy recovery.

Thursday, 12 December 2013

11.12.13

Delivered my 5th child, a healthy baby boy at 3.14 kg.
Best birthday present ever.

Thursday, 19 November 2009

Adik is finally home!

Alhamdulillah.. what a relief!

Fateh was admitted to the hospital on Monday evening. He didn't wet his diapers much (only 2-3 diapers per day), and his pee was bloody. We went to his paedetrician immediately. After a blood test, his bilirubin level is at 22.4 (normal reading for babies at 8 days should be 0-10).

Only Fateh was admitted, and I cannot logged in due to very bad eyes infection. That day marked my pumping session for every 2-3 hours till today. I cried and cried wholeheartedly when I saw him under the UV lights.



Adik on his first day of admission



My VERY bad eyes infection


His birilubin level dropped to 17 on the next day, and we were relieved. On Wednesday, it dropped to 12.5 and I breastfeed him at the hospital for 2 sessions (I have an appointment with Dr Rahman BTW). I have to tell the nurses that I want cup feeding when I saw them bottlefeed him (yes, Tawakal Hospital is not a baby friendly hospital yet).

And it really hurts when they keep asking should they top up with formula when I delivered Fateh last week. I even asked for a lactation consultant, but they didn't send one. And what do you expect when the lactation nurses are only around 20-22 y.o., unmarried and could not understand a mother's feeling about naturally feeding her OWN baby?

Since I am at home (3 nights without Fateh), I keep pumping my milk to be send to the hospital. Yes, he was topped up with formula at the hospital, but I am also trying my best pumping every 2-3 hours to pump out milk for him. Takkan nak biarkan anak kelaparan pulak kan?

But then I noticed when I breastfeed him yesterday at the hospital, when I went back, I got double the output than usual. Yes, baby is still the best stimulator for me.

Alhamdulillah, the senior nurse called me this morning and said he can be discharged today. His bilirubin level dropped to 10.2, yey for that!

And he is sleeping peacefully after feeding from me :).

Tuesday, 17 November 2009

My little warrior was diagnosed with neonatal jaundice yesterday. Can't logged in the hospital due to very bad eyes infection. Please pray for the speedy recovery. Can't go to the hospital today because of high fever. Only hubby keep sending my milk to the hospital. Later will update. I am not in high spirit.

Wednesday, 11 November 2009

The birth chronology: Fateh Aqmar

Fateh Aqmar on his 2nd day

Huah, sebab dah ada orang request nak tanya kronologi bersalin, bolehlah nak update sekejap. Maklumlah, dah sampai rumah, alhamdulillah.. heheh.

Ok la, birthday Aqmar sama dengan Fawwaz tau.. Aduh, rupanya adik Aqmar nak tunggu birth date sama ngan abangnya. November babies lagilah, jimat maknya nak beli kek. Kongsi tiga orang (due date Aqmar sama dengan birth date Amni ;) ). Fahri jer special, bulan 4.. ekekek.

9 November tu, dari malam sebelumnya, asyik nak terkucil jer.. Tawaf habis dah shopping complexes kat KL nie, sebab last check up hari Jumaat lepas, baby belum engage. Apa lagi, terus pergi sambung berjalan kat Lake Garden, kawasan sekitar Jalan TAR dan Jusco Wangsa Maju. Malam 8 November, dah masuk toilet ulang alik 2 jam sekali.

Pagi 9 November pula, bangun-bangun je, rasa sakit perut kat lower abdomen. Dok aduh la, tapi sebab tak turun tanda (darah/air ketuban), buat relaks jer la. Pagi-pagi dah telefon kak Tini tanya kalau sakit perut kira contraction ke.. tapi timing lari-lari la. Siap kak Tini pesan jangan tak jadi pulak gi jumpa geng penguin, hahaha. Mujur En Suami insist kalau nak ikut Aini, bawa beg hospital siap-siap. Temankan Aini for personal matters.

Dah tengahari tu, gi MV pulak, last trip jumpa Gang of 4 the penguins. Maklumlah, aku tau kak Tini tu mesti tengah boring kat rumah. Lynn nak ambil aku, dia cakap dia nak suruh Lynn ambil dia kat rumah (ish, mengada betul). Pergi makan kat Popeye's. Sebelum tu, telefon dulu En Suami siapkan GL, kot-kot false alarm dan doktor suruh balik rumah dulu.

