Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Friday, 12 May 2017

Breakout 5.5.2017

It has been ages that we meet and gather together with the geng lunch buddies. The majority of us took half day in the afternoon just for this session (lunch and having some fun).

I need this session really badly because I have been working non-stop and really need a stress buster.

Someone commented when I said I am currently attached to my GM,
"Oh ada orang tahan dengan Puan ** ya. Malam dia tu macam siang."

Which is exactly true that I do bring my office works back home, and all of it are like urgently needed tomorrow. Or half an hour before a meeting, I will be non-stop preparing and editing my GM's presentation.

So yeah, I really need the geng lunch time.

Decided to meet up last week and had a lunch at The Library Coffee Bar. Kak Elin came, which was something that we look forward, since it was not easy to meet her, after she resigned from the company.

Missing Aini and Azni. We will do this again with the whole bunch ya.

 Love that our geng lunch do not have any diet restriction, and it's all about makan-makan. It is always about eating together and enjoying food. Good food and good company.

I love the selection at this restaurant. Varities of desserts as well (hehehe).

Oh yow, from hungry to full.

And tentatively, we decided that we want to have some family entertainment. I got some jitters going to Breakout at Nu Sentral (sort of escape room game). Quite a few of my friends look sick, somehow. We decided to try the game for fun.

Hmm, there were quite a few characters to choose from. I believe Aini will love this, let us pray for her recovery ya.. :)

We decided that we should try for the lowest difficulty rated room available, but unfortunately, the rooms were booked. So we got a room with 7/10 difficulty (sob sob).


The Secret of Hocus 

While tracking the elusive trail of mysterious criminal magician Mr. Hocus, you’ve acquired the Wand of Atropos from the Organization. This wand is one of the most powerful ever crafted, along with the Wand of Mythos and Wand of Alectos, which are rumoured to be in the possession of Mr. Hocus. You’ve also uncovered a secret theatre where you believe he has kept all of his magical possessions, including the other 2 wands of power. However, the Organization says that to destroy his powers, you will need the combined powers of all 3 wands. With this knowledge, you and your team venture deep into the depths of Mr. Hocus’s secret theatre in hopes of ending his regime of crime once and for all. 

Difficulty level: 7/10    


Oh well. Bolehlah nak cuba, since the next session will be at 4.30 p.m. We were quite short of time, since we need to go back home and start our duty as home minister. 

 We were screaming by the end, since the room just went pitch black.

Oh, actually the door was unlocked. And yeay, we managed to breakout around 53 minutes.

We had different characters; left-right - assassin, time bender, healer, Gemini, Oracle, lock master and light holder
I would suggest the most is the power of time and Gemini (since Gemini can choose any power he/she wants), so decided to duplicate the power of time. Hence the extra 10 minutes (or else, the game will be finished at 45 minutes).


My character is Assassin, but they ran out of stock on the badges. Since Semah was brilliant in this game (we had sheer luck with Semah), and in honour of her sheer luck, I decided to take the lock master badge, yeay!
Let us have this session again in the future!

Thursday, 13 October 2016

I feel so tired nowadays.

It drains my energy somehow, it feels depleted. I know that I should not complain, but I exhaust myself well. And that's the problem.

I hope I will be able to cope.

Insya' Allah..

Wednesday, 25 May 2016

We attended a wedding last two weeks. And why it was so special, because we were invited by the parents (so, you know that we are old). And our friends are from our Hajj back in 2006/ 2007. The wife was actually my roommate in Makkah.

And the wedding was at my office building. So go figure, the father is a TM retiree.

My husband is very melancholic when he comes here. He was in the company for more than 10 years, but left for a better opportunity. Despite that, I am the one who is still with the company. We thought that in the first place, I will be the one resigning from the company first because of my ACCA qualification. Then, the plan switched after he was back from his umrah.

I know this is such an unrelated post, but I need a break for the past few months from work. Work has been hectic and non stop, that a friend remarked that she will (definitely) not in the future will be filling in my shoes. I am actually glad that I have a lot of work, because at least I feel compensated accordingly, when previously, I will have some times to even do other things (Internet surfing, chatting, etc.).

I have forgone that luxury for the past few years when I was at work, since I do not have the time anymore.

At least, when I am back home, I will find this boy waiting patiently for me. Love you kiddos :)

Wednesday, 23 March 2016

And when the nice doctor complimented you on looking younger..

The doctor saw my pass card and she asked 'Is that you?'
'Yes, that is me. Do I look fat?'
'Well, you look so much different than that picture.'
'I was breastfeeding back then.'

And after giving consultation, 'You should maintain as of now, you look much younger.'

Ok, thanks doctor. I should start exercising and eat clean. Nice to have a compliment from a random stranger, once in a while.

Or should I maintain that picture in the pass card?

Sunday, 8 March 2015

Usrah bowling: 28 February




Alhamdulillah, spending quality time with my family and our usrati. The contest was held by our close knit ex-university juniors (which, luckily, my husband and I, alhamdulillah, has been more than 10 years in the usrah group).

When I first entered the workforce, I find that it was hard to have usrah. Thanks to my husband, we still keep in touch with the usrah group. At the same time, we try to find the time to attend the events organised by the group.

Love this event. It was well organised, and my children love that they can bowl to their hearts' content. Which is quite a lot of throwing the bowling balls.

And the organisers were even kind enough to award us as first place, just because we had 5 kids (and the first place hamper was the biggest!).

P/S: Yes, that's my girl who was holding the hamper. In a few months, she is going to be much taller than me ^_^

Friday, 12 December 2014

A tribute to Faiq Aysar

Faiq Aysar sudah berumur 1 tahun semalam. Pagi-pagi bangun, sudah sibuk hendak tengok kucing.

Teringat setahun lepas, menunggu hari. Sebenarnya, Faiq tidaklah pula dijangka akan lahir pada tarikh 11.12.13. Saya berjumpa Dr. Rahman pada hari Isnin, disebabkan buasir sudah makin teruk, doktor kata mungkin perlu bersalin minggu itu juga. Jadi kami sepakat pada hari Rabu (kebetulan pula tarikh harijadi saya).

Malam sebelum bersalinkan Faiq, memang saya tidak boleh melelapkan mata langsung. Maklumlah sudah tahu kena ke hospital. Anak-anak lain pula, pergi bercuti dengan datuk dan nenek mereka. Malam itu kemas rumah, baca buku dan buat segala yang patut. Faiq pun bukan mahu keluar lagi, duduklah bertakafur dalam perut tu dik.

Jam 7 pagi sudah keluar dari rumah. Wah, macam hendak pergi kerja pula. Jam 8 pagi sudah masuk wad bersalin, suami uruskan hal pendaftaran di kaunter kecemasan. Beberapa kali jururawat tanya, ada sakit hendak bersalin. Err tidak, tapi doktor suruh saya masuk hospital.

Kemudian bila jururawat periksa bukaan, masih kecil. Entah berapa kali diperiksa. Siap jururawat telefon doktor. Jam 9.30 pagi, doktor masih merempuh kesesakan untuk ke hospital (hehe, Hospital Tawakkal kan betul-betul di tengah bandar Kuala Lumpur). Doktor siap berpesan, mungkin boleh discharge. Tidak sampai 15 minit, doktor telefon semula, berdasarkan rekod, saya bersalin agak cepat sekiranya sudah ada tanda. Dalam 2-3 jam. Mungkin tidak boleh keluar hospital lagi, sebab kata doktor, kalau keluar, mungkin petang itu saya datang semula untuk bersalin. Sebabnya; bukaan sudah ada.




Jadi kami pun menunggu dan menunggu. Suami cakap lamanya. Bagi dia, memang lama sebab biasanya saya tunggu masa untuk bersalin sekejap sahaja. Doktor datang jam 10 pagi, masih lagi sama keadaannya. Pada masa sama, dari awal pagi, doktor sudah berpesan menyediakan bilik pembedahan (kerana kemungkinan untuk Ceaserian itu masih ada) disebabkan saya mempunyai sejarah bersalin secara pembedahan untuk anak sulung.

Posisi pula perlu diubah. Saya sebenarnya sudah sakit bersalin, tetapi disebabkan agak mild, saya tidak rasa sakit. Kemudian kami menunggu lagi sehingga jam 11, alhamdulillah.. bukaan memberangsangkan. Saya dapat bersalin normal.