Tunggu lama betul Lynn & kak Tini, kitaorang ngap dulu. Lynn kerja hari tu, so dia kan pekerja cemerlang, takdelah nak mengelat tau... Sambil makan tu, ada 2 orang anak dara tengah makan sebelah meja kitaorang. Bila kak Tini & Lynn datang, I told her, "Rasa macam nak bersalin ni, sakit kat perut 20 minit sekali." Yang anak dara 2 orang tu, muka horror tengok aku, and cringed when they heard I am actually in labour... hahaha. Camna la yer dieorang kahwin dan nak bersalin nanti (hmmmm).

Lepas tu gi solat Zohor, Aini & kak Tini kata nak gi MPH. Lynn dah masuk office masa tu, jadi aku pun ikut la.. Kak Tini, as usual, memang semangat beli buku. Siap tanya kitaorang kot-kot ada buku yang dia terlepas nak beli. Sambil dok timing contraction jam 2 petang tu, bagilah pendapat untuk dia beli The Time Traveller's Wife. Dok sok-sek kat deme, rasa nak bersalin dah ni.

Aini pun zoom hantar kak Tini jam 3 petang. Aku call En Suami untuk tunggu kat klinik Dr Rahman. Bila datang jer, dengan meredah hujan lebat (Aini, jangan laju sangat bawa kereta), aku jumpa kak Ros, insist nak jumpa Dr Rahman. Dr Rahman lak muka dah monyok, agaknya nak tutup klinik kot sebab masa datang tu dah jam 4 petang.

Sekali doktor scan, "Dah engage ni.."
"Yelah doktor, tawaf dari hari Jumaat sampai Ahad."

Then doktor seluk, "Dah 4 cm ni.. Admit terus ke labour room."
Aaaaaa? "Tapi tak turun tanda pun?"
"Tak perlu turun tanda nak bersalin, mujur awak cepat, takut bersalin dalam kereta je."
"Doc, nak request epidural."

Terus kak Ros bawa aku pergi labour room, Aini jadi kuli angkat beg dan En Suami pun masuk kat labour room sekali.

Jam 4.30 tu, siap call Ummi, orang office cakap nak bersalin. Siap gelak-gelak lagi. Maklumlah, memang tak rasa sakit lagi.

Jam 5, Dr Rahman suruh suntik epidural terus. Sebab dia tau history tumpah darah lepas bersalin with Fawwaz and Fahri, memang confirm la duduk dalam labour room tu lama. Dr Hakim pun datang suntik.

Jam 5.20 Dr Rahman datang, dia seluk lagi, dah 8 cm. Muka serius terkejut sebab tak sangka cepat sangat. Yelah, baru 1 jam dari checkup ngan dia kat bawah, dah terbuka lagi 4 cm. "Nurul, tak sakit dah. Kan pakai epidural." Rasa nak tendang je doktor masa tu, sebab epidural tak ambil effect lagi. Dia terus pecahkan air ketuban. Hadoi, sakitnya mak ai..

Siap Dr Rahman pergi buat D&C dulu kat OT. Nurse timing contraction. Jam 6 petang dah terbuka 9 cm. 6.10 petang tu nurse seluk, dan ada training nurse pun seluk sekali.. adei la.

Sekali jam 6.20 rasa cam nak meneran, apa lagi, nurse suruh push dulu kasi buka jalan sementara tunggu doktor. Doktor turun sambil suruh push, siap cakap "Mimik muka jer lebih tu, push lagi." Time ni pun rasa nak tendang Dr Rahman lagi, berapa kali mau push daa.. Lebih 10 kali push (same as Fawwaz & Fahri, tak terkira dah).

Jam 6.30 petang, selamatlah Aqmar keluar. Alhamdulillah, rasa lega sesangat. Dan cepat benar bersalin, sakit betul-betul lepas dia pecahkan air ketuban tu 1 jam lebih jer.

Sambil doktor menjahit tu (wah cam jahit baju pulak kan.. kakaka), dia cakap "Awak ni, pakai IUD pun terlepas."
"Takpelah doktor, ada orang susah nak dapat anak, alhamdulillah, kami ni senang pulak."