Mungkin sudah lama menunggu, suami pula lapar. Katanya hendak turun makan pada jam 2 petang. Bila dia turun, ada jururawat lain periksa dan mendapati sudah hampir bersalin. Telefon suami suruh naik, tercungap agaknya dia makan kuih. Ingatkan lama lagi.

Yang paling bersyukurnya, sempat juga dia naik masa hendak bersalin. Bersalin pula sangat mudah, tidak sakit sangat. Memang saya pakai epidhural, tetapi biasanya masih lagi ada tanda sakit yang kuat bila makin dekat. Cuma yang ini, memang mudah sangat.

Alhamdulillah, pada 3.17 p.m. (eh ke 3.17 petang), Faiq Aysar selamat dilahirkan.

Dua minggu kemudian, kami kembali lagi. Kali ini sebab kuning Faiq terlalu tinggi. Jadi berkampunglah pula di hospital selama beberapa hari. Ulang alik ke nurseri kerana digalakkan penyusuan ibu. Cuma Faiq ini mungkin kategori lazy feeder, berat badan dia turun kemudian tidak naik sangat.

Sepanjang pantang, kami pula yang risau dengan berat Faiq.

Akhirnya, pada hari ke-20 atas nasihat doktor kanak-kanak (yang memang sangat-sangat positif tentang penyusuan ibu), mencadangkan kami memberikan susu formula dalam sebotol sehari. Dan berdasarkan cadangan itu, alhamdulillah, berat Faiq semakin naik.

Dan sekarang, Faiq sudah membesar bagaikan johan. Berat betul nak dukung dia sekarang....

Thursday, 20 March 2014

Cerpen: Mencorak Mimpi

Menelusuri Oxford Street sejurus turun dari tren membuahkan perasan terharu yang kukira terpendam berbulan-bulan lamanya. Tidak kusangka detik ini tiba jua. Sepanjang perjalanan, angin sejuk awal musim bunga membelai pipi.

Baru sebentar tadi di rumah sewa yang kudiami kuperhatikan dari luar tingkap putik bunga dafodil yang mula memekar. Aku meninggalkan anak-anak yang masih belum hilang kantuk masing-masing untuk hadir mendaftarkan diri di Kaplan Financial College. Hari ini, Baiti, rakanku yang sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD datang membantuku untuk dibawa ke kolej selaku pelajar baru.

Ah, siapa sangka di umur aku yang menginjak 30 tahun, aku berjaya menjejakkan kaki di bumi Manchester. Niatku yang sekadar ingin mencuba membuahkan hasil. Aku kembali sebagai seorang pelajar di usia matang.

Bukan mudah untuk menghidupkan kembali mimpi yang kukira sudah lama terkubur. Aku ingin menjadi seorang akauntan profesional. Dikurniakan biasiswa ke luar negara untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), aku menanam cita untuk menjadi seperti Ayah – seorang akauntan profesional yang berjaya.

Memoriku mengetuk kembali di saat kumemberitahu ibubapaku mengenai perancanganku. Poskad putih bersaiz A6 bercetak ‘Urusan Rasmi Kerajaan’ itu kuhulur kepada Ummi.

“Hah, Aida nak sambung ACCA di UK? Temuduga hujung bulan ini?” tanya Ummi dengan nada sedikit terkejut. Ayah menggeleng kepala sambil mengatakan,”Susah, susah, awak bukan pandai macam Mak Su.” 

Ummi mengalihkan pandangan ke arah lain. Ayah pula masih lagi dalam keadaan terkesima dengan berita yang tidak disangka ini. Ayah menyambung lagi bicaranya, “Anak jiran sebelah rumah ini pun entah berapa kali ambil paper ACCA, masih tak lulus.”

Aku tahu, Ayah. Aku bukan anak Ayah yang paling pandai. Aku tahu bahawa Ummi dan Ayah memang tidak pernah meletakkan harapan tinggi untuk aku mendapat keputusan yang terbaik di dalam pelajaran. Bukan senang untuk meyakinkan Ummi dan Ayah. Bukan calang-calang mereka yang boleh lulus peperiksaan untuk ditauliahkan sebagai seorang profesional yang mempunyai gelaran ACCA. Tambah-tambah lagi, dengan keadaan aku yang sudah membina kehidupan dengan berkeluarga dan mempunyai kerja yang stabil. Sekiranya aku berjaya meraih biasiswa, aku akan memulakan perjalanan yang panjang dengan menghadapi peperiksaan demi peperiksaan. Kemungkinan akan gagal lebih tinggi, tambah-tambah pula ingin menyambung pelajaran di negara orang.

Namun akhirnya, aku berjaya meyakinkan Ummi dan Ayah. Mungkin kerana Ayah tahu aku memang bercita-cita dari dahulu lagi.
***
Itu kisah sepuluh bulan yang lalu.

Aku mengambil risiko dengan meninggalkan segalanya di Malaysia. Dengan kejayaan aku mendapat biasiswa luar, aku mendapat berita cuti tanpa gaji aku telah diluluskan dan syarikat akan menaja elaun keluarga. Allahuakbar! Aku nekad membawa keluargaku bersama di bumi asing ini.

Aku dan Baiti tiba di sebuah bangunan yang masih mengekalkan gaya asal dari zaman Victoria British. Bata-bata merah kusam bersusun dengan elok mencengkam struktur bangunan ini.

‘Sudah sedia?’ Baiti bertanyaku. Aku mengangguk lantas menolak pintu utama kolej. Di sinilah aku akan memulakan perjalanan sebagai seorang pelajar.
***
Dalam keadaan kelas yang kukira agak sesak masanya dan tanpa henti, Manchester beransur memasuki fasa awal musim luruh. Daun-daun hijau bertukar warna menjadi merah, perang jingga dan kuning keemasan. Kaleidoskop warna daun yang berubah melatari pemandangan di Manchester.

Dikelilingi pelajar-pelajar yang kebanyakannya baru menggenggam segulung ijazah sarjana muda, aku adalah pelajar tertua di dalam kelas. Mereka tidak tahu aku harus bersengkang mata menjaga anak bongsu di waktu malam, atau suamiku yang mengorbankan segala-galanya dengan menjadi house husband demi cita-citaku.

Aku masih lagi rasa berdebar apabila perlu menelaah buku dan nota pelajaran serta melakukan latih tubi – antara kenangan di zaman universiti lapan tahun yang lalu. Sudah lama kutinggalkan perkara-perkara itu. Isi mata pelajaran seperti Financial Accounting dan Audit & Assurance kurasa payah untuk dihadam. Lalu aku tahu, aku harus belajar dengan lebih tekun untuk lulus peperiksaan nanti.
***
Awal bulan Jun. Hari penentuan itu tiba jua.

Selesai menghantar anak-anak ke Bowker Vale Primary School, suamiku memandu ke arah stadium Old Trafford. Aku bersama anak bongsu yang berumur lapan bulan, duduk di baris kerusi tengah Toyota Estima.

Tiba di destinasi, aku bersalam dengan suami memohon keredhaan. Aku tahu suamiku sudah lama mendoakan kejayaanku.

‘Abang tunggu di sini selepas Aida habis exam!’ jeritnya semasa aku berjalan ke arah deru orang ramai memasuki stadium. Ya, di stadium bersejarah ini, aku akan menduduki peperiksaan.

Aku melangkah masuk ke dalam dewan. Kot tebal warna biru laut yang kupakai kusangkutkan di kerusi. Kutinggalkan nota-nota di luar dewan sebentar tadi. Kertas peperiksaan sudah diletakkan di atas meja.

Dari pembesar suara, bergema arahan dari ketua pengawas,

‘Anda akan menduduki peperiksaan Association of Chartered Certified Accountants untuk kertas P1: Professional Accountant. Sila pastikan anda telah meletakkan kad pengenalan diri dan slip doket di atas meja. Anda mempunyai masa selama 15 minit untuk membaca soalan. Hanya selepas selesai 15 minit tersebut, baru anda dibenarkan menulis di kertas jawapan.”