Masa ni En Suami takde dah. Time doktor jahit, memang dia selalu takde, sebab dia fobia lepas tengok time Fawwaz keluar dulu, teruk sangat koyaknya.

4 stitches only, alhamdulillah. Badan pun rasa sihat dari bersalin sebelum ni. Cam biasa, duduk kat labour room tu sampai jam 12 tengah malam sebab darah keluar banyak. Rahim jer rasa sakit lebih, sebab dah beranak ramai.

Nih gambar penaja bersalin saya *muahs*, bersama anaknya (yang penting, kena pakai jaket company tu, pekerja cemerlang katakan)...

Eh bang, sengih lebar tuuu :)

Tuesday, 10 November 2009

New baby

Selamat melahirkan Fateh Aqmar pada 9 Nov jam 6.30 petang.

Sunday, 8 November 2009

Buasir oh buasir

Remember this post?

Huah, kupergi klinik hari Rabu lepas pun, masih tak surut sakitnya. Nak duduk tak boleh, nak baring telentang tak boleh.. aduh sakit-sakit. Tapi perjalanan ke toilet lancarlah pula, sebab ku hari-hari minum jus prune Sunsweet. Yang doktor kat klinik tu pun satu, tak tengok pun tahap kecederaan buasir tahap mana.. Dah kronik sesangat dah.

Hari Jumaat pergi jumpa Dr Rahman. Haha, Dr Rahman pun just prescribe ubat je (takde nak tengok-tengok ni). Dia cakap nak bagi ubat peluru, tapi seramnya nak sumbat. Lepas tu doktor pun cakap, ubat peluru untuk mengecutkan buasir.

Gel Xyloproct kena tekan masuk dulu kat situ, lepas tu baru sumbat ubat peluru.

Kupula dok imagine ubat peluru ni dari kapsul la, sakit la adoi la. Rupa-rupanya, macam ubat tiub bentuk kapur, lembik jer... hehehe, suspense. Tapi serius tak boleh pakai sendiri, kena minta tolong En Suami.

Lepas doc prescribe ubat, terus balik sumbat kat rumah.. Lega rupanya, ubat peluru tu untuk kecutkan buasir.

Alhamdulillah, hari ni masih buasir lagi, tapi dah kuranggg sangat sakitnya.

Thursday, 29 October 2009

I am home!!!!

Syukran ya Allah... syukran sangat-sangat.

I was admitted on 2.58 p.m. at Tawakal Hospital. And I have my routine maternal check up at the labour room: urine test, baby's heartbeat monitoring + shaving for C-sect preparation tomorrow.

Even the anesthetist already came to my ward to check my heartbeat for tomorrow's operation.

Then Dr Rahman came at 5.30 p.m., and he said... "Hmm, kat bahagian kanan perut lembut ni. Bawah dah keras ni."

And we went for a scan (that's the baby's head already DOWN!).. So my last check up with him was on Saturday when my baby's head was positioned breech, and my baby now is in normal position. Ya Allah! What a miracle in 5 days... seriously I was so shocked staring at the scanning machine.

And the best part is, "Balik rumah, nanti hujung minggu berjalan kat Tasik Titiwangsa. Jangan jalan kat airport, jauh tu kalau nak datang hospital."

Most of my friends SMS-ed me saying lucky me, since my O&G does not force me to go for induced labour or elective C-sect. Yelah, borang C-sect pun dah sain, most O&G that I know would surely proceed with that C-sect without scanning whatsoever (that's the case with Amni, BTW). Or induce me to go into forced labour (alang-alang dah masuk hospital kan?).

And now you know why I am still loyal to that same Dr Rahman.

P/S: My dad made a joke when we went to his house to fetch my kids, "Baby mano? Dale supik (plastik) ko?" (seeing me carrying my shoulder bag).

Nak kena admit dah petang niee

Admission form

Ada orang tanya aku tak berdebar ke nak bersalin? Erm, heheheh... taktau lah nak jawab. Maklum ler, anak no 4. Yang berdebarnya... ni haaa, tengok bawah ni sikit, kena sign form sendiri untuk submission for C-sect. Yelah, last time C-sect tahun 2003 tu. Dah nak masuk 6 tahun dah pun, scar pun masih ada lagi.

Seram nak sign borang ni..