Dengan lafaz Bismillah, aku membuka kertas peperiksaan.
***
Saya merupakan seorang akauntan yang bekerja di bidang strategi. Percaya dengan peraturan “The 10,000 Hours of Practice” yang disebut berkali-kali oleh Malcolm Gladwell di dalam buku ‘Outliers’, saya mungkin setakat ini telah menulis karya kreatif sebanyak 4 atau 5 jam - di mana masih lagi berbaki 9,995 jam untuk saya berlatih menulis agar saya mampu menulis sebuah karya agung kelak. Hehehe :). Karya pertama muncul di sebuah majalah kanak-kanak pada umur 8 tahun. Menulis masih lagi minat saya walau sudah bertahun tidak berkarya.


Nota kaki:

Sekadar mencuba Projek Buku 50 Penulis, tetapi karya ini tidak berjaya. Cerpen ini siap dalam masa setengah hari. Ini pula merupakan deraf kedua. Deraf pertama, disebabkan sudah lama tidak menulis, saya rasa kekok dengan rentak cerita, lalu saya olah semula dari mula.

Banyak yang saya ingin 'nafaskan' dalam karya ini. Mungkin kerana kisah ini merupakan kisah saya yang ada juga diolah sana sini. Pembaca cubaan saya semestinya si suami. Sepanjang menulis, saya merindui suasana Manchester.

Komen pertama beliau: Mungkin orang tidak tahu bahawa saya sebetulnya mengambil peperiksan ACCA di stadium terkemuka Old Trafford, yang sinonim dengan Manchester United.

Saya ada nukilkan sebuah lagi karya, sekadar suka-suka. Tetapi karya ini yang saya pilih untuk dihantar, kerana temanya inspirasi.

Friday, 18 October 2013

Aidiladha retreat

Before Aidiladha, we went for a retreat. Booked One World Hotel Junior Suite and spent the night there. It was our first city retreat. Thanks to Ummimon for recommending this to us. I would highly recommend this hotel, even though it was on the higher price bracket per night.

And the plus point is One Utama shopping complex is just a walk away from the hotel.

A refreshing retreat indeed before we were back for Aidiladha on Tuesday.
We even went to Ikea to buy some things as requested by my sisters and mom.

The kids enjoying their dinner at Pancake World, situated in One Utama.
The swimming pool at One World Hotel. Love the pool. And this retreat is actually to bring the kids to enjoy some relaxing time before their exam.
Fateh loves to self pose. This was before checking out at Ikea.
The things that we bought. Oh my, it has been ages that I remembered I went to Ikea.
Fawwaz and Fahri waiting for mummy to search for the elusive rack.
Alhamdulillah, family time well spent.

Monday, 23 September 2013

Usrah (with archery)

 
“O Bani Isma`il ! Practice archery as your father Isma`il was a great archer. Keep on throwing arrows and I am with Bani so-and-so.” [Bukhari]

The full hadith as below:

The Prophet (saw) passed by some people of the tribe of Bani Aslam who were practicing archery. The Prophet said, "O Bani Isma`il ! Practice archery as your father Isma`il was a great archer. Keep on throwing arrows and I am with Bani so-and-so." So one of the parties ceased throwing. Allah's Apostle said, "Why do you not throw?" They replied, "How should we throw while you are with them (i.e. on their side)?" On that the Prophet (saw) said, "Throw, and I am with all of you."

Reference : Sahih al-Bukhari 2899
In-book reference : Book 56, Hadith 113
USC-MSA web (English) reference : Vol. 4, Book 52, Hadith 148
  (deprecated numbering scheme)

Alhamdulillah, did you know that for every arrow that you shoot, you will get reward from Allah? Masya' Allah, how ignorant of me. I didn't know that! Thanks to my junior for mentioning this to me. So of course, I checked for the hadith and found quite a few on archery mentioned by Rasulullah s.a.w.

This was our first time trying archery. It was fun, it was quick, and come to think of it, it is Rasulullah s.a.w.'s sunnah! Isn't it awesome?

(This photo was edited by the robots at Google+, I don't know how that robot can match my 2 pictures, but it turned out to be awesome!)

We had our usrah yesterday. And the girls even brought a tikar lipat to have some potluck. Hahah, cool isn't it?
We did our practice at Sunway Pyramid and we took the RM99 package with 250 arrows (around 31 arrows per person). For the kids, we paid RM 18 for 2 people (24 arrows).
Some pictures, and 2 of my older kids enjoyed it very much!