Ku kena admit masuk wad jam 3 petang ni. Kang jam 5 petang Dr Rahman nak check kot Encik Aqmar dah pusing kan.. Tapi still memang rasa kepala dia masih kat kanan perut maknya ni ha.. Hoho, kalau sempat pusing, bolehlah keluar hospital esok.

Kalau tak pusing, jam 9 pagi esok dah kena masuk OT buat spinal C-section.. Bzzzz *bunyi seram tak reti nak buat*

Saturday, 10 October 2009

I have a date with C-sect

My appointment with Dr Rahman went quite well. My baby was in breech condition, with the buttock facing down, instead the head. In another twist of event, my air ketuban is also low (again!).

I did ask the doctor the possibility of vaginal birth, but he said that I have to sign a form to give him the consent. Of course, I opted for another form, the C-sect procedure form. He called the operation room to book a date for my C-sect.

Anyhow, I am going for the next check up next Friday. Kena tidur mengiring ke kanan pulak lah.. Hari tu sebulan tidur mengiring ke kiri untuk betulkan posisi. Sekali dapat posisi breech pulak, heheheh...

As for the gynae, he said, let us see the possibility of normal delivery next week. Dah dapat surat hijau dah pun... kehkeh (beg pergi hospital pun belum kemas).

Semuanya kuasa Allah kan?

Monday, 5 October 2009

The C-sect experience

When I was in my 20++ weeks, the baby's head is already down in a normal position. And in 30++ weeks scan, the baby did something unexpected, he/she turned position (ala-ala melintang), with the baby's legs on my left side of tummy, while the head is on my right side. Then the gynae announced, the possibility of another C-sect. With the baby's legs straight and not berlipat as usual. Yes, my baby had a good time inside my tummy with that position. And that's the reason why he/she still plays peek a boo with me on the gender.

Why I so not prefer C-sect?

  1. When I delivered Amni, I feel really well only after 3 months.
  2. I was bedridden for 2 days after the C-sect.. uhuh, even the nurses have to bath me on my bed.
  3. The side effect of C-sect, is coughing. It hurts a lot when you cough, and you could feel the ache on your tummy.
  4. I could not walk properly for 2/3 weeks, another effect from C-sect.
  5. It was not easy to start breastfeeding.
  6. My friends said, the C-sect second experience was much worse than the 1st.. (and I wonder how some people prefer C-sect than normal?)
  7. It still hurts to lift heavy objects.
  8. I could not do even a simple household chores for nearly a month.
  9. When the nurses woke me after my C-sect, it feel really really cold and I thought I have died and gone to heaven.

Tuesday, 18 August 2009

Nesting urge

I am pregnant at 27 weeks and 4 days with my 4th child.

Why I didn't announce the good news earlier?

  1. I got pregnant while I was on IUCD. Yes, I was the selected fews who is not in the 99.2 % success rate (on rarity, I was the one within the 0.8 % group). You can view the table here (courtesy of Mr. Wikipedia). Even the clinic's doctor was stunned when she scanned and saw my IUCD still intact and in working condition.

  2. I have non stop spotting for the first 2 months. Referred to Dr Rahman.

  3. I have complications approaching my third trimester. Shortness of breath, stomach pain.


Even the husband said it was different with this pregnancy, since my previous pregnancies were smooth sailing. Yelah, pergi haji tu time mengandungkan Fahri. And approaching my 30s, it was really tiring. I delivered my kids when I was 23, 24 and 27. This type of tiredness was associated with the 30s lah kot?

Last Friday, Dr Rahman gave me a type of asthmathic medicine (I am not an asthma patient, BTW). He said there is a possibility of the baby having a premature birth since I said to him my stomach hurts at night. He did warn me that my heart will beat faster as usual because of the pill. My emotion was strongly related to work stress.

The baby's umbilical cord is around his/her neck and shoulder. Found out about this when Dr Rahman scanned my baby. Even he explained the consequences of premature delivery (my baby is around 850 grams). Harapnya semua OKlah kan... Ibu mana yang tak sedih tahu anak dalam perut pun boleh stress bila ibu stress, kan?

Today, I went to the clinic, because I have non stop stomach pain since morning. From my urine test, the doctor said my protein level is on high side (protein ++) and she prescribed me ubat air kencing lawas, and I have to drink 3-litre of plain water a day.

My pain went away at 3 p.m.

Please do pray for our health.