Fawwaz enjoying himself very much. His arrows are always on target. This is the kid area. I am quite confident my skill is lower than my kids, heheheh. Seriously the board shows the proof!

Amni trying her hands with archery. And her cousins tagging along. Yes my daughter is nearing the same height as me. Oh gosh!

Before we started our archery session, we had an usrah on solat. A simple but quick session.

Something different for our usrah this time! Thanks to the organiser for organising the event.
I had sore arms due to practicing archery yesterday.

Who says usrah is boring?

Saturday, 24 November 2012

Wishful thinking

The moment when you realise you have a wishful thinking, and it will never ever happen.

Sucks :(

Monday, 10 September 2012

I am OK

I know there is this thing called diary, but I don't keep one for years.

I think I am OK.
I just feel overwhelmed right now.

I am not a super woman.

And hey, the power of retail shopping. It can be done at the comfort of your own laptop..

Ngeee :)

Wednesday, 21 March 2012

One year after Manchester

Heaton Park, Summer 2010
I have learned that...

Achieving a childhood dream of being a professional accountant, even though everyone around you says it impossible is totally worth it (yes, one of my dream is to study ACCA).
Even though you cannot achieve for the moon, you can achieve for the stars (going to the UK is another of my dream where I want to take my degree there. It is just after settling down and having a family is so much worth it when I won the scholarship). Allah answers my prayers in an astounding way.
It is never to late to achieve what your heart desires (I am in my 30s, but it is never too late to start anything).
Stop and smell the roses. Pause and reflect (it makes your day all the more worthwhile).

One year break from the work makes me appreciate relationships more.

I am able to focus on my relationship with Allah, my God.
I am able to focus on my relationship with my family (thanks to my husband for being the pillar of strength).
I am able to try to be a better person.
I am able to learn that my kids are what they are, not being measured by text books intelligence (thanks to the UK education system for making me realising that I am too harsh of a teacher with my kids. There are lots more than just focusing on exams).
I am able to have not just friends, but second family, away from Malaysia (our committee is a tight bunch of people).
That my mega rich college friends are not a bunch of snobs like typical Malaysians used to think.

But I miss..

My mom's ever delicious cooking (thanks Ummi for coming to Manchester).
My mom and dad (I got homesick thinking of them).
My siblings.
Malaysia (even though we tend to comment on everything, believe me when I said the grass is not always greener on the other side).

My hopes for the future..

I really, really am thinking to further my study, just for my satisfaction (which most people still think it is too hard to believe).

Friday, 3 February 2012

Pimpinlah saya sampai ke syurga

Saya rasa mungkin catatan ini akan terperap sahaja. Tapi selepas suami saya baca draf ini semalam, dia memberi keizinan.

Suami saya seorang pendengar yang setia, dan merupakan rakan karib saya. Saya pula, bukanlah selalu menjadi pendengar yang setia, dan saya sendiri tidak pasti adakah saya rakan karib si dia (saya rasa mungkin saya rakan karib dia - ini memang kes perasan sendiri). Malahan selalu juga mulut ini membebel tidak sudah, sehingga perangai membebel pun ada kala sudah turun kepada suami saya *_* (aduh, kena muhasabah diri balik ni).

Sudah bertahun-tahun kami bersama, saya selesa berkongsi hidup dengan dia. Alhamdulillah, dalam pegangan agama, kami sefikrah, dan rakan-rakan kami dari golongan yang sama. Lebih mudah kami berdua bertukar pendapat, dan ada masanya, dia akan kongsikan kisah-kisah tauladan atau isu semasa yang dia baca. Tazkirah dia biasanya tepat terkena batang hidung saya.

Dia jugalah yang memperkenalkan saya kepada ceramah-ceramah agama walaupun secara tidak langsung. Minatnya mendengar ceramah dari CD-CD yang dibeli, dan akhirnya kami sekeluarga akan mendengar ceramah itu di dalam kereta.

Musim sejuk di Crumpsall Park, Manchester (Winter,2010). Kedamaian yang indah.
Kadang-kadang saya terfikir, apakah cukup amalan saya ini untuk melayakkan diri saya ke syurga? Ya Allah, sungguh daif amalan hambaMu ini.

Sebenarnya, saya selalu terbayang-bayang sekiranya saya dapat meniti masuk ke syurga bersama suami. Saya ingin menjadi ketua bidadari, yang mendamaikan hati suami di syurga. Saya ingin bersama dia sampai bila-bila. Begitu mendamaikan suami saya untuk saya, dan saya berharap saya juga dapat mendamaikan hati dia.

Saya malu hendak menghadap Allah dengan keadaan serba kekurangan. Tapi saya tahu, suami saya akan pimpin saya sampai ke syurga. Dia akan pastikan amalan-amalan beribadat diteruskan di rumah, dan ini saya sangat sanjung. Anak-anak sudah mula bersolat semenjak dari darjah 1 secara lengkap. Ketika di Manchester, anak-anak saya membaca Iqra' dengan bapanya, yang mungkin dia rasakan diri dia tidak layak lagi untuk memimpin jemaah, tetapi sangat layak memimpin saya dan anak-anak.

Di Powerscourt House and Gardens, Republic of Ireland (Summer, approaching Autumn 2010). Saya merindui saat-saat ketenangan sebegini. Berjalan bersama keluarga di taman-taman tanpa mengira musim.
Dahulu, saya tidak pernah terbayang akan mendapat jodoh yang sebegini. Allah berikan lebih daripada yang saya minta. Seorang suami yang mementingkan pencapaian akhirat, kerana dia akan pimpin saya dan anak-anak sampai ke syurga.

Ketika ayah saya mengakad nikahkan saya, mungkin sudah tergetar di hati suami, bahawa dia perlu mendidik saya (personaliti yang agak peramah dengan semua orang) yang serba serbi kekurangan ilmu akhirat di dada. Saya dapat seorang suami yang senang sekali saya bersoal kemusykilan saya, dan dia dengan sabar akan menjawabnya, walaupun seremeh mana pun. Mungkin disebabkan sikapnya itu, saya tidak takut untuk bertanya lebih-lebih, dan tidak kekok untuk mengaku saya naif.

Bertahun-tahun berkenalan dengannya sebagai seorang rakan maya, dan kemudian mengenali rakan-rakan beliau yang sefikrah, alhamdulillah saya memilih dia sebagai teman hidup saya.

Dalam banyak detik penting dalam hidup saya, dia sentiasa ada di sisi. Dan dia jugalah yang sentiasa mendoakan saya dalam apa jua keadaan - ketika saya gembira, bersedih, atau ketika jiwa ini tenang. Saya sangat percaya dengan kekuatan doa dia sebagai seorang suami, yang meredhai saya sebagai isterinya. Doa suami, saya memang yakin sangat-sangat mujarab dalam saya melakukan sesuatu.

"Abang, doakan Aida ye."
"Abang doakan Aida lebih daripada apa yang Aida minta."

Abang, jangan lupa doakan Aida memimpin tangan abang sampai ke syurga ya.
Aida hendak masuk syurga dengan Abang.

Catatan dari hati seorang isteri..

P/S: Suami saya kata dia bukan baik sangat, tapi tulisan di atas adalah pandangan mata saya.

Monday, 30 January 2012

Tawakal adalah keajaiban hidup

Itu intipati ceramah Dr. Maza.

Ketika aku masih bergantung harap kepada manusia, sepatutnya aku mesti bergantung harap kepada Allah secara total.

Kerana tawakal itu adalah keajaiban hidup.

Ada kawan aku tulis, apabila kita ditimpa ujian, kita sebenarnya dalam pemerhatian Allah. Moga Allah memerhatikan kita semua, dan moga kita tidak pernah tersasar dari landasanNya.

Aku suka apa yang Dr. Maza sebut dalam ceramah 'Mencari Sakinah':

Ketika Abu Bakar r.a. menemani Rasulullah s.a.w. di Gua Hira' dan beliau berasa cemas, Rasulullah s.a.w. berkata kepada Abu Bakar, "La Tahzan (Jangan bersedih), sesungguhnya Allah bersama kita."

La Tahzan Aida, sesungguhnya Allah bersama kita :)

Tuesday, 4 October 2011